Pridobitev slo državljanstva in odpust iz starega
Pozdravljeni,
zanima me, ali je med vami kdo, ki ima s tem izkušnje. Prijateljica bi želela pridobiti slo državljanstvo in mora predložiti dokazilo, da bo odpuščena iz svojega državljanstva, ko dobi slovenskega. Zanima me, ali veste, kako to dokazilo izgleda oz. kaj natančno mora biti napisano in ali mora potem tudi prinesti dokazilo, da je bila odpuščena iz svojega državljanstva. Gre za tretjo državo. Prosim za kakrnoškoli izkušnjo. Hvala!
Tvoja prijateljica je vlogo za sprejem že oddala? Ker postopek gre tako, da najprej odda vlogo za sprejem, če izpolnjuje vse pogoje, dobi zagotovilo, da bo sprejeta, na to zagotovilo mora nato podati svoje soglasje še MNZ, šele potem ureja v svoji državi odpust. Ko bo dobila odpust, bo nato sprejeta v državljanstvo RS. Taka je običajna pot.
Iz katere države pa je?
Ne, vloge še ni oddala – to mi zdaj ni jasno…jaz sem razumela, da mora potrdilo o odpustu oz. o tem, da bo odpuščena, če dobi slo državljanstvo, oddati skupaj z vlogo kot eno od prilog.
“Pristojni organ lahko osebo, ki prosi za naturalizacijo, po prostem preudarku sprejme v državljanstvo Republike Slovenije, če je to v skladu z nacionalnim interesom. Pri tem mora oseba izpolnjevati naslednje pogoje:
1. da je dopolnila 18 let;
2. da ima odpust iz dosedanjega državljanstva ali da izkaže, da ga bo dobila, če bo sprejeta v državljanstvo Republike Slovenije;”
Če prav razumem, ona dobi državljastvo tudi na podlagi potrdila o tem, da bo državljanstvo izgubila, če dobi slovenskega. Ker mi je to čudno, v bistvu sprašujem, ali mora potem vseeno predložiti še dokazilo o pravem odpustu? Je iz Tunizije.
Nikakor ne priloži tega ob oddaji vloge? To, kar si ti citirala, so določbe Zakona o državljanstvu, kjer so navedeni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki prosi za sprejem v slovensko državljanstvo. In v postopku mora oseba dokazati vse, le tega pogoja iz 2. točke ne oziroma ga mora, vendar šele po izdaji zagotovila in soglasja.
Na kateri UE pa bo oddala vlogo? Saj bi tam pri pristojnem svetovalcu to vse izvedela, samo vprašati ga oziroma jo mora.
Če ji pa njena država, v tem primeru, Tunizija izda uradni dokument (potrdilo, odločbo, sklep, karkoli), da njihova zakonodaja predvideva avtomatično izgubo državljanstva, če njihov državljan dobi tuje državljanstvo, je pa toliko bolje (ker nekatere države imajo tako zakonodajo). V tem primeru pa potem to priloži res kar v vlogi in potem dobi takoj odločbo, kjer pa bo potem tudi navedeno, da mora pa vseeno v določenem roku predložiti dokazilo, da ji je to državljanstvo dejansko prenehalo. Če ne, se odločba o sprejemu razveljavi.
Mora pa biti akt, izdan s strani pristojnega organa (se pravi nekega ministrstva, mogoče Veleposlaništva itd.), seveda ustrezno overjen in preveden v slovenski jezik.
Ni tako lahko pridobiti slovensko državljanstvo. Tujec mora v RS bivati 10 let neprekinjeno (razen nek kratek čas dopustov) ali pa mora biti poročen s slovenskim državljanom vsaj pet let. Naprej pa, kot pravi no-ja. Po zagoovilu, ki ga izda upravna enota in soglasju MNZ, gre ona šele v svojo državo in zaprosi za odpust iz državljanstva.
Preberi so zakon: https://www.uradni-list.si/1/content?id=79103
in ne mešati 13. člen (izredna naturalizacija) z 10. oz. 12., ki sta najbolj pogosta (redna naturalizacija).
V vseh členih je namreč ta določba: “lahko, če je to v nacionalnem interesu”.
Pri 13. členu je pa zapisano malo drugače: “Z naturalizacijo lahko pridobi državljanstvo Republike Slovenije polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov, pod pogojem, da dejansko živi v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca ter izpolnjuje pogoje iz 4., 6., 8., 9. in 10. točke prvega odstavka 10. člena tega zakona.
Tri leta pa res. In sploh ni tako težko, če izpolnjuješ vse pogoje:)))). In tudi 10 let neprekinjeno ne drži. Dokazati mora, da dejansko živi v Sloveniji 10 let, od tega zadnjih 5 let neprekinjeno. Kar pomeni, da je lahko recimo živel tu 8 let, nato je Slovenijo zapustil, se vrnil in sedaj živi 5 let – mora pa za teh pet let dokazati, da pa potem ni več odhajal za več kot 60 dni. Sedaj, če je nekdo zaposlen, in to ne pri gradbeni firmi, sploh ni problem, je to zadostno dokazilo, drugače pa se mora malo potruditi da to dokaže.
Preberi so zakon: https://www.uradni-list.si/1/content?id=79103
in ne mešati 13. člen (izredna naturalizacija) z 10. oz. 12., ki sta najbolj pogosta (redna naturalizacija).
V vseh členih je namreč ta določba: “lahko, če je to v nacionalnem interesu”.
Pri 13. členu je pa zapisano malo drugače: “Z naturalizacijo lahko pridobi državljanstvo Republike Slovenije polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov, pod pogojem, da dejansko živi v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca ter izpolnjuje pogoje iz 4., 6., 8., 9. in 10. točke prvega odstavka 10. člena tega zakona.[/quote]
Tudi za redno naturalizacijo moraš izpolnjevati pogoje, kaj? No, upam, da jih izpolnjuje in ji gre samo za postopek odreka svojemu dosedanjemu državljastvu.
Riba, seveda jih moraš izpolnjevati, vendar ti mešaš dva različna člena. To, kar si ti navajal/a, je 13. člen.
Pri redni naturalizaciji moraš izpolnjevati vse pogoje in če jih, ni variante, da državljanstva ne bi dobil, pri izredni pa ni tako 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. So tudi primeri, ko prosilci niso bili sprejeti.
Ko sem imela vse pogoje sem šla najprej na UE in oddala vlogo za sprejem (poročena s Slovencem). Potem sem čakala zagotovilo, da bom sprejeta. Ko sem to zagotovilo sprejela, sem v matični državi (na veleposlaništvu) dala prošnjo za odpust. To potrdilo sem čakala 2 leti. Po pridobitem odpustu sem odnesla dokumente na MNZ in postala državljanka RS. Od vloge do vpisa v knjigo državljnov je minilo 5 let. Menda je zdaj zadeva hitrejša.
Forum je zaprt za komentiranje.