IZREDNA socialna pomoč
Lep podzrav! Mene nekaj zanima, glede IZREDNE socialne pomoči. Ta mesec je prvi mesec, ko sem dobila socialno pomoč, vlogo sem pač vložila februarja. In sedaj bom do maja prejela vsak mesec pač socialko, potem je pač treba podaljšati.
Mene zanima glede IZREDNE pomoči, ki jo baje lahko uveljavljaš 2x na leto. Ta velja za plačilo položnic, nakup oblek in hrane, …in tukaj se konča …ALI PAČ ?
Kaj jo lahko uveljavljam npr za tehnični za avto + zavarovanje, ki ga imam marca? Lahko uveljavljam npr za en poln tank bencina? Najbrž bi se tukaj že končalo oz zmanjkalo denarja (sicer ne vem točno, kakšen je znesek izredne pomoči).
Kaj pa hrana in obleke….kakšne obleke in katero hrano se lahko kupi s to pomočjo (ok, vem, da ne lih kaviarja in burberry torbice…ampak a lahko čokolado, piškote, ….ali le mleko, moka, pašta, sladkor)? Obleke v katerih trgovinah, je določeno ali ne? Ker je potrebno potem izstaviti račune teh nakupov.
No, sej je smešno…ampak jaz res ne vem. Manjka mi spodnje perilo, nogavice….kaj lahko grem v H&M, kjer ni lih drago, niti pa najbolj poceni?
Sploh, če mi bodo odobrili to pomoč.
V glavnem, zanima me, če lahko to uveljavljam za tehnični in zavarovaje ,ter kakšne obleke ter hrano si lahko “privoščim” ?
Hvala!!!!
Prvič ko sem tam vprašal eno socialno delavko mi je rekla, da je to samo v primeru, če izgubiš službo in te tako malo v dobro voljo spravijo. Tako, da nisem se nikoli s tem ukvarjal ampak sedaj vidim, da je to navadna laž. Recimo, da bi šel kupit si cote za 200 evrov v neko poljubno trgovino v BTC-ju s to izredno socialno pomočjo…a bi to šlo?
Skoraj nič kar si naštela si ne moreš privoščiti z izredno csd pomoč,ker če boš to naštela v vlogi je niti dobila ne boš. Lahko si kupiš belo tehniko (štedilnik,pralni stroj) pa nujne položnice za stanovanje (elektrika,upravnik,ogrevanje) in to je bolj kot ne to. Moraš pa točen znesek na vlogo napisat in točno kaj boš z tem poravnala in po prejemu pomoči jo v 30 dneh porabit in poslati jim dokazila. V izredno pomoč ne gre najemnina,ne gre dodatno zdravstveno zavarovanje,ne gre internet (tudi če je otrok v šoli in ga rabi) niti telefon, ne gre hrana,obleka,obiutev,ker to lahko dobiš na rdečem križu……skratka imaš zelo omejeno kaj si lahko z njo privoščiš.
Pa ne nosit položnice za hrano iz Spara, veljajo samo iz Eurospina. Kjer ni pisnih pravil, za kaj se lahko porabi, je marsikaj odprto.
Nekateri recimo zbirajo račune pred Hoferjem. Ne vem če za ta namen, da jih potem prodajo socialcem, ki si kupijo iz socialnega prejemka kaj drugega… Kot vemo se računi v trgovini ne izdajajo na točno določeno fizično osebo. Tega se recimo zavedajo v USA, zato imajo tam prehrambene bone vezane na EMŠO osebe.
IDSP lahko porabiš tudi za nakup hrane in plačilo najemnine. Vem, ker sem jo jaz dobila za ta namen.
Je pa res tudi to, da je odvisno od primera do primera, od občine do občine. Prijateljici (iz druge občine)socialna plačuje celo stroške telefona (ena položnica je okrog 200€), 1000€ (ja tisoč, ne sto) je dobila za dimnik, pa še in še bi lahko naštevala. Ne, ne laže, sem videla odločbe. Je pa res tudi to, da je to verjetno extremen primer, ker je direktorica csd njena prijateljica.
Pred leti je druga prijateljica (spet iz druge občine), zaposlena, s svojim stanovanjem in dobrim avtom, dobila idsp le na podlagi tega, ker je izjavila, da je njen mož zadolžen in hodijo njo terjati za denar, kar seveda ni bilo res. In je tudi dobila pomoč. Seveda je bila gospa na csd njena prijateljica, …
Tako da, če ima človek veze, je vse mogoče.
Jaz jih nimam.
bojana817, 06.01.2022 ob 09:45
lp pozdrav mene pa zanima cc lahko dobim iyredno pomoc za hrano lepo prosim za odgovor bojanarajh778
Ce si iz ljubljane lahko oddas za MOLovo pomoc…
Lahko oddas tudi za enkratno samo napisi nekaj drugega za namen… Npr posteljo… Potem pa si zrihtaj racun nekje in “lahko” obdrzis denar.
?? tako jaz delam.
Pisem, prinesem racun od nekoga drugega in taaadaaa?
Samo ne sme bit na njegovo ime. Probaj da ni na nikogaršnje. Ali pa ce ti rata na tvoje…
Forum je zaprt za komentiranje.