Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zdravstveno zavarovanje – če se brez službe

Zdravstveno zavarovanje – če se brez službe

Ker jaz se nič ne spoznam na to! Tako da tudi prosim, da ne limate veleumnih linkov. Če mi kdo pove po domače.

Sploh se pa ne gre zame, zato bom opisala toliko, kot vem.

Oseba (30 let) je bila zaposlena. Pa je 1x (pred cca. 3-mi leti) sporazumno prekinila službo. Se prijavila na Zavod, se javljala…dobivala soc. pomoč in hrano na RK.

Potem se je spet zaposlila …delala eno leto, spet sporazuno prekinila – dobila ful ene odpravnino. 900 €!
Zdaj pa ga ne šmirglajo na CSD za kakšno soc. pomoč – ni upravičen.
Ne vem zakaj. Niti ne dobiva več paketov s hrano od RK

KER VSI ŠPARAJO ZA ‘BEGUNCE’ – da ko bo, ga bodo poklicali in nič ne pokličejo.

Kako naj preživi tak človek?? Kar me pa zanima – je tak brezposelni (išče službo in dobro kaže) UPRAVIČEN do plačila zdravstvenega zavarovanja s strani Občine?
Se to avtomatsko ureja, ali mora človek sam urejat??

HVALA VAM! Pa prosim ne pozabit – po domače povejte. To, to to moraš sam, to pojdi tja, imej te in te papirje…

Je pa res ta oseba lastnik avta, vrednega 150 €. Oče mu ga je podaril in seveda ga je prepisal. Je to problem?

glede podrobnosti ali je upravičen do zavarovanja s strani občine ne vem…
lahko samo povem glede ureditve zavarovanje če ga drugačer nima – si ga lahko uredi in plačuje sam kot zavarovanec torej, ki ni zavarovan iz drugega naslova in plačuje torej sam 22,95 eur na mesec za os. zdr. zavarovanje – vse to se uredi na zavodu za zdravstveno zavarovanje pri referentki, ki ureja obvezna zdr. zavarovanja.

Hvala!
Samo ne razumem – kako naj sam, če je suh ko poper?

Naj proda avto za 100 €? In potem, če dobi službo, ne bo imel prevoza?

Mogoče je problem v tem, ker je ta oseba sama dala odpoved, oziroma sporazumno prekinila pogodbo o zaposlitvi.

------------------------------------------------------------------------ "I shut my eyes and all the world drops dead; I lift my eyes and all is born again." (S. P.)

Mislim, da je za CSD problem sporazumna prekinitev službe. V tem primeru ni upravičen do ugodnosti, ki jih potem dobiš, če se prijaviš na zavod za zaposlovanje (denarno nadomestilo). Verjetno pa je po nekem času zopet upravičen do vpisa na zavodu in tudi socialne pomoči. Ampak najboljše informacije bo dobil pri svojem CSD uradu, kjer mu bodo povedali tudi kako je z zdr. zavarovanjem in mogoče bodo našli še kakšno drugo rešitev.
Tudi za RK in Karitas pakete je potrebno zaprositi oz iti osebno tja in se pogovoriti kako in kaj mu lahko pomagajo.

ja verjamem – potem sam ne bo zmogel… se pa tudi meni zdi problematično to, da je dal sporazumno odpoved… zato verjetno ni upravičen do ničesar…
sem doživljala mobing v službi… pa me je direktorica zafrkavala, če ne mireš več daj odpoved – jaz pa njej nazaj jaz je ne bom napisala… in je za nobeno ceno nisem – ker potem si ob vse pravice – to naj mu bo šola za drugič… nikoli se ne da samodejno odpovedi, razen če imaš drugo službo – ker sicer si ob vse te nadaljnje pravice…
zakaj pa je pristal na odpravnino – moral bi vztrajati, da mu delodajalec da odpoved in bi se priavil na zavod in bi za eno leto dela dobil 3 mesečno nadomestilo za brezposlenost, kar bi zneslo zagotovo vsaj 900 eur skupaj, če ne še več, pa še zavarovan bi bil…
ne vem potem pa edino zpms, če se nanje obrne, če nima ničesar.

Nej gre na CSD, oni imajo glede zdr. zavarovanja neke cenzuse in ce jih presezes ti ne pripada zdr. zavarovanje kot obcan.. (sem bla v petek tam)
Oni mi bojo najboljse znali povedat.. papirjeu pa nerabi razen pac emso in te zadeve..

Na občini se zavarovanje ne ureja že vrsto let, vi pa še kar trajbate to svojo.

Me pa zanima, kaj ima sporazumno prenehanje delovnega razmerja skupnega s prejemanjem DSP? Pač daš odpoved, se prijaviš na zavod, nadomestila seveda ne dobivaš, na CSD-ju pa zaprosiš za pomoč in plačilo zavarovanja. Ne sme pa imeti nobenih prihodkov oz. ne sme presegati cenzusa.

Drugače pa, MON je itak totalno napačen naslov – naj gre na center, kjer bo izvedel vse. Pa sam naj gre, če je sposoben dati odpoved, bo tudi za svojo rit poskrbel…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close