rak črevesja
Če ima morda kdo izkušnje z rakom črevesja/danke, osebne ali svojih bližnjih, kakšni so bili simptomi, kakšne težave so vodile k zdravniku?
Že kako leto imam težave – napenjanje, vetrovi, občutek polnega črevesja, tiščanje na blato…, vmes tudi obdobja (nekaj dni, teden) popolnoma brez težav, nobenih bolečin, počutje v redu, tudi prebava večinoma kar ok. SVIT izvid je bil lani jeseni negativen. Pred letom dni me je pregledala osebna zdravnica in ni opazila, da bi bilo kaj narobe. Zdaj mi je dala napotnico za kolonoskopijo, bom čakala še mesec in pol. In me je seveda strah, kolonoskopije in še bolj kakega slabega izvida. Sploh ker se mi zadnja dva tedna težave stopnjujejo, odvajam večkrat dnevno (s težavo) po malo, pri sedenju imam nek pekoč občutek v danki, včeraj je bila celo pikica krvi na toaletnem papirju…
Vem, da je tole bolj vprašanje za kak zdravstveni forum, ampak tule morda izvem kakšne osebne izkušnje… Hvala.
Mama in partner sta imela raka debelega črevesa.
Izmenično driske in zaprtja in spremenjen vinj blata sta bila najbolj očitna simptoma pri obeh. A, ker pač nista najprej pomislila na raka, je pri obeh trajalo kar nekaj časa do prvega obiska zdravnika; oba sta ga obiskala ob prvi bolečini v trebuhu, ki jo je spremljala povišana temperatura, pri obeh tako.
Tumor že precej velik, pri mami vraščen v maternico, pri partnerju v semenovod in mehur…
Oba sta po cca dveh letih zdravljenja raka premagala! 🙂
Vsaka težava še ni rak in vsak rak še ne pomeni smrti. 😉 K zdravniku pa le pojdiponovno, tudi druge diagnoze pitrebujejo ustrezen pristop.
Brat je imel raka , diagnoza pri 30.letih.
Težave: spremenjen način odvajanja. Prvo zaprt, potem divje praznenje. In prisotnost krvi na blatu.
In ja, redne, dlje časa trajajoče prebavne motnje so znak nečesa nenormalnega, seveda ne nujno raka.
Po operaciji vse OK.
Starša sta šla preventivno na kolonoskopijo in so oba pravočasno operirali.
Rak na črevesju raste zelo počasi, zato je kolonoskopija zelo učinkovit preventivni ukrep. Manjše polipe ti lahko odstranijo, še predno zrastejo in postanejo rakavi.
Kolonoskopije se ne bat.
Mene pa že mesece tišči v zadnjiku/danki, včasih taka pekoča bolečina, da komaj sedim. Občasno vetrovi, včasih dan ali dva iztrebljam bolj bobke, potem pa spet normalno. Tiščanje čutim včasih tudi proti trtici, velikokrat stalno tišči na blato in imam občutek polnega črevesja. Ponoči se vse umiri, tudi če stojim ali hodim, težav skorajda ni. Decembra sem bila pri proktologu, razen ligature ohlapne sluznice ni opazil nič posebnega. Zdaj čakam na kolonoskopijo. Težave se zadnje dni nekoliko stopnjujejo. Je kdo imel kake podobne težave, je lahko rak črevesja? Zadnje mesece se tudi nekoliko potim ponoči (mena je že mimo), ima lahko to kakšno zvezo s črevesnimi težavami?
Forum je zaprt za komentiranje.