Zobna protetika – Hrvaška ali Madžarska-nasveti iz izkušenj
Pozdravljeni!
Ker bo potrebno na malce večji protetični poseg, prosimza nasvet tistih, ki ste protetiko naredili na hrvaškem ali na madžarskem.
Situacija: potrebno je 1o prevlek ( brušenje lastnih zob+keramične krone), manjkata 3 in 5 zgoraj ( tukaj torej fiksni mostiček), Krone brezkovinske, prav tako ne prideta v poštev implantata za 3 in 5( zaradi nagnjenosti k AI boleznim).
Zdaj pa takole: izračun v SLoveniji: zavarovalnica krije po njihovih izračunih cca 2600 eur, moje doplačilo ” materialov” pa + /- 3200 eur ( toliko je naračunala zdravnica protetičarka, popolno keramične, torej brez kovine, ne pa cirkonij krone (podobne tudi ponudbe/izračuni pri 3 vzporednih Slo zobozdravnikih.
Jasno mi je, da lahko v sosednjih državah pridem z izdelavo, vključno z garancijo skozi s precej nižjim mojim prispevkom + povračilo zastroškov s strani zavarovalnice, kar mi pripada.
Zato prosim za priporočila tistih, ki ste delali tovrstno, enako protetiko, da so vam dali tudi garancijo in da ste zadovoljni ( torej brez hujših reklamacij). Imena klinik.
Kolikokrat ste šli naprimer tja, da je bila zadeva zaključena, kako hitro ste to opravili.
Malce že prebrskano po zobnih forumih, ampak bi bolj sveže informacije zadnje leto, dve. Hvala!
Vnaprej hvala!
Opisane težave so sicer drugačne od tvojih, pa vendarle: čez mojo mamo oz. njeno zobovje so dohtarji v Slo potegnili križ, češ da se ne da nič narediti, ker ima tako uničene čeljusti, da se ne da narediti proteze. Je hodila k zobarjem, kirurgom, protetikom, pa so bili vsi skeptični.
No, tukaj so jo zrihtali, vse na enem mestu, diagnostika, operacija, protetika. Če ne bi po operaciji morala čakati, da se čeljusti oz. dlesni pozdravijo, bi bilo vse narejeno v dveh tednih.
Tega je tri ali štiri leta, zelo je zadovoljna in nima praktično nobenih težav, lahko jé tudi jabolka:-) Enkrat ali dvakrat letno pregled in to je to.
Pa še to, v čakalnici slišiš tuje jezike, na parkirišču pa so poleg hrvaških slovenske, nemške, avstrijske,… registrske tablice. Najbrž ne hodijo iz Nemčije kar tako.
Tudi sama sem bila pri njih, sicer za manjše posege, vendar vedno zelo zadovoljna. S cenami pa so približno na tretjini slovenskih.
Imaš izkušnje? Nimaš verjetno, zato tako pišeš.
Tukaj in na drugih forumih pišejo ljudje, ki so plačali namesto 3 jurje zamo za material (osnovo + delo dohterja plača zavarovalnica, ponavadi med 1-2 jurja), kolikor so jim naračunali slovenski protetiki več kot polovico manj – za celo cirkonij keramiko, ne samo navadno brezkovinsko keramiko….
meni so v Sloveniji dali 3 protetiki s 3 različnih koncev Slo izračune – razlika je bila “le 150 eur”….. Za tujino ( Hrvaška, Madžarska) pa vem, da plačujejo za podoben obseg dela po 1700-2100 eur iz svojega žepa – vsaj jurja manj za najboljši cirkonij material. Saj to pa verjetno že veš, da so v Evropi le 3-4 proizvajalci protetičnih materialov, tako da uporabljajo tako Hrvatje, kot Slovenci od enega izmed teh 4 dobaviteljev. V Sloveniji je drago zato, ker so dosti dražji zaposleni, prostor, storitev…..To pa plačaš v tistih dodatnih jurja in pol….
S tem,da so mi rekli v Slo, da bo trajalo mesec dni, da mi skupaj spravijo, v tujiino grem pa samo 2x….. v razmaku 7-10 dni. Za 3 jurje bi se pa že lahko potrudili v tednu dni, zagotovo.
Tukaj pa sprašujemo zato, ker vemo, da so si prenekateri dali delati in so zadovoljni. In verjamem, da ljudje ne nakladajo.
Tukaj in na drugih forumih pišejo ljudje, ki so plačali namesto 3 jurje zamo za material (osnovo + delo dohterja plača zavarovalnica, ponavadi med 1-2 jurja), kolikor so jim naračunali slovenski protetiki več kot polovico manj – za celo cirkonij keramiko, ne samo navadno brezkovinsko keramiko….
meni so v Sloveniji dali 3 protetiki s 3 različnih koncev Slo izračune – razlika je bila “le 150 eur”….. Za tujino ( Hrvaška, Madžarska) pa vem, da plačujejo za podoben obseg dela po 1700-2100 eur iz svojega žepa – vsaj jurja manj za najboljši cirkonij material. Saj to pa verjetno že veš, da so v Evropi le 3-4 proizvajalci protetičnih materialov, tako da uporabljajo tako Hrvatje, kot Slovenci od enega izmed teh 4 dobaviteljev. V Sloveniji je drago zato, ker so dosti dražji zaposleni, prostor, storitev…..To pa plačaš v tistih dodatnih jurja in pol….
S tem,da so mi rekli v Slo, da bo trajalo mesec dni, da mi skupaj spravijo, v tujiino grem pa samo 2x….. v razmaku 7-10 dni. Za 3 jurje bi se pa že lahko potrudili v tednu dni, zagotovo.
Tukaj pa sprašujemo zato, ker vemo, da so si prenekateri dali delati in so zadovoljni. In verjamem, da ljudje ne nakladajo.[/quote]
Ja, imam izkušnje. In kar velike probleme sem imela z zobmi.
Si niti ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi imela zobarja 100 150 km stran.
Imam vsadke ….
Drugače pa … na Poljskem cveti zobozdravstveni turizem.
Tukaj pa sprašujemo zato, ker vemo, da so si prenekateri dali delati in so zadovoljni. In verjamem, da ljudje ne nakladajo.[/quote]
Imam vsadke ….
Drugače pa … na Poljskem cveti zobozdravstveni turizem.[/quote]
Sožalje. Za vsadke pa veliko zobozdranikov noče povedat, da so izjemno problematični, ker jih telo rado kot tujek zavrača – sploh pri osebah, ki imajo uničen imunski sistem ali pa katero izmed AI bolezni. Jaz jih nočem , pa mi jih tišijo ravno iz razloga, ker imam avtoimune bolezni v remisiji.
Imam vsadke ….
Sožalje. Za vsadke pa veliko zobozdranikov noče povedat, da so izjemno problematični, ker jih telo rado kot tujek zavrača – sploh pri osebah, ki imajo uničen imunski sistem ali pa katero izmed AI bolezni. Jaz jih nočem , pa mi jih tišijo ravno iz razloga, ker imam avtoimune bolezni v remisiji.[/quote]
Vsadki naj bi bili iz titana, kar naj bi pomenilo da imajo faktor bioinertnosti – se pravi da ga organizem ne prepozna kot tujek.
Je pa pri vsadkih zelo pomembna ustna higiena. Tam pa znajo biti vsadki problem.
Pozdravljena,
iz izkušenj (protetika, pred pol leta) ti lahko priporočim dr. Rotarja iz Radovljice.
1. pregled s slikanjem in posvet zastonj, predstavi ti možne variante zdravljenja.
Ima privatno ordinacijo, cenik objavljen na spletni strani, dela pa tudi tudi na koncesijo .
Kar omenjaš, da potrebuješ je pri njemu taka cena samoplačniško.Preveri…
Srečno!
Imam vsadke ….
Sožalje. Za vsadke pa veliko zobozdranikov noče povedat, da so izjemno problematični, ker jih telo rado kot tujek zavrača – sploh pri osebah, ki imajo uničen imunski sistem ali pa katero izmed AI bolezni. Jaz jih nočem , pa mi jih tišijo ravno iz razloga, ker imam avtoimune bolezni v remisiji.[/quote]
Problem titana je segrevanje zaradi EM valovanja, obnaša se kot baterija…Keramični implantati naj ne bi povzročali imunskega odziva. Je pa ob vsakem posegu v telo potrebno gledati celotno sliko, tvoje psihofizično stanje, raven vitaminov ipd. Obstaja natančen protokol, imenuje se BTP, ob sevedah drugih stomatoloških postopkih, ki jih izpelje dober zobozdravnik….
Problem titana je segrevanje zaradi EM valovanja, obnaša se kot baterija…Keramični implantati naj ne bi povzročali imunskega odziva. Je pa ob vsakem posegu v telo potrebno gledati celotno sliko, tvoje psihofizično stanje, raven vitaminov ipd. Obstaja natančen protokol, imenuje se BTP, ob sevedah drugih stomatoloških postopkih, ki jih izpelje dober zobozdravnik….[/quote]
Lahko malo več o segrevanju zaradi EM valovanja? Še nikoli slišala …..
Problem titana je segrevanje zaradi EM valovanja, obnaša se kot baterija…Keramični implantati naj ne bi povzročali imunskega odziva. Je pa ob vsakem posegu v telo potrebno gledati celotno sliko, tvoje psihofizično stanje, raven vitaminov ipd. Obstaja natančen protokol, imenuje se BTP, ob sevedah drugih stomatoloških postopkih, ki jih izpelje dober zobozdravnik….[/quote]
hvala za napisano – jaz to že dolgo vem 🙂 – si pa razsvetli-a s tem morda marsikoga drugega tukaj.
In če si nagnjen g AI boleznim, čeprav imaš fazo mirovanja, ti lahko implantat ( ker je poseg v zobno kost za namestitev implamtata kar velika travma za telo, je možnost okužbe še najmanj) zelo poslabša stanje, pride spet do izbruhov katere od avtoimunskih.
hvala za napisano – jaz to že dolgo vem 🙂 – si pa razsvetli-a s tem morda marsikoga drugega tukaj.
In če si nagnjen g AI boleznim, čeprav imaš fazo mirovanja, ti lahko implantat ( ker je poseg v zobno kost za namestitev implamtata kar velika travma za telo, je možnost okužbe še najmanj) zelo poslabša stanje, pride spet do izbruhov katere od avtoimunskih.[/quote]
Mene ni nič razsvetlil. Še zdaj ne vem kje lahko kaj preberem o segrevanju zaradi EM valovanja.
In tudi ti nisi povedala katero ai imaš.
In če si nagnjen g AI boleznim, čeprav imaš fazo mirovanja, ti lahko implantat ( ker je poseg v zobno kost za namestitev implamtata kar velika travma za telo, je možnost okužbe še najmanj) zelo poslabša stanje, pride spet do izbruhov katere od avtoimunskih.[/quote]
Mene ni nič razsvetlil. Še zdaj ne vem kje lahko kaj preberem o segrevanju zaradi EM valovanja.
In tudi ti nisi povedala katero ai imaš.[/quote]
A ti bo kaj lažje,če ti napišem, katero? Zobni vsadki so kontraindicirani pri katerikoli AI bolezni.
Za strička Googla pa še nisi slišala ?: Aja, znaš angleško?
http://www.milesofsmilesdental.net/1792/dental-implants-and-cell-phones-whats-the-real-risk/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/25/heavy-metal-electromagnetic-fields.aspx
http://file.scirp.org/pdf/OJST_2016021916112695.pdf
ne zna, samo polemizira z avtorji…
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3753052/#!po=0.909091
tipičen slovencelj pač
Hvala za tvoj zanesljiv odgovor.
Veš, tudi meni so zobje dobro služili do skoraj 40ega, tako da tale tvoj odebeljeni del odgovora je čisot nepotreben, malo sarkastičen….. Potem pa zaradi zdravil, kot so Metotrexat in Medrol grozna katastrofa. Genska zasnova odlična drugače. Tako da – zanašaj se na svoje dobro služeče zobe, dokler traja, kajti si kaj kmalu lahko na istem 🙂
Za vse ostale, ki ste odgovorili zaenkrat: hvala.
pred odločitvijo
hm, ce imas tako hudo avtoimuno bolezen, da rabis medrol, je titan absolutno kontraindiciran. najprej dvigni imunski sistem, poskusi poiskat vzroke ai;
– preberi Kitajsko študijo dobis v dzs
– preberi zapise Gorazda Šuštariča in se stestiraj za ravni d vitamina
– preveri da nimas mrtvih zob
…..
pa srečo ti želim
Hvala ti za trud in še eno povratno informacijo – saj to že vem – je v mojem prvem sporočilu tudi napisano, da odpadejo implantati, čeprav mi jih nekateri protetiki kar silijo 🙂 Preštudiram po spletu in se pozanimam, zagotovo 🙂
Nimam pa AI že 4 leta, ne jemljem več zdravil 4 leta in nisem nora, da bi šla z implantati izzivat stanje remisije 🙂 Zmaga je to zame… Ampak na zobeh je nastala nepopravljiva škoda do te mere, da moram it delat protetiko. Vsak zobni strokovnjak ki mi pogleda v usta, takoj pomisli, da sem najmanj đanki ali pa bulimik, tako je stanje nekaterih zob…. Naredijo nekatera zdravila veliko nepopravljivo škodo na drugem koncu telesa…
Forum je zaprt za komentiranje.