javorjev sirup namesto sladkorja
Ali kdo tukaj uporablja javorjev sirup za slajenje različnih zadev, namesto sladkorja? Kako se obnese, se moraš na njegov okus navaditi, ali je dober? Sem gledala cene tega sirupa, ki so zelo različne, čeprav gre za isto količino. V čem je lahko razlika? Do sedaj sem imela med, zdaj pa čakam na ” čebelarski seznam grešnikov”, pa ga prej ne kupim. Žal pa ne poznam nobenega čebelarja osebno. 🙁 Torej, zamenjala bi med za javorjev sirup. Ima kdo, pa za kaj vse ga rabite?
Tule ti vse piše.
Cena je odvisna od kvalitete (A, B, C), jaz kupujem B ali C, ker naj bi bila bolj kvalitetna oziroma bolj “čista”. Seveda je cena višja kot A, seveda so pa cene, kot za vsako drugo stvar, odvisne tudi od prodajalca.
Midva ga predvsem uporabljava za preliv na palačinkah, skuti, kakšnih sadnih solatah, kosmičih in podobno.
Če čakaš na seznam grešnikov, ga ne boš dočakala, saj so ravno dobro ven prišle analize, ki so potrdile, da je slovenski med varen.
Drugače pa ja, javorov sirup je naravno sladilo, meni je boljši od medu. Vsebuje tudi koristne snovi, minerale, encime … ampak še vedno gre za sladkor. Sladkor v javorovem sirupu je saharoza, enako kot v belem sladkorju. In pri sladkorju je daleč bolj pomembna količina zaužitega sladkorja kot pa vir tega sladkorja. Se pravi, 1 žlica medu je manj škodljiva kot 1 žlica navadnega sladkorja, ampak 1/2 žlice navadnega sladkorja je pa manj škodljivo kot 1 žlica medu.
Pri nas tudi kupujemo sirup z oznako C, ima pa ta sirup najbolj intenziven okus od vseh. Tako, da če na okus nisi ravno navajena, za začetek kupi tistega z oznako A, ki je manj intenzivnega okusa. Cene se res močno razlikujejo, ampak to je bolj odvisno od proizvajalca, kot od dejanske kakovosti sirupa.
Pred nakupom predvsem preveri deklaracijo, ker obstajajo tudi sirupi, ki so jim dodali različne snovi. Pri nas kupujemo sirup oznake C, biološke pridelave ene od trgovskih znamk (Spar, DM ali Muller), kakšne razlike med njimi nisem opazila. Tudi njihova cena je približno enaka.
Mi javorov sirup uporabljamo predvsem kot preliv za palačinke, rižev narastek, kosmiče in podobno. Nekaj malega tudi za peko, v določenih receptih. Ampak pretiravamo z njim pa ravno ne.
Pejt v Kanado, pa probaj tam ta pravi javorjev sirup … tole, kar se prodaja (tudi tam, da ne bo pomote), je zelo daleč od nepredelanega.[/quote]
to je bil moj point…[/quote]
A sta lahko prosim konkretni? Kako točno se razlikuje javorov sirup, ki se ga kupi v Kanadi od tega, ki se ga dobi pri nas? Katera kemija mu je dodana? Pa kakšen verodostojen link, bi tudi prosila.
Ker pavšalno nakladat in ljudi pošiljat v Kanado, zna vsak.
Avtorica sprašuje po razliki, glede na ceno, pri enaki količini.
Razlika je tako kot kupljen med pri preverjenem čebelarju in tekočim medenim namazom iz Hoferja.
Ker ne more biti na svetu toliko javorjev, ki bi vsi vsebovali res toliko sladkega nektarja, da so police trgovin po svetu polne tega sirupa, ni vsak 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} čist. Veletrgovcem je pomembna tudi nizka cena (všteta embalaža, prevoz, carina), torej je normalno, da je večina ponudbe mešana z drugimi sirupi (največkrat koruzni sirup, nektar drugih dreves)
Pri javorjevem sirupu velja, da višja cena pomeni višjo kvaliteto. To, kar lahko kupimo v večini trgovin (tudi specializiranih in v lekarnah), je pač nekaj vmes med sirupom in nizko ceno. Enako kot tisti medeni namazi (ker to ni med), ki jih za nekaj evrov lahko kupimo pri veletrgovcih in so mešani kdo ve s čim, lahko javorjev sirup nosi tako oznako že, če vsebuje 25 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} jav. sirupa.
Treba je paziti, da je sirup 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} čist, kar pa seveda pomeni bistveno razliko v ceni. Kvalitetnejši sirupi stanejo nekje od 12 € navzgor, za cca. 300 ml. To pa zelo podraži vsakodnevno prehrano, če ga uvedemo kot edino sladilo.
Mislim, da ni potrebe, da bi črtali med iz prehrane zaradi nekaj nepreverjenih novic, če smo ga do sedaj uporabljali. Javorjev sirup pa je lahko zanimiv dodatek prehrani, le če res uživamo pravega.
Treba se je pozanimati (na netu je veliko linkov za in proti, takih in drugačnih raziskav) in se potem odločiti, koliko česa bomo uporabljali. V vsakem primeru pa gre za sladkor in je treba oboje tako tudi jemati.
Poskusi se odločiti tako da se vprašaš, ali bi kupila medeno mešanico pri Hoferju (Šparu, Lidlu …) ali res med pri preverjenem čebelarju? Tako se odloči tudi za javorjev sirup. Ali je tisti iz Hoferja (Špara, Lidla …) za nekaj € res tisti pravi?
Ni res. Sparov javorov sirup Natur pur, bio, stopnja c, 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} javorov sirup je 250 ml okoli 4 €, morda še nekaj manj, če je v akciji.
Enako javorjevi sirupi iz DM in Mullerja, za 375 ml je tam okoli 7-8 €. V vseh primerih je 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} javorov sirup in ni prav nič slabši od kakšnih dražjih znamk kot so granovita, meridian in kar je še podobnih.
In če misliš, da ta javorov sirup po tej ceni ni pravi, povej zakaj. Ker iz deklaracije to ni razvidno.
Če je tebi tako ok, je pač zate tako ok. Napisala sem samo svoje izkušnje. To je to.
Vsak po svoje.
Avtorici predlagam, da poskusi dve različni znamki iz dveh različnih cenovnih razredov (enakih oznak, ki so od A do D) in se potem sama odloči.
Naše je, da povemo svoje izkušnje in čimbolj realno, kaj pa dajo ljudje na krožnik, pa je njihova odločitev.
Se pravi ti iz svojih izkušenj trdiš, da je javorov sirup iz npr. Kalčka za 12 €, bolj kakovosten od enakega iz Mullerja za 7 €? Kljub temu, da sta oba 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in iz biološke pridelave ter imata dokaj podobno vsebnost sladkorja, vitaminov in mineralov? Razen lastnih izkušenj, lahko to še kako drugače utemeljiš?
Mislim, spet neki na pamet. Če je 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} javorov sirup, je 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} javorov sirup, ki je narejen iz zgoščenega javorovega soka. Nič mu ni dodano, nič odvzeto (razen vode). Zdaj, zakaj to zate ni pravi javorov sirup, ne vem, ker po vseh ostalih specifikacijah in deklaracijah, je. In žal se tukaj ni nič drugega ne moremo opreti.
Pri pokušanju na lokaciji, gre vedno za celotno zgodbo in za celostno doživetje. Spoznaš pridelovalca, imaš se fino in, seveda tudi njihovi izdelki so top. Kar pa še ne pomeni, da so vsi ostali kr neki, še posebej, če za to svojo trditev nimaš nekih dokazov.
Meni je tudi med, ki ga poskusim pri čebelarju direktno iz panja vedno boljši, kot potem doma iz kozarca. Da ne govorim o vinu, ki je v kleti pri vinarju tudi vedno boljše kot potem doma.
Sladkor in koruzni slad sta žal dve najmanj kakovostni in najcenejši živili, kar jih je … Raje sploh ne vem, kako pridobivajo sladkor, ker je nemogoče, da na pošten način pride tako nizka cena … Pri nas sladkorja sploh ne uporabljamo, za obiske imam temni sladkor in ga prej vržem stran kot porabim (ljudje vedno manj sladkajo kavo), za večino stvari uporabljam med (čebelarja vprašaj, kako zdravi varojo – pravilen odgovor je, da je ne zdravi, ampak preprečuje oz. zatira – se pravi, da je tako skrben, da do kritične okužbe sploh ne pride. Zavedni čebelarji tretirajo s katero od primernih kislin). Občasno tudi alojin in javorjev sirup, ampak kot že predebatirano, je verjetno spet zaradi masovne proizvodnje tukaj zadaj polno eni zlorab in nategovanja. Glede na to, kaj vse nam prodajajo kot olivno olje … celo preparate, v katerih je minimalno kakršnega koli rastlinskega olja sploh!!!!
Ne kupujem v milerju. In ne trdim ničesar drugega, kot da kvalitetnejši ko je izdelek, višjo ceno ima in svetujem avtorici, da poskusi sama.
Sama določenih stvari ne kupujem v milerjih in hoferjih. Večino si prinesem iz tujine. Ker pa vem, da vsi ne morejo čez mejo po stekleničko sirupa, priporočam zgornje. Poskusiti različne in se odločiti.
Ker pa je bilo prvotno vprašanje, zakaj razlike v ceni, sem odgovorila. Zato, ker so sirupi različno čisti, pridelani v različnem okolju, na različne načine in pakirani v različnih embalažah. Ene pakira pridelovalec sam in z imenom jamči za kakovost, druge pripeljejo v rinfuzi in jih trgovska hiša sama pakira pod svojim imenom. Vse to vpliva na kvaliteto in okus. Seveda tudi na ceno. Po moje, če že drezaš vame, je razlika med trgovinsko znamko in znamko pridelovalca. A kot pravim, to je stvar odločitve.
Tako kot je razlika tudi v mnogih drugih izdelkih, pa imajo lahko vsi enako oznako.
Eno je stvar osebne odločitve, na podlagi česarkoli že (okusa, prepričanja …), drugo pa, ko se začne opletati z pojmom kakovost oz. kvaliteta, ki naj bi bil nek objektiven pojem in naj bi baziral na preverljivih dejstvih.
Če bi napisala, osebno mi je izdelek X boljši kot izdelek Y, se ne bi vtaknila. Ampak ti še vedno trdiš, da dražji kot je izdelek, bolj je kakovosten. Za to svojo trditev pa nimaš nobenega objektivnega dokaza. Torej, tebi se zdi, da je dražji izdelek kakovostnejši, dokazati in s tem prepričati ostalih, pa žal ne moreš.
Dejstvo je, da brez kemijskih analiz enostavno ne moreš na podlagi okusa, videza, konsistence … sklepati na kakovost, pa ne glede na znamko (razen če je izdelke recimo pokvarjen). Še certificirani pokuševalci v večini tega ne zmorejo, pa se s tem poklicno ukvarjajo vsak dan.
Oh tole se pa kr vleče. Poglej, ti meniš eno, jaz pa drugo. Pa nastrojena si, kdo ve zakaj. Ti kupuj eno, jaz bom drugo. In ne prepričujem, povem, kar mislim. Moje mnenje tvojemu ni enako. Samo jaz ne delam panike okoli tega.
Ker pa se poklicno ukvarjam s tudi s trženjem slovenskega prehranskega proizvoda, visoke kvalitete in ker sem ogromno v tujini med pridelovalci in tržniki različnih proizbodov, poznam marsikaj.
Zato zapuščam ta pogovor, ker nima smisla. Ti bi na vsak način meni rada pripisala, da kogarkoli prepričujem. Pa ni res. Ti si tista, ki trdiš, da je trgovska znamka enakovredna certificirani blagovni znamki, samo zato, ker je miler na deklaracijo napisal tako. Zame je to enako, kot bi nekdo trdil da je lidlovo eksta virgin olivno olje enako savrinkinemu. Pa zame nista enakovredna. Ni pa nujno, da drug misli enako kot jaz.
Osebno sem mnenja, da ima proizvod s certifikatom in kontroliranim poreklom višjo ceno. In da ni treba da vsak izdelek pošjem v laboratorij, da bi vedela, da dm znamka za 4 eur, ki jo omenjaš zgoraj ni enakovredna proizvodu s certifikatom.
Kaj bo pa kdo od nas uporabljal v svoji prehrani, pa je stvar odločitve. Ljudje morajo vedeti, v čem je razlika, če se hočejo prav odločiti. To je to. Ti pa tuje mnenje sprejmeš ali ne. Saj se ni treba vedno z nekom strinjati.
Zato pa je toliko trgovin in blagovnih znamk, da lahko vsak kupi, kjer želi.
Samo še tole.
Šavrinkino olje ima narejeno analizo, ravno tako Lidlovo, tako da lahko še kako zagovarja višjo kakovost. Pa tudi brez nje, saj primerjaš neprimerljivo. Gre za oljčni olji različnega porekla, in na eni strani butičnega proizvajalca, na drugi pa neko korporacijo. Primerjaš hruške in jabolka. Lahko bi recimo primerjala eno italijansko oljčno olje znamke XY (npr. Monini), z italijsnkim oljčnim oljem iz Lidla. Ne podlagi česa, bi potem zagovarjala boljšo kakovost?
Ko primerjamo javorove sirupe, ki so na našem tržišču, primerjamo sirupe korporacij oz. velikih proizvajalcev. Nimaš na drugi strani nekega butičnega proizvajalca, ampak spet veliko firmo. Na eni strani znamko in na drugi strani trgovsko znamko, ki jih navadno polnijo prvi in lahko gre tudi za identične izdelke. Ali pa sirup za oboje v istih sodih pride v npr. Nemčijo in ga potem polnijo pod različnimi znamkami, gre pa za isti izdelek. Zato ne moreš kar trditi, da so prvi boljši od drugih. Lahko, da so, najverjetneje pa niso. Vsaj tako je moje mnenje, ki ravno tako kot tvoje temelji na podlagi izkušenj.
Ne delam nobene panike in niti nisem nastrojena. Samo svoje mnenje zagovarjam, tako kot ti. Pa v bistvu ne ena ne druga nima nekih objektivnih dokazov zanj.
Priznam pa, da sem te malo izvala, zato, ker me enostavno zanima na podlagi česa in kako ljudje v prehranskih izdelkih prepoznajo kakovost in jo zagovarjajo. Mi je pa čudno, da glede na to, da delaš v trženju, zagovarjaš, da višja cena pomeni, višjo kakovost.
Načeloma ne. Ker gre za sladkor – saharozo. GI javorjevega sladkorja je, mislim da 54, kar je nekaj nižje od GI belega sladkorja (63), ne pa pretirano.
Zdaj, ne vem, kako uravnavate krvni sladkor, z inzulinom? Potem ga verjetno lahko uživate, samo pač morate preračunati, koliko inzulina si morate potem vbrizgat.
Vsekakor pa javorov sirup dviguje krvni sladkor in kot tak ni primeren za sladkorne bolnike.
Forum je zaprt za komentiranje.