Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Waldorfska šola Maribor

Waldorfska šola Maribor

Razmišljamo, da bi v šolskem letu 2017/18 otroka vpisali v Waldorfsko šolo v Mariboru, a imamo glede tega določene pomisleke. Šola se je letos preselila v nove prostore, vse na zunaj zgleda tipi topi, nimamo pa kakšnih konkretnih objektivnih informacij s strani staršev, ki so svoje otroke dejansko imeli v tej šoli. S kolegi, ki so svojega otroka nameravali v šolo vpisat letos, smo bili na nekaj predstavitvah. Meni je bila vsa teorija okoli te šole všeč, kolegov pa ni prepričala in so se raje odločili za navadno šolo. Tudi šolnina okrog 200 € mesečno je pri tem prevladala.
Kakšne so vaše izkušnje s to šolo?

To je res preveč!

A nimajo kakšnega cenzusa za znižanje?

Mimogrede nam so na faksu med drugim povedali, da jih precej po končanju te šole, ko pridejo v real life, naredi samomor.

Nečak je hodil v waldorfski vrtec v MB-obup. Če ne bi babica njegova doma z njim delala, bi verjetno šel v šolo na stopnji 3 letnika, na srečo so ga dali v običajno šolo, da bo vsaj zdaj prišel malo k sebi. Otroci na waldorfskih šolah so povečini sanjači, šepajo pri matematiki, logiki, nič se jih ne usmerja, delajo kar želijo ipd…Nečak je kar ponotranjih stavek: “Lahko delam kar hočem” in potem če si mu htel dat kakšno opravilo ali nalogo doma za nardit ti je lepo serviral ta stavek in adijo. Že če pogledaš, da lahko postane waldorfski učitelj čisto vsak, ki naredi en njihov tečaj, ti je vse jasno. To zgleda nekako takole. Nekdo je končal neko xy šolo, pa je ugotovil, da mu tisto delo glih ne diši, slišal da na waldorfski šoli samo rišejo, sanjajo in nardi tečaj pa je že njihov učitelj. Ne marajo pa da bi njihovi učitelji postali taki, ki imajo dokončan recimo šolo razredni pouk ipd… ker si radi učitelje naučijo po svoje-torej meglomešarje.

Hehe, ti to malo na pamet nakladaš, a ne? Moja otroka sta obiskovala ljubljansko waldorfsko šolo, pa nista nič sanjala. Zdaj sta dijaka in med najuspešnejšimi v razredu.

“Mimogrede nam so na faksu med drugim povedali, da jih precej po končanju te šole, ko pridejo v real life, naredi samomor.”

A res?
Na katerem butastem faksu pa je to bilo? (Je bil to mogoče Kroflič?) Poznam veliko takih, ki so končali waldorfsko šolo- tudi tujcev- pa so kar srečni v real life! Srečala sem tudi take, ki so rekli, da je bila waldorfska šola ena od najboljših stvari, ki se jim je v življenju zgodila. In ne vem za nikogar, ki bi po waldorfski šoli naredil samomor! Vem pa za nekaj takih, ki so ga delali že celo MED šolanjem- na javnih šolah.
Izobraževanje učiteljev pa traja dobra tri leta in ni kar tako, seminaristi morajo kar dosti vložiti v to. Da ne govorim še o nadaljnjem izobraževanju in stalnem delu na sebi!
Po končanem šolanju pa se učenci seveda vpisujejo na zelo različne smeri- tako kot v drugih šolah pač. In niso nič manj uspešni. .

Jaz sem slišala od profesorice ene mb gimnazije, da dijaki, ki so obiskvali waldorfsko osnovno šolo, pridejo v srednje šole s slabšim znanjem, je pa njhov ego toliko večji, kot pri ostalih dijakih

Nimam sicer izkušenj z mariborsko šolo, ampak z ljubljansko. Moji otroci so jo končali, zdaj pa zelo uspešno študirajo. Res pa je, da neresnic, laži, podtikanja nikoli ni manjkalo. Predznanje za v srednjo polo je bilo malenkost nižje, ampak so bile prednosti na drugih področjih izredno velike in se je vse dalo pokompenzirat. Pa veliko bedarij, ki jih tukaj vsakodnevno berem, da jih delajo v javnih šolah, jih tam niso zahtevali od otrok. Moji otroci pravijo, da so bila tisto najlepša leta otroštva. koliko osnovnošolcev še to trdi?

Zanima me, če mi lahko kdo pove, v kakšnem odnosu je šola napram staršem. Jim res svetuje oziroma posreduje, če opazi, da je otrok, ki obiskuje Waldorfsko šolo, izpostavljen “newaldorfskim” vsebinam? Ali da odsvetujejo, da se otrokom kaj pojasnjuje preveč “znanstveno”? Pa uporaba določenih barv v zgodnjih letih, absolutna prepoved gledanja televizije do 10. leta ipd?
Nismo ravno obsedeni s televizijo, me pa begajo določeni pristopi k tej waldorfski vzgoji, ki po eni strani dovoljuje vse, po drugi strani pa otroka precej omejuje, kar težko razumem, predvsem pri prezgodnjem pridobivanju konkretnih (znanstvenih) znanj. Lahko otrok, ki že zna pisati, brati, šteti ali celo računati sploh normalno funkcionira v 1. razredu?? Menda naj bi se delalo tudi v tej smeri, da otroci vse konflikte med seboj razrešijo sami, brez posredovanja učitelja. Glede tega smo tudi malce skeptični.
Ima kdo glede zgoraj omenjenega konkretne osebne izkušnje?

V bistvu te lepo prosim, da greš s temi vprašanji konkretno na šolo, ker imaš toliko dezinformacij, da glava peče. Seveda so neka priporočila, ki se jih določen del tudi drži. Ne pa vsi, ampak imajo zaradi tega oni težave z lastno vzgojo in ne s šolo. Nobeno priporočilo ni na škodo otroka, ampak v neizmerno korist. Je pa to težko razumet, če nisi s srcem pri stvari.

Otrok hodi sicer “šele” v vrtec, ampak: gleda TV, hodi na dodatno dejavnost – intelektualno, vse to vzgojiteljice vedo skozi pogovorne ure z menoj in še nikoli ni imela nobena kakšne pripombe. Sem pa tudi jaz poslušala zgodbice, da otrok ne sme nositi oblačil z junaki iz risank in podobno, pa se je vse izkazalo za neresnično.
Pojdi na šolo, ko imajo nekakšne informativne sestanke za starše bodočih prvošolcev in si pridobi informacije iz prve roke.

Živjo

Prebiram tale post in moram reči, da je prav smešno, kako ljudje hitro sklepajo po tem kaj so “slišali” če sploh še vedo od koga.

Na splošno lahko pohvalim Waldorfsko šolo v Ljubljani. Hčerka hodi sedaj prvo leto v Waldorfsko šolo v Ljubljani, (sedaj gre v drugi razred) in smo zelo zadovoljni. Tudi učitelja imamo krasnega, ki dobro pozna te otroke in ko ga kaj vprašaš, ti zna povedati, kaj o tvojem otroku. Pove ti stvari, ki jih mogoče še sam nisi opazil.

Otroci na splošno zelo radi hodijo v to šolo in to je zelo pomembno, saj tako hitreje pridobivajo znanje, ki jim ostane večno. Danes namreč veliko otrok trpi v šolah, ker je že tako zahtevno in poznam vsaj 8 otrok, ki sploh ne mara hoditi v šolo. Pa to govorim za drugi, tretji in peti razred. To se meni žal ne zdi normalno. Šole so postale preveč zahtevne, ki hočejo otroke spremeniti v poslušne in ubogljive vojake. Drilajo in drilajo nekaj, ki sploh ni pomembno.
Zakaj se nam sploh tako mudi?
Mislim, če pomislimo kako smo mi hodili in nam je bilo lušno, zakaj sedaj tako pritiskamo na svoje otroke in se primerjamo kaj že zna in kdaj že o zna. Starostna omejitev pa se niža. Mi smo tisti, ki to delamo, potem pa sistem to dopušča in naredi.

Meni se ne zdi zato nič narobe, da otroci gradijo na boljši samopodobi v Waldorski šoli in jim to krepi karakter in zaupanje vase in ljudi. Tako so odnosi veliko boljši in to dandanes jaz zelo pogrešam.

Tako, da upam, da se bo to kaj kmalu spremenilo in da se bomo zavedali, da to nikamor več ne pelje.

Evo moje izkušnje:
imeli otroka kar nekaj let v WŠ, vendar smo videli, da predrago plačamo za neznanje in neprofesionalni odnos in smo ga izpisali. (MB)

Pozdravljeni

Dotaknil se bom cepljenja Covit 19, pa me zanima kakšen je odnos učiteljev otrok in njihovih staršev do cepljenja? Kolikor vidim od daleč, sam imam tudi vnuke na tej šoli, so precej odklonilni do cepljenja, baje so v večini že prebolevnik. V naprej hvala za odgovore.

Odgovor na objavo uporabnika
Meglomešarji, 28.03.2016 ob 19:35

Nečak je hodil v waldorfski vrtec v MB-obup. Če ne bi babica njegova doma z njim delala, bi verjetno šel v šolo na stopnji 3 letnika, na srečo so ga dali v običajno šolo, da bo vsaj zdaj prišel malo k sebi. Otroci na waldorfskih šolah so povečini sanjači, šepajo pri matematiki, logiki, nič se jih ne usmerja, delajo kar želijo ipd…Nečak je kar ponotranjih stavek: “Lahko delam kar hočem” in potem če si mu htel dat kakšno opravilo ali nalogo doma za nardit ti je lepo serviral ta stavek in adijo. Že če pogledaš, da lahko postane waldorfski učitelj čisto vsak, ki naredi en njihov tečaj, ti je vse jasno. To zgleda nekako takole. Nekdo je končal neko xy šolo, pa je ugotovil, da mu tisto delo glih ne diši, slišal da na waldorfski šoli samo rišejo, sanjajo in nardi tečaj pa je že njihov učitelj. Ne marajo pa da bi njihovi učitelji postali taki, ki imajo dokončan recimo šolo razredni pouk ipd… ker si radi učitelje naučijo po svoje-torej meglomešarje.

Točno tako, ta šola je en velik obup. Govorim in pišem za Maribor!!!

Vnuk, ki jo obiskuje zadnje leto ( drugo leto gre v OŠ, kjer se bo naučil realno razmišljat in ne sanjarit)  po mojem in sinovem pogledu po teh 3 letih šolanja na Waldorfski šoli v MB ZELO zaostaja za vrstniki, ki obiskujejo normalno OŠ.  Sinu in snahi je šele sedaj postalo kristalno jasno, da s to šolo samo škodujejo vnuku. Da pa ne govorimo o ljubezenskih intrigah ravnatelja, učiteljice nemščine, tajnice…itd. Hvala bogu, da v mojih časih ni bilo takih šol in nazadnjaških učiteljev.

Če se bojite, kako bo zaostajal za vrstniki in ves čas delate primerjave, potem ga raje ne vpisati v Waldorfsko šolo. Če pa želite, da bo rad hodil v šolo in delal še kaj drugega kot faktografsko pomnil podatke, potem pa kar pogumno. Glede strahu, kako grozno zaostajajo in da naj bi imeli pomanjkljive osnove (matematika, jeziki, …), pa se lahko samo nasmehnem. Oba moja otroka sta po Waldorfski nadaljevala na gimnaziji in bila vsa leta med najboljšimi v razredu. Zakaj? Ker je bolj pomemben karakter in želja, kot pa to, da iz osnovne šole izhajajo doktorji znanosti.

To je bedarija. Moji tretji otrok končuje OŠ, dva sta že doštudirala. Jaz za nikogar me vem  da bi naredil samomor. Je pa bistveno večja kreativnost odraslih, ki so bili šolani v wš.

Obe soli sta kurac v sliveniji – ena je podalsek permisivne vzgoke ki dela drekace, druga pa piflanje podatkov na pamet brez repa in glave . Ce bi hoteli res dobro otroki s tega vidika, nebi hodil v sloveniji v solo – saj je solstvo, kot vse drugo v tej greznici, v pizdi.

jaz poznam ljudi ki vozijo svoje otroke v ta vrtec. za šolo ne vem. jaz tko mislim. moji niso tam. so bli v navadne mvrtcu in navadna oš. torej.  jaz tko mislim, da v  idealnem svetu, je verjetno  waldorfska ok. ziher. žal pa mi nismo v idelanem svetu.  in nekoga zvijat v vato in mu kazat pametne stvari, recimo pametne, ne vem kako naj drugače rečem, in pol ne imet 200 evrov za oš šol owaldorfsko in pol imet ogromno denarja za neko privatno zasebno fakulteto, pol če nimaš dovlj  keša kot starš in res take lužbe da ne rabiš bitv službi, da si lahko veliko z otrokom, ka r je uredu sicer,  pol jaz mislim da raje ne.  ker ko bo po lenkrat moral, med pofuakne opice, z odločbami, agresivne otroke, živčne, iz ceste, med drogo in alkohol,  v to umoblnco, pol ne vem kako bo shajal.   ne moreš nekoga učit balet, če veš da bo šel v  parterno borbo.  mislim, to je meni ugabno.   tui že seljenje v kao boljšo šolo,  daleč je meni ugabno. ker otrok bo živel v svojem okolju. ne v tistem drugem.  jaz osebno ne bi.  no midva nisva.  ker pač milsim, da je zunaj preveč kruti svet, da bi mu sedaj lagal in mu kazal neki fajnega ko pol, ko bi prišel ven v resnični svet pa bi videl da je vse skup  za iq60.

Zdravo. Ali imamo morda kakšna sveža mnenja glede Waldorfske šole MARIBOR? Predvsem od staršev, katerih otroci jo obiskujejo ali so se izpisali … Od tistih prvotnih komentarjev je preteklo kar nekaj časa …

Hvala za vsako mnenje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close