toplotna črpalka za sanitarno vodo
Belim si glavo, kako namestiti toplotno črpalko za sanitarno vodo 80 litrov – črpalka bo v kopalnici – predvsem je problem, iz katerega prostora črpati zrak – kleti ni shramba je majhna, iz kopalnice ali iz dnevnega prostora pa mi nekako ni, ker se bojim, da bo pihalo pod noge cel cajt. Hodnika ni.
Potem ostane edino zajem zraka od zunaj – je potem črpalka še vedno racionalna? Na spletnih straneh proizvajalcev nekako nisem sposobna razbrati, kaj bi bilo najboljše.
Prosim za izkušnje, če je kdo našel dobro kombinacijo.
Če to bere kakšen svetovalec ENSVET, naj prosim svetuje.
a mate tud gor priklopljen(e) pralni/e in pomiuvalni/e stroj? ker kolikor sem bral se utegne kar fajn prišparat[/quote]
Sem tudi sam študiral v to smer, samo ne, na mrzlo imam priklopljene. Menda na toplo ni v redu, ne vem pa zakaj, sem malo spraševal pa mi nihče ne razloži točno. Mogoče ti veš, kaj je na tem?
a mate tud gor priklopljen(e) pralni/e in pomiuvalni/e stroj? ker kolikor sem bral se utegne kar fajn prišparat[/quote]
Sem tudi sam študiral v to smer, samo ne, na mrzlo imam priklopljene. Menda na toplo ni v redu, ne vem pa zakaj, sem malo spraševal pa mi nihče ne razloži točno. Mogoče ti veš, kaj je na tem?[/quote]
glede tople vode je tko, da ima pralni stroj dva priključka, enega za toplo in enega za mrzlo vodo…toplo voda sme biti do največ 60 C in potem naj bi jo stroj rabil pri progamih za 60 in 95 C
pri pomivalcih pa mislim da temu ni tako..majo en prikljuečk, edin kar je je to, da je temperatura vode nižja (mislim da nekje 40, 45 C max)
kolega ma centrlano na nafto in gor priklopljen pomivalc (sicer starejš verzija, tko da prgramsko (v smislu temperatur) ni ravno podhranjen. Problem bi po moje znal nastati če maš ti recimo vodo 45 C ali pa mogoče še kaj več in pereš na progrmaih, ki so temperaturno znanto nižji (recimo razni hitrii 35 C in podobno)..ker recimo se lahk zgodi da bo voda na koncu pranja še vedno toplejša kt bi jo stroj segrel… to bi znalo stroj motiti..
drugo so pa razne bakterije (legionela)..in recimo če pereš na nižje temperaturne programe (eco, htri 35 C)zna stvar preživeti..kaj sledi pa mislim da veš
to so mja mnenja in ni nujno da držij okt pribita
ma pa kolega centrlano na nafto (tud z a gretje sanitarne vode) in gor priklopljenenag (na to toplo vodo) pomivalca (je pa že kar v letih..verjento tam ene 10 let zihr) pa miu stavr laufa BP
če češ ga lahk ob priliki povprašam kaj in kaok pa ti javm
????? Aparate priklopljene na TČ za sanitarno vodo??? Prvič slišim..kako pa to gre?[/quote]
pralni storj moraš kupiti tak ki ima priključek za toplo in mrzlo vodo, pomivalci so glede tega manj zahtevni
pa seveda cevi morš zrihtat da pride topla voda do mašinerije
vse se da če se če
Se pravi, da če imaš nekje 55 stopinj je že preveč…
kt sem ti napisal..preveri za vsak aparat posebej…glej če kupiš recimo enga boša ki ima recimo max (iz vidika temperature) eco program, ga znaš zarad tega uničiti, ker stroj bo pral pri max 50 C, not bo pa tekla bolj topla voda (recimo 55, al pa mrbit 60)….
pa tudi recimo eni stroji (smeg, gorenje (ki je smeg), pa še kaki) imajo že v samem ciklu pranja temperaturno različne dele programa.. maš recimo vmesno izpiranje s hladno vodo, predpranje s hladno vodo…. bog vedi kaj se zgodi če v stroj v takem primeru butne voda s 50 C… to zna biti zelo zelo narobe
če greš v ta hec si, ko se vsaj prlbližno odločiš kaj boš mel, poiščeš podatke, kontaktiraš proizvajalca kako je s tem (priklop na toplo in hladno vodo), v izogib kasnejšim nevščenostim
sicer imaj opraktično vsi aparati tud navodila na netu, sam vprašanje kolk so te zadeve not obrazložene..fajn ji hje pregledat, in če not to lepo piše okej..drgač pa kontaktiraš proizvajalca
Mogoče bi bila varianta kakšen mešalni ventil in dodatna cev samo za stroje?
dodatna cev(i) definitivno. Potem pa pred vsak stroj mešalni ventil, da lahk reguliraš temperaturo dovodne vode. pa še nekaj..ti imaš TČ..k oboš zagnal antilegionelni program, bo voda not mela 60, 65 C..taka voda je absolutno pretopla za bilokateri aparat…V tem primeru moraš tud upoštevat to, da boš to vodo nekje pred strojem moral iztočiti, če ga ne boš želel uničiti , oz če lahk stroj odklopiš in konc dovodne cevi nekam drugam preusmeriš (kako vedo)
odvisno do koga jo kupiš..gorenjeve so tam ene 900 ojrov[/quote]
Te naprave ne rabim, le radoveden sem, ker poznam 300 litrske, pa cena mi je tudi znana. Za tak majhen bojler pa še nisem slišal, oziroma videl.
Prav bi bilo, da avtor pove število uporabnikov sanitarne vode
odvisno do koga jo kupiš..gorenjeve so tam ene 900 ojrov[/quote][/quote]
Te naprave ne rabim, le radoveden sem, ker poznam 300 litrske, pa cena mi je tudi znana. Za tak majhen bojler pa še nisem slišal, oziroma videl.
poglej na gorenje.si…jih majo v ponudbi
Prav bi bilo, da avtor pove število uporabnikov sanitarne vode
80l…nekak 3-4 osebe
Za segret 80 litrov (80 kilogramov) vode na kakšno pametno temperaturo, potrebuješ nekaj 100 kilogramov zraka (oziroma nekaj 100 kubičnih metrov), da mu odvzameš nekaj temperature. Če jemlješ zrak iz bivalnih prostorov, jih boš za ogrevanje vode popolnoma ohladila. Ker je seveda velik nesmisel, saj boš morala manjkajočo toploto nadoknaditi z veliko močjo ogrevnih radiatorjev. Ali po domače povedano, vodo ti bo v resnici ogrevala centralna kurjava, preko nekaj posrednikov, kar pomeni obupno razsipanje energije. Verjetno bi bilo ceneje, predvsem pa bolj prijetno za telo (mrzlo pihanje pri TČ), tisto vodo ogrevati direktno samo z elektriko. Bi bila računica enaka, ali celo boljša.
Če imaš na voljo veliko klet v zemlji, je računica drugačna. Zemlja konstantno ogreva zrak v kleti, zato kleti toplotna črpalka ne more preveč ohladiti. V tem primeru gre za dokajšnje prihranke na energiji in se ti toplotna črpalka splača.
Vedi pa, da rabiš za kopanje tam nekej na 30 ali več stopinj ogreto vodo. 80 litrski bojler topotne črpalke, ti recimo ogreje vodo na 50°C. Kar pomeni, da je to temperatura proti vrhu bojlerja, proti dnu pa precej nižja. Povprečno lahko torej računaš, da ti bo na kopalno temperaturo dejansko ogrel kakih 80 do 100 litrov vode. Temperatura bo pod temperaturo razrasta legionele, zato se ti bo vsake toliko časa vklopil še električni grelec in močno dogrel vodo. Nasprotno ti bo električni bojler, ali tisti ki imaš priklopljenega na kotel centralne kurjave, ogrel vodo na 70-80°C, ali celo več. Torej za kopanje porabiš tisto vodo in še skoraj 2x toliko hladne iz vodovoda. ali po domače, 50 litrski bojler ti v tem primeru pripravi cca 150 litrov kopalne vode, brez nevarnosti legionele. Poraba elektrike za 50 litrov (na elektriko) ali za 80 litrov (toplotna črpalka, ki dela na elektriko) + dodatek za 150 litrov pomeni, da bo verjetno strošek za energijo enak, le da boš imela bistveno manj komplikacij z električnim bojlerjem. Seveda pa dobiš tak bojler za kakih 100€ in traja doooolgo dooolgo, za toplotno črpalko pa vsaj 1000€, življenjska doba in stroški vzdrževanja pa so bistveno večji.
En kup besed, pa nič pametnega….
Ne potrebuješ zrak za TČ, ker itak samo kroži…in če stoji v manjšem prostoru, pač rabi tolk dlje časa da segreje vodo na recimo 50 stopinj, ker se zrak sproti hladi….napram klasičnemu el. bojlerju je pa poraba štroma doooost nižja pri TČ, ne glede na to kolk stopinj je v prostoru…
Nikjer ni blo omenjena povezava TČ bojlerja z centralnim ogrevanjem, tko da ne vem kva bluziš…mišljeno je pač kot samostojni bojler….v kopalnici…
Imam 200 litrsko od Termotehnike in dokler nisem mrzlega zraka napeljal ven, je kar dobro ohladilo hišo. Poleti sicer ni slabo, pozimi je pa kriza.
Za WD vprašanje: tako si napisal, da ne razumem, mrzel zrak se seveda napelje ven. Vprašanje je, kje se splača zajemati topli zrak, če nimaš velikega pomožnega prostora. Lahko napišeš kaj več?
Odvisno od hiše. Jaz imam v kurilnici eno staro štadlerco, ki je na poti na Dinos in ferolijevo peč na olje, ter Toplotno črpalko. Ko sem kuril s Štadlerco ni bilo niti pozimi nobenega problema z ohlajanjem, ker je imela peča tako velike izgube/tako slabo izolacijo, da mi je še vedno grela prostor. Ko pa sem začel gret s Ferolijem, pa zelo hitro ohladi prostor. Rešil sem tako, da TČ odvzema zrak v prostoru, na izhod sem pa dal loputo, s katero usmerjam zrak ven iz hiše(pozimi) oziroma nazaj v prostor(poleti) ko je to zaželjeno. Ko pa je zunaj prenizka temperatura, pa črpalko izklopim in grejem sanitarno skupaj z radiatorji. Je pa toplotna stara svojih 7 let, novejše so še precej boljše. Še odgovor- pozimi, oz. jeseni gre v kurilnico zrak z precej velikega hodnika, poleti pa odprem okno , tako da je odjem od zunaj.
Thorrr
Oglašam se samo v temah, v katerih kaj vem. Konkretno to kar sem napisal, je vse točno. Zakaj se oglašaš ti, ki očitno ničesar zapisanega nisi razumel, pa ne vem. V tistih parih stavkih ki si jih napisal, je evidentno popolno nepoznavanje že osnovnošolske fizike. Jaz pa nimam niti časa, niti volje, da bi ti tukaj poskušal nadoknaditi nekajletne primanjkljaje.
Moj namen je bil samo vijolici15 povedati, da se ej verjetno odločila za slabo varianto in tudi argumentirati, kaj ni v redu. To pa je tudi vse. Fizike se žal ne da spreminjati, pa če si to posameznik še tako globoko želi.
Forum je zaprt za komentiranje.