razdražljivo črevesje
Je tu kdo, ki ima probleme z razdražljivim črevesjem?
Meni so se težave (napihnjenost, vetrovi, občutek polnega črevesja) začeli pojavljat lani maja. Po nekaj tednih sem šla k zdravnici, me je pregledala (rektalno) in ni bilo nič posebnega. Po tem so težave počasi izginile in celo poletje je bil mir. Konec avgusta so se spet začele težave, pa septembra na dopustu vse ok… in tako ves čas do sedaj. Novembra sem dobila negativen izvid SVIT-a, kar me je potolažilo, da ni kaj hujšega, pa še na enem forumu sem dobila odgovor, da gre za sindrom razdražljivega črevesja.
Če je kdo pripravljen deliti svoje izkušnje – kakšne težave in kako pogosto se pojavljajo, kako jih blažite, se da s kakšnimi probiotiki? Bi morala vseeno spet do zdravnice?
Hvala za vsako mnenje ali izkušnjo.
Morda pomanjkanje dobrih baketirij v črevesju – sploh, če si jemala v zadnjem času antibiotike, imela kakšen trebušen virus – ni nujno da je bila sračka pa bruhanje, taka blažja oblika – tega je bilo v zadnjem mesecu med ljudmi na kroženju ogromno in povsod naokoli. Ali pa preveč kave in pravega črnega čaja, preveč hrane, ki povzroča kisel pH telesa,
Najprej poizkusi z Linexom ali kakšnimi drugimi probiotiki v kapsulah, tabletah ( samo probiotični jogurti ne bodo dovolj) eno kuro udarit kak mesec, da se črevesje opomore.
Lahko da imaš tudi delno netoleranco na mlečni sladkor v DM-u se lahko kupijo ” Lactase sticks”, encim laktaze za lažje prebavljanje laktoze – ker če je vzdraženo črevesej, ni nujno da si intoleranten na glukozo, lahko ti glukoza samo povzroči iritacije prebavil, ker nima dovolj obrambenga mehanizma ( ni dovolj probiotikov, zdravih bakterij) -streseš direkt na jezik.
Toleranca na glukozo je spremenjliva, se pojavi ob oslabljenosti organizma in tudi izgine, ko se telo opomore.
Kaj uživaš kakšne tablete?[/quote]
V zadnjem letu sem parkrat jemala antibiotike zaradi vnetja mehurja. Vendar se težave s črevesjem pojavljajo čisto neodvisno od tega, pravzaprav jih v obdobju jemanja ab ni bilo, razen zdaj, zadnja 2 tedna, ko so se težave prav v času jemanja nolicina precej stopnjevale.
Tudi meni se to dogaja. Naučila sem se, da grem za nekaj dni na dieto in je potem boljše,
Kadar imam dieto jem samo prepečenec in si skuham jabolčni kompot. Tri dni, pa je spet za en čas dobro. Na tak dan spijem kavo samo zjutraj, sicer pa nič. Pa kak mesec sem potem brez alkoholnih pijač, izogibam se polnozrnatim žitaricam.
Kaj uživaš kakšne tablete?[/quote]
V zadnjem letu sem parkrat jemala antibiotike zaradi vnetja mehurja. Vendar se težave s črevesjem pojavljajo čisto neodvisno od tega, pravzaprav jih v obdobju jemanja ab ni bilo, razen zdaj, zadnja 2 tedna, ko so se težave prav v času jemanja nolicina precej stopnjevale.[/quote]
Zano je, da antibiotiki zelo uničijo zdravo črevesno floro, zato je priporočljivo zraven jemati še probiotike od prvega dne jemanja antibiotika. jogurti so premalo. Tega je kar nekaj že na voljo za prebrat na spletu, poišči in si preberi, kupi probiotike ( maari navaden Linex forte) in se bo zadeva uredila.
Jaz npr. se moram v velikem loku izogibat vsem polnozrnatim žitaricm in surovi zelenjavi (izjema je korenje). Probiotiki in prebiotiki olajšanja ne prinesejo, kljub večmesečnemu jemanju. Dejansko je potrebno uredit prehrano (vsak ima malo svoje specifike, definitivno pa polnozrnata živila stran) in “glavo”.
Meni so po vseh preiskavah, ki so bile negativne to dali za uradno diagnozo..s pripombo,d a zdravila ni…
No potem sem malo brskala in takole kot tale zgoraj izloćila vse žitarice, vse stročnice in predvsem vse mlečne izdelke (čerpav laktozno intolerančna dokazano nisem).
Alternativna medicina mi je priporočila akupuknkturo, sedaj občasno (kolikor mi denarnica dopušča) hodim na akupresurno masažo.
Za zajtrk pijem zelene čistilne smoothije, od takrat dalje se mi stanje drastičn o izboljšuje in sedaj občasno lahko že jem kakšen kruh ali slaščico. Predvsem imam jaz problem ker veliko potujem po svetu in se je težko popolnoma zdravo prehranjevat.
Najhujše je po menzi, tam me boli trebuh, imam drisko in vetrove tudi od navadne solate, ki mi doma super dene..pa bodi pameten???? Al pa je tam s prehrano nekaj narobe???
Menda so tudi neke krvne preiskave (samoplačniške) glede prehranskih intoleranc za nekih 150 živil..morda bom dala tudi to diagnosticirat. Razmišljala sem tudi o bioresnonaci ampak me odbija kakovost terapevtov, ker je težko najti pravega.
Vso srečo..pri meni to traja že 5 let, zadnje leto in pol sem črtala harno in je boljše. Preskušaj še sama kaj ti paše in kaj ne. Čeprav je bilo pri meni kot iskanje šivanke v senu..
Meni so po vseh preiskavah, ki so bile negativne to dali za uradno diagnozo..s pripombo,d a zdravila ni…
No potem sem malo brskala in takole kot tale zgoraj izloćila vse žitarice, vse stročnice in predvsem vse mlečne izdelke (čerpav laktozno intolerančna dokazano nisem).
Alternativna medicina mi je priporočila akupuknkturo, sedaj občasno (kolikor mi denarnica dopušča) hodim na akupresurno masažo.
Za zajtrk pijem zelene čistilne smoothije, od takrat dalje se mi stanje drastičn o izboljšuje in sedaj občasno lahko že jem kakšen kruh ali slaščico. Predvsem imam jaz problem ker veliko potujem po svetu in se je težko popolnoma zdravo prehranjevat.
Najhujše je po menzi, tam me boli trebuh, imam drisko in vetrove tudi od navadne solate, ki mi doma super dene..pa bodi pameten???? Al pa je tam s prehrano nekaj narobe???
Menda so tudi neke krvne preiskave (samoplačniške) glede prehranskih intoleranc za nekih 150 živil..morda bom dala tudi to diagnosticirat. Razmišljala sem tudi o bioresnonaci ampak me odbija kakovost terapevtov, ker je težko najti pravega.
Vso srečo..pri meni to traja že 5 let, zadnje leto in pol sem črtala harno in je boljše. Preskušaj še sama kaj ti paše in kaj ne. Čeprav je bilo pri meni kot iskanje šivanke v senu..[/quote]
Iz tvojega zapisanega je ravidno, da gre izključno za reakcijo tvojega telesa, prebavil na stres ( potovanja, posledično spremembe prehranskih navad, na katere je telo navajeno in vse kar je drugače, je za tvoja prebavila stres…)
Za take, lot si ti, pride bolj v poštev čiščenje sten prebavil, ker je na njih napacano marsikaj- lepek, gluten (najbolj učinkovite so indijske metode, s pitem določenega olja, ki deluje tako, da nase veže nečistoče prebavil in klistiranje-vem da kar nekaj Slovencev to izvaja ali tukaj v Sloveniji, potujejo tudi na take “klinike” v Indijo, ali pa za začetek izvedeš bčiščenje sten z aktivnim ogljrm, čno kumino, algami in drugimi adstringenti. Takim ljudem se je stanje zelo izboljšalo, prenehli so vetrovi, napihnjenost, slabo počutje in pa seveda omejit glavnega krivca – stres.
V zadnjem letu sem parkrat jemala antibiotike zaradi vnetja mehurja. Vendar se težave s črevesjem pojavljajo čisto neodvisno od tega, pravzaprav jih v obdobju jemanja ab ni bilo, razen zdaj, zadnja 2 tedna, ko so se težave prav v času jemanja nolicina precej stopnjevale.[/quote]
Zano je, da antibiotiki zelo uničijo zdravo črevesno floro, zato je priporočljivo zraven jemati še probiotike od prvega dne jemanja antibiotika. jogurti so premalo. Tega je kar nekaj že na voljo za prebrat na spletu, poišči in si preberi, kupi probiotike ( maari navaden Linex forte) in se bo zadeva uredila.[/quote]
mene pa zanima zakaj pišete samo LINEX ???
Preglej, kaj vse lahko jes in kaj ne. Ne smes jesti surovih jabolk, ampak kuhano sadje. Tudi mandarine. Pri bananah bodi previdna, ker zapirajo.. Ne jej skupaj banan, ki zapirajo in jabolk, ki odpirajo.
Ne jej nic ocrvrtega! Samo kuhano in peceno.
Nikoli ne mesaj vseh jedi naenkrat : krompirja, mesa in kruha. Ne nabasi se.
Ampak jej kruh z namazom in mleko. Po 1 kos, ne 2 ali 3 kose kruha.
Ne jej nobenih namazov kot je majoneza!
Zelo blagodejno deluje arasidovo maslo, vendar v obliki 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kreme, nic trdega ne sme biti notri.
Ne jej nic iz lupine, nobenih orehov.
Lahko pa jes mandeljne ali pistacije, vendar samostojno brez vsega drugega.
Ce jes strocnice, fizol, naj bo dobro kuhan s kumino (zadnjih 15 minut dodaj kumine) in jej ga samostojno, vendar samo par zlic, ne prevec, da ne bos imela tezav celi dan. Fizol je zdrav, ker zbere zaostalo blato in te ocisti, napihne te samo trenutno, ce ga pojes malo. Ce pa bos fizol mesala z drugimi jedmi, bos napihnjena 2 dni.
Jej malo. To je najpomembneje! Nikoli ne jej do obcutka sitosti. Ce si sita, se crevesje ze razdrazi.
Czro je v premalo ali nepravilnem izlocanju prebavnih encimov.
Ce te napenja, pomaga kozarec Donata.
Zacni piti caje, poparek iz mete in melise in nekaj kamilice, redno, dnevno, ne sladkano.
Surovih jabolk nikoli, le kuhana!
Pazi pri zacimbah, timijan in majaron so skodljive zacimbe.
Od kuha jej le polnozrnati kruh, ker je drugace pripravljen.
Ce nic ne pomaga, pa jej brezglutenski kruh.
Mozno je, da si fasala okuzbo z glivicamiin so se ti v crevesju prevec namnozile, sprozilec je vedno stres.
Tvoj najvecji problem je verjetno nedokoncano iztrebljanje.. Vedn ostane nekaj blata notri, ker se zaradi nervoze zadnje crevo ne odpre in ne iztisne vsebine do konca : tam notri potem nastajajo t.i. žepki in nesnaga, ki ob stiku z bakterijami povzroca pline in krce v trebuhu!
Dodaj k tvoji prehrani redno 1 kuhano jabolko dnevno, pol ure ga kuhaj in popij in pojej pocasi – garantirano se bos dobro spraznila in prejela dozo vitaminov do kosila.
Ko se naucis redno iztrebljati in ko imas crevesje pod kontrolo in je pritisk na blaot spet normalen, se nehajo krci in bolecine!
Mirno zivljenje pozdravi vse tezave!
Ne delaj nikoli klistirja, ker oslabi zdravo notranjo misico crevesja in se blato in plini ne morejo vec zadrzati .
Pojdi tudi v laboratorij na pregled za parazite : oddas vzorec blata in ce si pozitivna (60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi ima gliste), je to ahko razlog tezav : dobis eno tableto in jih izlocis in si resena.
Hvala za vse napisano, tudi ostalim zgoraj.
Nikakor ne morem povezat svojih težav s kakršnokoli hrano. Recimo ravno zadnji vikend sem v soboto in nedeljo jedla popolnoma enako, v soboto niti sledu o težavah, v nedeljo sredi dneva se je pa začelo napenjanje, vetrovi, tiščanje na blato…
Kar se prehranjevanja tiče, jem že celo življenje zmerno, nikoli se ne nabašem, skratka mislim, da se precej zdravo prehranjujem. Tudi prebavo imam dokaj redno. Ja, mirno življenje brez stresov… to pa ne vem, kolikim ljudem dandanašnji uspeva.
V glavnem še zmeraj nimam kake pametne ideje, kako se lotit težav. Poskusila si bom zapisovat prehrano, če mi bo uspelo iz tega kaj izluščit. Pa morda bo pomagalo malce več gibanja, ker tole zadnjo zimo sem bolj kot ne prečepela doma. Predvčerajšnjim in včeraj čez dan so bile težave kar precejšnje, včeraj pozno popoldan sem šla na sprehod in malce hitre hoje zraven in je bilo potem zvečer bistveno bolje, ponoči in danes zaenkrat tudi ok.
Meni je zdravnica pred leti omenila, glede na moje težave z zaprtjem, napihovanjem, bolečinami v črevesju, da grem morda za IBS. In svetovala, da si potegnem na telefonu aplikacijo za low FODMAP diet. Ta dieta je prav narejena za ljudi z razdražjimi črevesjem, moraš pa ogromno hrane izločiti (npr. mlečne izdelke, gluten, veliko zelenjave&sadje itd..). Jaz sem na tej dieti vztrajala 1 mesec, fora je v tem, da bi potem morala počasi vnašati posamezne skupine živil, da bi ugotovila, če mi katera od njih povzroča probleme, ampak sem sam šla na vegansko prehrano takrat in je bilo potem vse ok kake pol leta, ko so se zopet začele težave z zaprtostjo. In sem takrat izločila samo gluten, ker je bilo to najlažje in voila, nobenih problemov več. Sem ga spet nazaj začela jesti sčasoma in sem potem lani imela spet skos zaprtje in zdaj že slabo leto vztrajam, da se mu izogibam. Tako v sledeh je ok, tudi če ga čisto malo sem in tja npr. 1krat na 2 tedna jem, je ok. So se pa problemi s prebavo uredili in tudi zaprtje sploh ni problem. Tako da ti priporočam da sprobaš dieto, je bedna zelo, ampak mogoče se bo splačalo. Mogoče ugotoviš, če ti specifična živila povzročajo težave.
Forum je zaprt za komentiranje.