Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek hrana za muce molly-spar

hrana za muce molly-spar

Sem gledala hrano za mucke Molly. Po sestavinah ni slaba in cenovno tudi ne. Zanima pa me če kdo ve katera je primerna za mladička,ker nikjer nisem zasledila da bi pisalo. Če pa ve kdo za kvalitetno in ugodo hrano pa predloge in nasvete,ker smo v tem novi.

Lep pozdrav

Če imaš svojo mačko vsaj malo rada, potem ji ne boš kupovala te in podobnih hran, kamor spada tudi Whiskas. Vse te hrane vsebujejo premalo kakovostnih beljakov, preveč žitaric, soje, nekakovostne maščobe in predvsem soli. Mačke ne potrebujejo ogljikovih hidratov, ampak samo beljakovine in maščobe.

Mačjo (in pasjo) kakovostno hrano se kupi v specializiranih trgovinah, znamke Sanabelle, Hills, Royal Canin … Za mladiča kupiš posebno hrano za mladiče.

Najceneje boš to hrano dobila v spletni trgovini http://www.zoohit.si

Čisto nič pa ne bo narobe, predvsem pa bo krepko ceneje, če boš mačka hranila z mešanico svežega mesa in drobovine. Kupiš večjo količino, narežeš po dnevnih porcijah zamrzneš in to je to.

Tule imaš en dober članek na to temo: http://www.zdravahranazapse.si/hrana-za-macke/

Živjo!

hrana za mucke Molly je primerna.

Sicer v specializiranih trgovinah kot so DM dobiš tudi specialno hrano namenjeno za mačje mladiče (to imaš razne konzerve, paštete za mladiče mislim da celo tudi mleko po tanovem). Ko bo mladič odrasel 1 mesec bo že kar moral sam jesti hrano tudi navadno meso, piščance, goveje in podobno, zato je ta hrana samo za ta čas ko se odvadi da ga mama doji.

Srečno.

Par dni nazaj sem gledala oddajo o prehrani mačk. Kaj so povedali? Najcenejša vrečka stane 24 centov, najdražja 4,10€. Pomembno je, da ima vrečka oznako “gut”. V vrečkah ni umetnih arom, kot ljudje govorijo. Sama oznaka dobro pomeni, da ima hrana dovolj vseh snovi, ki so za mačko potrebne, predvsem poglavitnega vitamina A. Ta vitamin je pomemben za vid mačk. Mački kupujete vrečke oz. konzerve v različnih trgovinah, saj imajo rade različne okuse.
Vse ostalo pa je lari-fari oz. dober zaslužek vseh ostalih. Jim verjamem.
Osebno prisegam na to, da mačka dobi vsega po malo, kuhano, surovo in konzerve.

Ce samo malo pogledas sestavo konzerv za zivali, ugotovis, da ni ravno vse lari fari in da imajo vecji zasluzek tisti, ki prodajajo mleto koruzo in sojo pod sliko prikupne mucke kot tisti, ki dajo v konzerve vsaj polovico mesa.

Ze pred par dnevi sem pisala o tem,da neprimerna hrana pri mladicih pogosto povzroca drisko, ker je ne morejo prebaviti.

Ni treba kupovati zvenecih znamk, ker so nekatere res brez veze drage. Drzi se srednje cene v trgovinah za male zivali (znamke Trainer, Ontario itd) in to kombiniraj z mesom, ki ga doma skuhas brez soli in ostrih zacimb. Npr par zlick mletega mesa in malo vode prekuhat ni neka znanost. Ali pa skuhat juho iz kurjih vratov, jih obrat, juho pa solit za ljudi sele potem, ko zakuhas rezance.
Meso je lahko oz celo mora biti malo mesano, kot “slabsi kosi”, pa drobovina.

Koliko je star mucek?

Ko smo mi nabavili mucka, nam je bilo že pred tem jasno, da bomo zanj lepo skrbeli, kar pomeni tudi nekaj stroškov, ne da mu vržemo le pomije ali da kupimo najcenejšo možno hrano.

Za mucka do 4 mesecev so primerni briketi:

http://www.zoohit.si/shop/macke/suha_macja_hrana/royal_canin/kitten/236468

Tudi velikost briketov je takšna, da je primerna za mlečne zobke muckov.

Vloga briketov je tudi ta, da si mucki s tem “umivajo” zobe. Po mokri hrani imajo zapacane, se nabirajo gor obloge, ki si jih z briketi vsaj približno spucajo.

Za malo starejše mucke kupite Kitten

http://www.zoohit.si/shop/macke/suha_macja_hrana/royal_canin/kitten/236100

Odrasla pa potem kak Fit 32 ali Sterilised ali kaj podobnega.

Mucek je star tri mesece. Naslednji teden ga pripeljemo domov. Problem je ker sem v tem nova in hrane je toliko razlicne na voljo da ne ves kaj kupiti, enako pa je z cenami. Kaksno mnenje pa imate glede cepljenja, ker pri muckah ni obvezno nasla pa sem da so nekatera priporocljiva. Muc bo pa samo hisni.

Boš mucka vzela iz zavetišča ali od koga, ki ima mladiče?
Vsekakor mucka pelji k veterinarju, naj ga cepi, naj ga tudi sterilizirajo oz. kastrirajo. Glede stvari za kupiti pa glej spletno stran zgoraj zoohit.si, tam najdeš vse.
Ne pozabi na to, da mucek potrebuje še kak praskalnik.

Mucko bomo dobili od ljudi ko so imeli mladice. So sedaj skozi v stanovanju, bom pa peljala k veterinarju zaradi notranjih zajedalcev in da jo pregleda. Nekaj opreme smo ze kupili sedaj se samo hrano in praskalnik nabavimo in je to to.

Ce boste vzeli iz zavetisca, bo itak ze vsaj enkrat cepljen in kastriran. Na drugo cepljenje obvezno pojdite, ker je drobiz v primerjavi z zdravljenjem. Tudi ce bo samo znotraj, je boljsa preventiva.

Hrana naj bo vsaj od zacetka kvalitetna in lahko prebavljiva kombinacija briketov, vreck/konzerv in doma kuhane hrane. Ko kupujes, natancno preberi sestavo. Opazuj, koliko poje in ce normalno kaka. Cez cas lahko postopoma das kdaj tudi kaj bolj “levega”, ampak ne kot edino prehrano.

Pa vsaj se nekaj mesecev nobenega mleka, kasneje lahko kdaj zlicko jogurta ali smetane. In ne kopat. Ce je nuja, ce se kje umaze, obrisi z mokro krpico ali z otroskim robckom.

Nabaviti moras wc, praskalnik in razlicne igrace, tudi kake miselne. Lezisca pa ni treba, je skoda denarja, ker ga macke skoraj nikoli ne uporabljajo. Veliko veselje pa imajo s praznimi kartonskimi skatlami, tako da tudi to prinesi kako domov.
Aja, pa seveda transporter, da ga bos sploh lahko odnesla iz zavetisca.

Vam zelim veliko veselja.

Aha, zdaj sem sele videla, sa bos vzela privat. Potem se kar ob prvem pregledu pri veterinarju zmeni, kdaj ga prineses kastrirat. Ja, tudi ce bo samo notri. Verjemi, je vredno. 🙂

Tudi mene zanima veliko o prehrani mačk. Najbolj me zanimajo vaše lastne izkušnje. Kar je napisano na spletu sem že vse prebrala. Kako je z briketirano hrano?
Katere brikete imajo mačke najraje? oziroma kateri briketi so po sestavi najboljši za mačke?
Muco bomo vzeli v bližnji prihodnosti. Bo v hiši in tudi zunaj.

Po mojih izkušnjah je najboljša po sestavi in kakovosti v razmerju s ceno royal canin. Priporočam, vse naše mačke jo obožujejo.

zoohit.si je res super in daleč naugodnejša spletna stran za naročanje pripomočkov za male živali.

kot je pismo rosno napisala – ne kupovat najcenejše hrane (whiskas, kitekat, molly ipd.). problem pri tej hrani je da vsebuje veliko polnil (koruza ipd.), kar pa res ni optimalno za mačje zdravje. boljše že v začetku malo več vložit v kvalitetno prehrano, pa potem ne bo treba plačevat dragih veterinarskih računov.
po mojih izkušnjah so ok briketi sanabelle, ki je tudi cenovno ugodna. mokro hrano se pa splača kupovati v paketih – najdražje je, če kupuješ posamezne vrečke.

pa kar se stereotipa tiče, da imajo mački radi mleko – mogoče jim je dobro, ni pa dobro za njihovo prebavo. težko prebavljajo laktozo. kakšna žlička jogurta ipd. kdaj in kdaj ne škodi kot priboljšek.

vsem pa za mačji wc pa priporočam tale pesek – http://www.zoohit.si/shop/macke/macja_stelja/benek/corn_cat/470273. cenovno je ugoden in lahko se pobrane iztrebke vrže direktno v navaden, človeški wc! 40 L vreča je res ogromna, jaz jo imam za pol leta, pa imam pravo malo drekačico doma.

da ne odpiram nove teme
– če bo muca zunaj, jo obvezno sterilizirajte!!! že tako je velik problem z prevelikim številom zavrženih mačjih mladičev 🙁
zgoraj sem napisala da imam dobre izkušnje s hrano sanabelle (stane nekje pod 10 evrov za 2 kilograma … to je primerljivo s trgovinsko hrano, pa je vseeno boljše kvalitete!). pa pazite na mucko, če bo zunaj … če imate velik vrt npr., obstajajo načini, da se mucko lahko zadrži na tem vrtu. bo imela še zmeraj veliko svobode, obenem bo pa varna 🙂

Naš muc obožuje Molly hrano za mačke tisto v vrečkah. Hrano ki jo imajo v “živalskih” trgovinah ne kupujemo.Je predraga sploh pa Rojal Canin .Evrospinovo hrano pa ne priporočam.

Ali ima morda kdo izkušnje z macko, ki pogosto bruha? Po nasvetu veterinarja jo hranim z hrano Hills za občutljiv želodec pa ni kaj dosti bolje. Ima tudi mačjo travo. Včasih ne bruha cel teden, včasih pa dvakrat dnevno. Je edina mačka, samo notranja. Je pa res, da je precej hitro in hlastno. Ker je obcutljiva in malo nervozna macka, je ne bi rada povzročala dodatnega stresa z pregledi pri veterinarju, seveda ce ni nujno potrebno. Hvala za vaša mnenja.

muca veliko bruha – nujno k veterinarju na teste! nočem strašit, ampak kadar muce veliko bruhajo, lahko to pomeni probleme z ledvičkami.

moja muca je nekajkrat na teden bruhala – sprva sem isto mislila, da je zato, kerje hitro in hlastno, da je od trave ipd., vendar se je izkazalo, da je imela probleme z ledvicami. ni nič tragičnega, zdaj pač je hrano, prilagojeno njenim potrebam (ledvično dieto – manj fosforja/kalcija, manj beljakovin v mačji hrani) in ne bruha več (razen res občasno, ko izbruha dlake … tipično mačje pač).

Sem mislila, da nima na voljo trave. Ampak a jo tudi kaj grizlja ali je samo za okras? Poznam mačko, ki ima najraje, da se ji da odstriženo travo in potem kar celo poje – kakih 10 naenkrat (ne vse hkrati). Poskusi to.

Pa če hlasta, ji daj po manj hrane naenkrat. recimo zdajšnji del ji razdeli na pet delov, pa potem ji daj prvega, malo počakaj par minut pa potem drugi del, spet počakaj itd.

Tudi naš maček obožuje hrano Molly iz špara. Pravzaprav je to edino kar mu tekne. Preizkusili smo res veliko vrst, ampak se je samo zmrdoval. To ima pa rad že od malega. Tako tisto v vrečkah kot brikete.

ja samo mi imamo tudi radi čokolado, pa pico, pa mcdonalds … pa vemo da jest samo to vsak dan ni dobro za nas. isto mačka hranit z nekvalitetno hrano, polno polnil, ni optimalno. če ne prej, se mu bo poznalo na stara leta (problemi z zobmi, prebavo, urinarnim traktom …). tudi če se muc zmrduje – verjemi, da lačen ne bo na koncu, bo že pojedel.
je pa res toliko vrst kvalitetnejše hrane, da mu ena že lahko ustreza. če nič drugega, je malo boljša trgovinska hrana tista iz dm-a (dein bestest znamka).

mačka je tudi treba postopno navadit na novo hrano. na začetku se mu stare brikete zmeša z novimi briketi, potem pa se mu počasi daje samo še nove brikete.

p.s. nikogar ne obsojam. nekateri svoje mucke hranijo z nekvalitetno hrano, pa tudi te mucki živijo kvalitetno in dolgo življenje. verjamem, da si nekateri drugega kot najcenejšega tudi ne morejo privoščiti. ampak če si lahko privoščite, potem je res bolje, da mačka hranite z kvalitetnejšo hrano (boljša preventiva, kot kurativa).

nekatere “boljše” znamke mačje hrane sploh niso tako zelo drage – whiskas/kitkat ipd. v trgovinah stane nekje 4 evre za 1,5kg. kvalitetnejšo hrano se dobi že nekje pri 10 evrih za 1,5 – 2kg. sploh pa mački kvalitetnejše hrane pojedo manj – v isti količini briketov je več hranil.

Hvala za odgovore. Poleg mačje trave ji dajem tudi pasto proti sprijemanju dlake v želodcu. Hrano ji razdelim na več manjših obrokov, če ji dam celo vrečko naenkrat, sigurno bruha. Jo bom pa res peljala na pregled, da res ni mogoče kaksna bolezen vzrok.

Macko, ki bruha, je vsekakor dobro nesti k veterinarju na pregled in teste. Lahko pa res samo hlastno je. V tem primeru se stanje zelo izboljsa z briketi Oral care (Royal Canin), ker so toliko veliki, da ne more pogoltniti celih. Tudi ce so mesani z nekimi drugimi, pomaga.

Glede okusa in kaj je komu dobro, pa je primerjava z McD in cokolado prav na mestu. Nic ni narobe, ce dobi macka kdaj kako tako hrano, za stalno futrat pa pac to ni.

Po mojih izkusnjah je najboljsa kombinacija vsega, kot sem ze opisala. Briketi neki bolj kvalitetni, konzervice in vrecke razlicne za malo pocartat, in sveze kuhana hrana. Odrasle macke mirno lahko dobijo tudi surovo meso. Tako dobi dovolj raznoliko hrano, ki je tudi po sestavi primerna za macjo prebavo. Doma pripravljena hrana je v bistvu najcenejsa, pa nic kaj dela ni, ker se samo nareze in po potrebi skuha v malo vode. Lahko tudi vec skupaj in se potem po porcijah zamrzne. Za raznolikost, minerale itd pa je dodatek kupljene.

Pa se o sterilizaciji/kastraciji. To je treba opraviti ne glede na to, ali je macka zunaj ali znotraj. Pri zunanjih preprecimo stalne brejosti in pri macakih zelo omejimo bolezni, ki se prenasajo s pretepanjem in ugrizi. Pri notranjih pa ne bo problemov z breznanjem, ki zna biti skrajno zoprno, in pri samcih z markiranjem, ki je tudi vse prej kot fajn.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close