pomoč pri izbiri poklica
pozdravljeni! to leto bom šel v 9. razred, pa še ne vem, kateri poklic bi izbral.
v šoli imam najraje predmete kot so: tehnika, matematika, fizika, kemija, računalništvo. ne maram pa: zgodovine, geografije, etike, slovenščine, tujih jezikov… zanima me predvsem ustvarjanje z lesa, z elektriko in vlaki. želja glade poklica je strojevodja, vendar želim dobiti boljši poklic (boljša plača, delo v stavbi na toplem)uspeh v šoli je že vsa leta odličen, vse imam zaključeno 5, razen šport imam od četrtega razreda zaključeno 4.moja prednost, je da hitro razumem začnem razumeti snov, vendar se ne maram učiti. sodelujem tudi na mnogih tekmovanjih ( logika, kenguru, raz. matematika, kemija, fizika, diabetes…) in vedno dobim najmanj srebrno tekmovanje. doma sem iz pomurja, in glede šole mislim da bom šel v gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer. prosim da mi svetujete glede izbire šole in poklica. hvala!
Še en nasvet:
zelo popularne so start up firme, ki jih v glavnem ustanavljajo računalničarji, programerji, oblikovalci.
druga stvar je pa poklic z dodano vrednostjo. To pomeni da če se naučiš delat nekaj zelo sppecifičnega, imaš zelo malo konkurence in greš lahko zelo hitro na svoje za zunanjega izvajalca. Al pa delaš na fuš poleg redne službe. Npr če se naučiš kot strojnik popravit modernejše avtomatske menjalnike- tiptronice ali še novejše robotizirane, si zmagal. S tem se ne bavi skoraj noben. In tukaj je dodana vrednost…in konkretni €
Absolutno srednja poklicna. Ce ze tocno ves v katero smer te vlece, bos dobil veliko vec izkusenj na tem podrocju v usmerjeni srednji soli. Na fakulteti bos tako imel veliko prednost pri razumevanju snovi, kot pa en gimnazijc, ki bo prvic slisal strokovne pojme. Tudi poklicne sole ti dajo lepo znanje za zivljenje. Jaz sem naredila gimnazijo in mi je presneto zal, tudi moji sestri. Nisi nic. Znas.vse, v resnici pa tut ene stvari ne. Prosim poslusaj me, ne bo ti zal.
na gimnaziji bo piflarija, mogoče pa pojdi na npr. Srednjo gradbeno – na njihovo smer gimnazijski maturant, bo lažje kot na klasični gimnaziji, pa še kakšen predmet si lahko vzameš od gradbenikov, tu je pa tako razumevanje v ospredju, ne samo piflarija.
ne pozabi, da gimnazija pušča odprta vsa vrata vseh fakultet! kaj veš kaj te zamika do takrat.
Forum je zaprt za komentiranje.