tisti, ki se spoznate na prehranska dopolnila
Zakaj sploh rabite omega 3, če pa vse dobite s prehrano?
Vzami laneno seme ali chia semena, 1 jedilno žlico na dan zmelji in sveže mleto spij ali pojej v poljubni tekočini. Nekateri spijejo z jogurtom, jaz z zelenim smutijem. Naravno, deluje kot odvajalo, izreden izvor omega maščob in telesu prijazno, brez kemije.
To kar dobis v prehrani je premalo!!!ta tvoja famozna semena so slabs,ko nic…malo si preberi na netu,ker se mi ne da razlagat…se enkrat izkoristek je minimalen in skoraj brez efekta….kaksna kemija?!?dej ne lupetaj![/quote]
No, razen da se zelo zoprno odzoveš, si tudi prepričan, da drugi nič ne vedo.
Kaj drugega pa so kapsule, v katerih je vaše kdove kakšno ribje olje, kot kemija? Pa losos tudi plava v soči, kaj?
Laneno seme je najboljše za telo. Pa se lahko na glavo postaviš.
To kar dobis v prehrani je premalo!!!ta tvoja famozna semena so slabs,ko nic…malo si preberi na netu,ker se mi ne da razlagat…se enkrat izkoristek je minimalen in skoraj brez efekta….kaksna kemija?!?dej ne lupetaj![/quote]
To, kar to je napisala, je popolnoma pravilno.
Ravno v semenu, ki ga sam zmelješ in poješ, npr. lsnenem s skuto, dobiš kvalitetne sestavine, brez dodatkov, ki lahko povzročajo marsikaj.
Vsako sestavino, ki naj bi bila prehranski dodatek, prej preverimo čistost.
Šele takrat smo lahko prepričani, da z raznoraznimi dodatki ne vnašamo v telo snovi, ki nam škodujejo.
Na spletu imamo vse info, tudi kemijsko sestavo česarkoli.
Zakaj pa tako povečanje omege3? Razen pri fitnesiranju z ciljem povečevanje mase in moči (seveda poleg tudi druge pomembne prehrane) ni take potrebe.
Drugače pa je vir omega 3 – plava riba se pravi skuše, sardine ipd. Razna semena pa sicer vsebujejo tudi omega 3 vendar so glavni vir omega 6 maščob.
Tako da z bogatim jedilnikom plave ribe za normalno funkcioniranje je to dovolj.
Aja tiste kapsule pa lahko tudi razdreš in popiješ samo ne vem če boš to naredila ker so odurne.
To kar dobis v prehrani je premalo!!!ta tvoja famozna semena so slabs,ko nic…malo si preberi na netu,ker se mi ne da razlagat…se enkrat izkoristek je minimalen in skoraj brez efekta….kaksna kemija?!?dej ne lupetaj![/quote][/quote]
No, razen da se zelo zoprno odzoveš, si tudi prepričan, da drugi nič ne vedo.
Kaj drugega pa so kapsule, v katerih je vaše kdove kakšno ribje olje, kot kemija? Pa losos tudi plava v soči, kaj?
Laneno seme je najboljše za telo. Pa se lahko na glavo postaviš.
Kdo pa omenja lososa? obstajojo razno razne filtracije,mol. destilacije itd…poglej si sestavo kapsule…kje sem napisal,da nic ne ves?obstaja veliko,veliko raziskav na to temo…
A se kdo kaj bolj spozna na te dodatke pa stranske učinke? Meni se nič ne spahuje niti mi ni slabo po omega 3, sem pa naslednje jutro cela omotična, se mi zdi da mi niža pritisk. Na neki spletni strani sm celo zasledila da je tak učinek pri nekaterih. Tak grozn občutek, da potem spet nek časa me jemljem tega, ko pa probam pa spet isto. Ma še kdo podobno izkušnjo? Aja, govorim pa za ribje olje!! Bom očitno mogla preseldat na laneno seme ali kaj drugega… Katere znamke pa kaj uporabljate, kje to kupite?
Če jemlješ priporočljivo količino, to skoraj ni možno. Saj je samo olje!
Avtorica, obstaja olje z dodatkom pomaranče, da ga lažje pogoltneš. Če boš razdirala kapsule, je to res velika škoda, ker bo pol olja ostalo notri. Spij najprej malo vode, da si navlažiš grlo, in potem vzemi kapsulo. Mogoče bo pomagalo. Pa premagaj ta odpor, ker dejansko čisto ničesar ne čutiš od olja 🙂
Kar jejte, kaj boste pa, saj je zdravo, čeprav se ogromno zadnje čase piše in govori ne samo o neučinkovitosti prehranskih dopolnil, ampak o sami škodljivosti teh. Davek na bedake cveti v današnjem času kot še nikoli prej.
Če se želiš iti zgolj malo zdrave prehrane, potem so semena ok, ribe ok. Če pa se želiš iti uživanje omega3 s terapevtskim namenom, pa pač semena ne služijo namenu (poglej sestavo in izkoristek), ravno tako ne ribe, ki so povečini gojene (te omega3 skorajda ne vsebujejo) ali bi jih moral jesti vsak dan v velikih količinah.
S kapsulami je pa tako. Velik večina teh, ki se dobi pri nas je za en k., ene od teh so zanič in ja, se ti spahuje, gre na bruhanje, tišči v želodcu, vse pa itak ne vsebujejo dovolj omega3, da bi res kaj pripomoglo k “zdravju”. In potem še napišejo “1 na dan, pa ne prekoračit, pa …”, potem je pa itak brez veze denar stran metat. Na tržišču se dobijo kvalitetne kapsule in tam ni nobenega riganja in okusa po ribah, vendar jih je potrebno zaužiti precej več, kot piše na škatlici (za slo trg. Merilo DHA, kot edino merilo. In zaužiti jih moraš toliko, da dnevno v organizem vneseš min. 600 mg DHA. In pri nas resnično z lupo iščeš take kapsule. Ena opcija je tudi Lyprinol, draga, ampak bistveno bolj učinkovita od “ribjih” omega 3.
Če se želiš iti zgolj malo zdrave prehrane, potem so semena ok, ribe ok. Če pa se želiš iti uživanje omega3 s terapevtskim namenom, pa pač semena ne služijo namenu (poglej sestavo in izkoristek), ravno tako ne ribe, ki so povečini gojene (te omega3 skorajda ne vsebujejo) ali bi jih moral jesti vsak dan v velikih količinah.
S kapsulami je pa tako. Velik večina teh, ki se dobi pri nas je za en k., ene od teh so zanič in ja, se ti spahuje, gre na bruhanje, tišči v želodcu, vse pa itak ne vsebujejo dovolj omega3, da bi res kaj pripomoglo k “zdravju”. In potem še napišejo “1 na dan, pa ne prekoračit, pa …”, potem je pa itak brez veze denar stran metat. Na tržišču se dobijo kvalitetne kapsule in tam ni nobenega riganja in okusa po ribah, vendar jih je potrebno zaužiti precej več, kot piše na škatlici (za slo trg. Merilo DHA, kot edino merilo. In zaužiti jih moraš toliko, da dnevno v organizem vneseš min. 600 mg DHA. In pri nas resnično z lupo iščeš take kapsule. Ena opcija je tudi Lyprinol, draga, ampak bistveno bolj učinkovita od “ribjih” omega 3.[/quote]
Vsaj en,ki ve,kaj pa kako…sam tuki karkoli razlagat je itak brezveze…
http://secure.realdosenutrition.com/k/omega-3/truth-about-fish-oil-old
http://www.longecity.org/forum/topic/52966-fish-oil-bioavailability-pharmaceutical-quality-omega-3/
http://www.longecity.org/forum/topic/70969-omega-3-epa-dha-testing-a-high-dosage/
http://www.longecity.org/forum/topic/43185-suggestions-for-which-omega-3-supplement-is-best/
http://www.iherb.com/life-extension-super-omega-3-epa-dha-with-sesame-lignans-olive-fruit-extract-120-softgels/23722 Teli so dost ok. Ce si pa vegan/ka pa teli http://www.aor.ca/en/product/omega-3
Omega-3 kapsule ponavaadi vsebujejo veliko kolicino histamina. Na to bodite pozorni. Omega-3 v kaspulah pri nas je bolj slaba ponudba, kot z ostalimi prehranskimi dodatki.
Ampak na monu samozvani strokovnjaki minirajo vse poskuse zdravega argumenta. Zato zamrejo dobre debate in se ne oglašajo več ljudje, ki pa o prehrani vedo več, kot samo mantro o veliko obrokih in beljakovinah. Žal.
Resno dvomim, da so na monu taki ekstremni športniki, ki bi nujno rabili dodatke. Veliko več je rekreativcev, ki vsega tega ne potrebujejo in še več teoretikov, ki podcenjujoče zmerjajo drugače misleče.
Eni ste tako pametni, da glava peče. Ne razumem pa, da te pameti ne znate uporabiti za pripravo uravnotežene prehrane, ampak goltate razne prehranske dodatke. Primerljivo z nekaterimi sodelavkami, ki cele dneve goltajo kapsule, žvečijo oreške, goji jagode ipd., hkrati pa vsak dan malicajo razne pogrej in pojej zadeve :p Brihtno za crknit.
Jaz pa verjamem, da eni nimajo časa za pripraviti zdravo hrano, obrok.
Delo z otroci, vožnja otrok sem in tja, čiščenje, likanje, služba.
Tisti, ki smo brez otrok, imamo čas po službi sami zase pa priznam, da mi vedno zmanjkuje časa. Tako, da kar verjamem, da poročenim, sploh pa tistim z otroci, manjka časa.
Forum je zaprt za komentiranje.