Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako mačko navaditi na stranišče?

Kako mačko navaditi na stranišče?

Prosim za kak nasvet, kako mačko navaditi na stranišče, na mačji wc. Pred enim tednom smo po spletu okoliščin k hiši dobili tri leta staro muco. Prej je bila zunaj in ni bila navajena na wc, pri nas pa je najraje notri, tudi sami bi jo radi navadili tako, da se ji ne bi kaj zgodilo. Toda problem je, ker ne zna uporabljati stranišča, nastavili smo ji pesek, jo postavili vanj, ji pokazali, da naj koplje, pa še vseeno lula in kaka drugod.

Kako jo navaditi, da bo opravila v pesek?

Mogoče imate wc preblizu skledic za hrano?
Tam ponavadi mačke nočejo iti. Če imate to, potem skušanje dati wc drugam. Mogoče vam maček tudi ne zaupa še čisto, se mora še navaditi, stres je to za žival. wc dajte nekam na samo, kolikor sem slišala tudi žival noče to opravljati kjerkoli:) v glavnem tudi žival ma rada pri tem mir 🙂

Meni je to precej interesantno, ker praviloma mačka išče maso, kamor bo izločke zakopala, pa naj bo to zunaj ali notri. A torej izloča drugje po hiši ali misliš, da hodi lulat in kakat ven?
pametnega nasveta nimam, jaz sem dobila skoraj enoletno muco, ki je bila do takrat ves čas zunaj. Navadila sem jo na mačji wc takoj, prvi dan. Seveda je tiščala, mencala, ker se ni hotela polulat oziroma pokakat nikjer v hiši, wc se je pa bala. A ko sem videla, da res že težko zadržuje (tud punkala je že), sem jo parkrat postavila v wc, je ušla, jaz ponovim vajo. Potem je dojela, zapraskala v pesek in … za vedno in vedno … Ko sem prišla na zaprt wc, tud nisem nič komplicirala, pa dvigovala, pa pripirala, parkrat sem jo potisnila notri, pa se je naučila.
za poslušat je tud prejšnji nasvet, čeprav kolikor jaz poznam noranje muce, imajo v kotičku in hrano in wc, so pa seveda izjeme. Še vedno se pa čudim, da raje lula npr. na tepih, kot bi v pesek … čist skregano z mačjo logiko.

Za začetek ji ali nastavi več WC-jev ali pa naj ne bo spuščena po celi hiši/stanovanju, da se sploh navadi, kje ima svoj WC. Potem tako, kot ti je napisala že zgoraj, WC naj ne bo preblizu hrane. Nadalje – imate morda zaprt WC? Če ja, ga za začetek odkrij, morda si ne upa noter. Naslednje – morda poskusi z zamenjavo peska, včasih je tudi to problem. Ko opravi potrebo kje drugje, mesto dobro počisti s kisom, nikar ne uporabljaj čistil, ki vsebujejo amonijak. Prav tako odstrani vse, kamor bi mačka lahko zakopavala, npr. kupe cunj, papirja ipd.

Očitno je to odvisno od mačke. Mi smo dobili že nekaj let staro muco. Prej je bila zunanja. Nastavila sem ji mačji wc in muca ga je brez težav začela uporabljati.

ko se ti userje
jo skregi da ne sme, pa jo prestav v mačji vc
in tko delaj dokler ne sakapira pol pa jo pohvali
če pa misliš, da si naredila že vse, pa poskus
s šprico vode
ko vidiš da ona bi, jo naskrivaj pošprici
in odnes na vc
ko ona bi spet drugje jo pošprici in nes na wc..bod dosledna vzam si cajt in to je to

Lahko muci v WC za začetek daš tudi zemljo, ki ji potem postopoma dodajaš mačji pesek, dokler se ne navadi samo na tega. Zna biti zelo uspešno pri bivši zunanji muci. Pa če je mogoče, naj “dobi” za WC tisti prostor, kamor že sama lula (če recimo hodi v kak kot, kjer bi lahko bil WC ali eden od WCjev).

Nekje sem zasledila, da ko se mačka pokaka drugje, njen kakec prestaviš v mačji vc, da dobi vonj. Seveda ga ne pustiš tam cel dan 🙂

Naš mačkon je hodil od zunaj notri srat. Pa še to je hotel vedno dišeči pesek….
Sicer pa nikoli nobenih težav s priučitvijo muc.

kako pogosto muca kaka?

Naš kaka zjutraj in zvečer 🙂

Hmm, jaz pa imam malo nenavadno situacijo, no, mogoče tudi vaše mačke to počnejo? Ko zakopava v mačjem stranišču, s taco grebe po plastiki, po robu in po tleh okoli stranišča, namesto po pesku. Drugače normalno opravi v pesek, saj nikjer nisem našla nobenih iztrebkov po hiši. Samo to mi je čudno, postavi se z zadnjima tacama v pesek, s sprednjima pa na rob in potem grebe po plastiki:) Ima še kdo take izkušnje?

Ja, naš tako praska po plastiki. Jaz mislim, da zato, ker je pri 8 tednih že ostal brez mame, da ga ni uspela naučiti zakopavati oz. da se še ni uspel navaditi do takrat.

Zakopavanje imajo že v genih, nekatere mačke pa so pač samo smotane 🙂

Zanimivo. Tudi naša mačka je ostala prezgodaj brez mame in bila hranjena po steklenički. Mogoče je pa res kaj na tem.

Tudi naša ta druga to dela in še svoj rep lovi, medtem ko prvi muc tega ne počne. Ta druga je rahlo butasta, ampak ravno zato kjutika.

Naša pa ni butasta, drugače je kar inteligentna, samo to z zakopavanjem mi je čudno. Prav tako “zakopava” hrano, ki ji ni všeč:) Če dobi kaj, česar ne mara, začne s tačkami zakopavati po ploščicah okoli posode s hrano, kot da bi jo hotela zakopati:) To mi je tako smešno:) Repa pa ne lovi. Kaj pa še vaša počne takega?

Med drugim dela vse to in še kaj: koplje v prazno po tleh (parket!) in se potem uleže na to mesto, spušča morje glasov, nasploh rada cvili kot kakšna pubertetnica, ko se jo dotakne sošolec; skače kot navita in divja na moj hrbet ter počiva v laseh, dirka po stanovanju in neprestano draži ta starega mačkona, ki jo sklofta, a ona nič, prede ko zmešana pa niti pobožat je ni treba, …

Prav zabavno je bilo prebrati vaš zapis:))) Lep opis mlade mačkice! Pri nas je muc praskal po tleh zraven krožnika, ko je “protestiral” glede hrane, ki jo je dobil. Če je torej dobil hrano, ki mu je dišala in odgovarjala, je lepo jedel iz svoje skledice, ko pa je dobil kakšno hrano, ki mu ni bila všeč, je začel praskati po tleh (zraven skledice) in me je gledal v oči, češ: “A to je vse, kar si mi prinesla? Kar sama pojej.”
Mene je neznansko zabavalo. Ko bi mačke vedele, kako nam izboljšujejo življenje in koliko se nasmejimo na njihov račun, hkrati pa se tudi pomirimo ob njih, bi nam to začele še zaračunavati! :)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close