okna dvoslojna – troslojna
troslojan majo 3 šipe, dvoslojan pa 2. Pazi moso vsa stekla enako energetsko učikovita (Izgube). Sploh pri dvoslojni hoknih malo poglej tiste izgube (naj bodo čim nižje). Troslojna okna so ponavadi težja in bolj “debela” kot dvoslojna, imajo pa boljšo izolativnost 8žmanjše izgube), pa tudi zvočna izolacoija utegen biti boljša (2 šipe namesto 2 , debelejši okvir)
jaz mam 3 slojna lesena in ko sonce sije skoz (v dnevni) lahk nag hodš po hiši. Da o tem da se hiša čez noč ne shladi niti ne govorim (govora j eo zimi ko recimo zjutraj vstaneš in je bv hiši brez problema še vedno 16,17 C)
naj ti ne bo žal dodatnih € za kao šipo več oz za okna z nižjimi izgubami …
mi smo imeli lesena dvoslojna, pred sedmimi leti smo zamenjali za PVC troslojna.
prihranek pri kurjavi presenetljivo velik, okna so namreč v primerjavi z današnjo gradnjo zelo velika, je pa res nekoliko manj svetlobe kot prej.
če jih bo treba menjat še kdaj, bomo dali raje štirislojna kot pa da bi dali še kdaj dvoslojna
Troslojna okna so zgolj afnarija in nateg za neumne z denarjem. Meni je recimo monter pošteno predstavil energetsko učinkovitost, tako da dodatna tretja šipa je energetsko bolj ulčinkovita približno za toploto ene sveče in nič več.
odvisno, kje živiš.
Če je to Primorksa, bi šlo. Če pa živiš v bolj hladnih predelih, se pa troslojna pri kurjavi zelo poznajo.
Tako da mi smo letos menjali za troslojna in se zelo pozna, smo pa iz enega bolj hladnega predela Slovenije, včasih kurimo že avgusta. Razlika v ceni med troslojnim in dvoslojnim pa ni tako velika kot je prihranek pri nas.
Mi smo lansko leto menjali za troslojna, podjetje AJM. Neprimerno bolj toplo v stanovanju, sploh se to pozna v dnevni sobi, kjer je tudi balkon in je okno zelo veliko. Prej so bili radiatorji na 5, zdaj zadostuje na 2 ali največ 3. Malenkost manj svetlobe v prostoru, ma se niti ne pozna.
Imamo dvoslojna plastočna okna in je enako, kot pri vas s trislojnimi. Prej smo imeli trislojna lesena, pa je bilo stanovanje občutno bolj hladno. Oboja okna so bila nova. Razlika? V legi stanovanja.
Moj nasvet: če si na jug ali zahod in nisi ravno pritličje, se pravi je dovolj svetlobe in sonca, zadostujejo dvoslojna okna in je čisto ok. Če si pa na sever, pritličje ali je bolj malo svetlobe in sonca, daj 4 slojna okna ali karkoli, kar je najboljše ta trenutek na trgu.
Imamo dvoslojna plastočna okna in je enako, kot pri vas s trislojnimi. Prej smo imeli trislojna lesena, pa je bilo stanovanje občutno bolj hladno. Oboja okna so bila nova. Razlika? V legi stanovanja.
Moj nasvet: če si na jug ali zahod in nisi ravno pritličje, se pravi je dovolj svetlobe in sonca, zadostujejo dvoslojna okna in je čisto ok. Če si pa na sever, pritličje ali je bolj malo svetlobe in sonca, daj 4 slojna okna ali karkoli, kar je najboljše ta trenutek na trgu.[/quote]
mi mamo zahod jug orinetirano stanovanje. Dnevna gleda na zahod in ima eno celo steno po dolžini po višin pa ma 0,8 visok zid, ki ga na sredi (po dolžini) cca 0,7 dolžine placa za vrata. Zidovi so pa nekkaj čez 2,2 m visoki (2,3 al tu nekje). Okrog naše hiše je vsaj na zahodni strani še nekaj stavb, zelenja ki blaži močno sonce (poleti), pozimi pa orkansko burjo.
3 slojna okna (okno ma izgube 0,94 W) se zelo, zelo poznajo ko piha burja in poleti ko je zunaj 35+
prav tako so vse 3 sobe orientirane na jug in tu spet ni neke naravne zavese zoper burjo, sonce (poleti)
okna ogromno ublažijo, pa če verjameš al ne, še vedno je skozi slišat (čutiti) burjo ko začne pihati,.
kar se svetlobe tiče se res nimamo kaj pritoževat, saj so okna še stare šole in kot taka dimenzijsko ne ravno majhna
NImam žaluzij, mam pa rolete, katere pa pridejo v poštev če recimo ko piha burja hočeš malo bolj prelufatat – pustiti okno na kip za 10 min (okna majo sicer še eno opcijo in sicer da so “priprta”), al pa poleti da se ublaži pripekanje sonca. To je pa tud vse. Sem tud jaz mel ogeldnao plastiko (mik, sploh zara gekko sistema), samo smo potem dali raje les notri. In mi ni žal.Ostalim pa tud ne
Je pa res da je treba montažo orng premisliti, kdo in kako jo bo delal.
Se kar splača troslojna namesto dvoslojnih. Razlika v ceni se pokrije pribl. 10 letih samo pri ogrevanju (seveda odvisno, koliko jih je in kje živite), ampak potem je tu še dodatno treba upoštevat hlajenje poleti in zmanjševanje hrupa, tako da se kar splača.
To govorim seveda za primer, da moraš okna nujno dat nova, ker ti piha na velko ali še komaj gradiš. Če že imaš solidna dvoslojna, ki dobro dihtajo, se menjava ne splača
Jaz bi dala trislojna. Glede na to, da oken verjetno potem ne boste menjali vsaj 30 ali 40 let, se splača dat notri tisto, kar je trenutno najboljše. Kot zgoraj piše, je res treba pazit, da ti ne zmontirajo vsega čisto slabo, ampak če je zmontirano dobro, se pa pozna razlika. Pri nas je deda menjal samo balkonska vrata in eno okno iz starih lesenih v dvoslojno okno/vrata, potem kasneje smo pa zamenjali še ostala balkonska vrata in okna v troslojna, pa se kar pozna razlika. Če roko približaš dvoslojnemu je še vedno hladneje, kot pri troslojnem. Ni ravno veliko večjih izgub, ampak je pa občutek boljši.
Moj nasvet: če si na jug ali zahod in nisi ravno pritličje, se pravi je dovolj svetlobe in sonca, zadostujejo dvoslojna okna in je čisto ok. Če si pa na sever, pritličje ali je bolj malo svetlobe in sonca, daj 4 slojna okna ali karkoli, kar je najboljše ta trenutek na trgu.[/quote]
mi mamo zahod jug orinetirano stanovanje. Dnevna gleda na zahod in ima eno celo steno po dolžini po višin pa ma 0,8 visok zid, ki ga na sredi (po dolžini) cca 0,7 dolžine placa za vrata. Zidovi so pa nekkaj čez 2,2 m visoki (2,3 al tu nekje). Okrog naše hiše je vsaj na zahodni strani še nekaj stavb, zelenja ki blaži močno sonce (poleti), pozimi pa orkansko burjo.
3 slojna okna (okno ma izgube 0,94 W) se zelo, zelo poznajo ko piha burja in poleti ko je zunaj 35+
prav tako so vse 3 sobe orientirane na jug in tu spet ni neke naravne zavese zoper burjo, sonce (poleti)
okna ogromno ublažijo, pa če verjameš al ne, še vedno je skozi slišat (čutiti) burjo ko začne pihati,.
kar se svetlobe tiče se res nimamo kaj pritoževat, saj so okna še stare šole in kot taka dimenzijsko ne ravno majhna
NImam žaluzij, mam pa rolete, katere pa pridejo v poštev če recimo ko piha burja hočeš malo bolj prelufatat – pustiti okno na kip za 10 min (okna majo sicer še eno opcijo in sicer da so “priprta”), al pa poleti da se ublaži pripekanje sonca. To je pa tud vse. Sem tud jaz mel ogeldnao plastiko (mik, sploh zara gekko sistema), samo smo potem dali raje les notri. In mi ni žal.Ostalim pa tud ne
Je pa res da je treba montažo orng premisliti, kdo in kako jo bo delal.[/quote]
Pri nas so bila obakrat okna že nova, ko smo kupili stanovanje, tako da jih nismo izbirali sami.
Troslojna lesena, neka huda okna (ne vem znamke) smo imeli v pritličju, celo stanovanje na zahod, pod nami je bila ogrevana klet, tako da hlad ni prihajal od tal, ampak na splošno je bilo stanovanje bolj hladno kot je zdaj tole, poleti pa kljub trem šipam nič manj vroče, kot je zdaj.
Zdaj smo v tretjem nadstropju, jugo-zahod, dvoslojna okna, plastika, pa je stanovanje bistveno toplejše, poleti pa enako vroče, ko se sonce upre v stekla.
Rolete so zakon v vsakem primeru, ne glede na veter, zimo ali sonce 🙂
Je pa res da je treba montažo orng premisliti, kdo in kako jo bo delal.[/quote]
Pri nas so bila obakrat okna že nova, ko smo kupili stanovanje, tako da jih nismo izbirali sami.
Troslojna lesena, neka huda okna (ne vem znamke) smo imeli v pritličju, celo stanovanje na zahod, pod nami je bila ogrevana klet, tako da hlad ni prihajal od tal, ampak na splošno je bilo stanovanje bolj hladno kot je zdaj tole, poleti pa kljub trem šipam nič manj vroče, kot je zdaj.
Zdaj smo v tretjem nadstropju, jugo-zahod, dvoslojna okna, plastika, pa je stanovanje bistveno toplejše, poleti pa enako vroče, ko se sonce upre v stekla.
Rolete so zakon v vsakem primeru, ne glede na veter, zimo ali sonce :)[/quote]
Ne vem, zakaj vlečete v debato o oknih not vse možne druge faktorje. Ja, bolje izolirana okna ti ne odpravijo slabo izoliranih sten, temeljev, neogrevanih kleti ipd. Šokantno, a ne? Rolete izolirajo slabše od dodatnega stekla, razen mogoče pri sončni pripeki imajo prendnost, to je na vzhod in zahod kritično poleti.
Rolete so zakon v vsakem primeru, ne glede na veter, zimo ali sonce :)[/quote][/quote]
Ne vem, zakaj vlečete v debato o oknih not vse možne druge faktorje. Ja, bolje izolirana okna ti ne odpravijo slabo izoliranih sten, temeljev, neogrevanih kleti ipd
DRŽI..LAHK TI PA plesen not navlečejo.
Šokantno, a ne? Rolete izolirajo slabše od dodatnega stekla, razen mogoče pri sončni pripeki imajo prendnost, to je na vzhod in zahod kritično poleti.
no mej jaca pa probej luftat ko piha 100,130 in več. Pa poleti ko začne soncen nabijat ob 10 dopoldne…poskusi žvet brez rolet oz prešaltjana zavese pa da vidimo junaka. ker sama okna v takih primerih nekja ublažijo, ampak premalo za kolikor toliko spodobno bivanje. Da o računu za štrom zarad klime, ki laufa čez poeltje cele dneve niti ne gorvorim
jebiga menjava oken pač privleče s sabo še cel kup drugih zadev, ki jih hočeš nočeš moraš nekako vklopiti v ta projekt
Forum je zaprt za komentiranje.