Vikanje in tikanje
Živjo;
Večkrat se sprašujem kaj se je zgodilo z vikanjem, kje se še vika ljudi? Sama delam v trgovini in gostinstvo in vedno vse vikam. Tudi naključne tujce s katerimi imam stik, ne glede na to ali so oni v službi ali ne.
Medtem ko se mi kontra situacija zgodi le redko. Meni osebno vikanje med tujci predstavlja neko osnovno oliko in spoštovanje.
Zadnjič sva bila z možem na banki, pa pa naju je uslužbenka, ki je bila očitno precej mlajša od naju (verjetno je bila še študentka) tikala. Ker me je res presenetilo, da sedaj se tikamo že v bankah.
Kako ostali gledate na to? Opazite kdaj, vas kdaj takšne stvari zmotijo?
Če me kdo tika, to razumem kot kompliment. 😉
No, odvisno kdo. HA,a ha.. Me še tikajo. Recimo priden po nasvet v lekarno in mi magistra veselo govori ti. Stara okrog 50 let (ona).
V službi so me vsi tikali (nadrejeni in podrejeni), zdej pa bomo vidli kako bo, ko se vrnem s porodniške. Zaenkrat iz tega še ne delam problema. Mi paše, če me tikajo. Jaz večino ljudi vikam.8
V preteklosti sem že brala mnenja na to temo in se spomnim, da je večina želela, da se jih vika, ker to izraža spoštovanje in obratno, tikanje izraža nekulturo. Meni pa je zelo všeč, če me ljudje tikajo, mislim, da se komunicira na čisto drugačen način, če me ljudje tikajo; bolj smo sproščeni, bolj osebni in bolj pozitivni. Ne pomeni sicer, da v primeru vikanja tega ni, ampak odnosi so pri tikanju bolj sproščeni in jaz sem rada sproščena in enostavna. Govorim seveda o tikanju ljudi, katere vidim prvič- trgovina, banka… Zelo bi bila vesela, če bi imeli samo eno obliko, torej vikanje in tikanje enako. Mislim, da bi postali tudi mi malo manj “zategnjeni”.
Malo čudno, če te v banki, trgovini kar tikajo. Razen, seveda, če si najstnik. Zelo čudno bi bilo, če bi v banki,trgovini uslužbence vsi kar tikali-mi ne pade na pamet. Tikam se z ljudmi, s katerimi se večkrat videvamo (ni nujno,da so ravno prijatelji), oz. s tistimi, ki so mi blizu na tak, ali drugačen način.
Tikanje se ponavadi predlaga. Ženska moškemu (razen,če ni veliko starejši od nje), starejša oseba mlajši. Tikanje vsevprek ni odraz sproščenosti, ampak pomanjkanja kulture in osnovnega bontona.
Tudi mene zelo moti in vedno zbode, ko to opazim. Stara sem nekaj čez 30, mamica, že mene zmoti, da me v trgovini tikajo. Jaz strogo vse vikam. pa sem očitno čudna, ker veliko mojih sovrstnikov tika mojo mami, pa torej vejo, koliko (vsaj) je stara, če sem jaz njena hči. tudi prijateljica jo tika in smo enkrat o tem govorili, pa povem, kako mi je čudno, oni pa kao kako smo mi čudni – a njena mi ne reče, da jo lahko tikam. Pa jo očitno in je ‘ne zmoti’ (pa je mlajša od moje mami). Skratka, meni je tudi to osnovni bonton in jaz starejše zeloooo stežka tikam še potem, ko mi predlagajo.
Forum je zaprt za komentiranje.