Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako delate golaž

Kako delate golaž

Dam malo svinjske masti in malo olja, nato malo pocvrem čebulo, dodam na koščke zrezano meso, posolim, popopram, dodam domač majaron in potem dolgo časa pražim, vmes po malem zalijem z vročo vodo. Ko se meso zmehča in je okusno, naredim prežganje, dodam paradižnikovo mezgo, po potrebi še malo posolim in pustim še nekaj časa, da se vse skupaj pokuha. Dodam tudi vejico rožmarina, poleti tudi list bazilike.
Če se mi zdi premalo okusno, dodam še malo vegete, ampak v glavnem ni treba, ker je okusno že smo po sebi. Nekatero meso se hitro zmehča, drugo pa moraš cvreti kar dolgo časa, da se zmehča. Kako vi, imate kakšne druge skrivnosti?

Hah, golaž je simp kot pasulj

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx boljše živet v lahki diktaturi kot v težki demokraciji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx več na blogu, http://www.fj-produkt.com/

Na olju popražim čebulo (precej čebule), proti koncu še strok česna,dodam meso (bočnik), pražim, popršim z moko, papriko v prahu,dodam malo par.mezge, zalijem, sol,poper,malo mlete kumine,lovor. Na majhnem ognju počasi vre. Proti koncu dodam še malo vina….

Jaz pa posebej popečem koščke mesa in v drugi posodi prepražim čebulo. Ne vem, meni je boljše, če je meso malo zapečeno, potem dam vse skupaj, še malo potenstam, in nato zalijem z vodo in dušim do mehkega. Vmes dodam še malo rdeče mlete paprike, mleto kumino in poper, lovorjev list, paradižnikovo mezgo, solim.

Ponavadi pride samo od sebe dovolj gosto, da mi ni treba dodajati moke.

Pa tudi okus zaradi mesa, ki je bil prej popečen je bolj izrazit.

Tako kot ti. Vendar da od vseh teh tvojih začimb ki ne spadajo v golaž, dodam po tvoje sol, poper. Nikoli vegete in golaža brez lovor lista si ne znam predstavljat. Meso-bočnik.

Ma, kako prežganje na golaž, lepo vas prosim. Za golaž koliko mesa vsaj toliko čebule, pa še kak strok česna. Čebulo moraš dušit skoraj celo uro (odvisno tudi od količine), da lepo porumeni, nato dodaš meso in lepo ob dodanih začimbah še kakih dvajset minut to cmariš, zatem še dodaš paradižnik in še malo cmariš, potem pa se šele dolije voda in kuha. Nobenega prežganja in nobene podmeta ne gre na golaž, ker je golaž dovolj gost zaradi čebule.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Narezano čebulo, iste količine kot meso, prepražim z nekaj stroki česna. Jo solim. Nato prepraženi čebuli dodam sladko papriko, malo še premešam in dodam meso. Nato sledi lovorjev list, majaron, dve žlici mezge, malo limonine lupine, sol in poper. Vse zalijem z vodo, kar se kuha do mehkega. Nato poberem meso ven in s paličnim spasiram čebulo. Če je potrebno zgostiti, naredim podmet, včasih dodam za vzorec tudi začimbo za golaž. Ampak se temu poskušam izogibat, ker je golaž že brez tega okusen.

Zdušim čebulo, dodam vino, paradižnik, in…………………………….. vse ostalo. Meso dam v hladno maso in počasi kuham. Le tako dobiš iz mesa vse tisto kar dela dober golaž.
Zakrknjeno/popečeno meso nikoli ne “izplune” tistega najboljšega!
Ostali pa po svoje! Nimam nič proti.

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Se strinjam, zato damo suho meso v vročo vodo kuhat, kadar želimo samo meso, če kuhamo ričet ali pasul, joto potem damo v mrzlo zato, da se izloči čim več okusa spo suhem. Ravno tako pri golažu!

Mozakar ima prav.tako se naredi golaz….

Prepražim čebulo ( kolikor imam mesa, toliko čebule prepražim ) – pražim čisto počasi. Jaz vedno vzamem rdečo čebulo. Čebulo pražim cca 1 uro. Dodam meso ( navadno bočnik ) in počasi “cmarim ” kakšnih 20 min. Dodam cel poper, lovorov list, česen in sol. Zalijem najprej z 2 dcl rdečega vina, malo povrem in potem zalijem ( dodam po občutku še vodo ).
Jaz ne dodajam ne moke ne mezge ne nobenih drugih začimb. Moram reči, da nam je tako narejen golaž vsem zelo OK. Ker je čebule toliko kot mesa že sama čebula naredi to, da je golaž dovolj močan.

marjana

zakaj bi pa dodajal moko?
ta gre v močnik, ne pa v golaž…

Se spomnem revije od Jonasa Ž. Tam je bil tudi recept za golaž.

Koliko mesa, toliko čebule … on je na koncu priporočal moko, ali pa nariban surov krompir. Meni je tudi boljši z moko oz. krompirjem. Sicer je preveč mesa na krožniku. Zraven pa polenta, žganci.

Kaj pa feferon? Meni paše malo pikantnpsti. Temna čokolada?

Kje v teh vaših receptih pa se je izgubila rdeča paprika? Nihče ne uporablja?

Moj golaž: Grobo narezano čebulo malo posolim in pokrito počasi dušim/pražim, dokler ne nastane svetlo rjav poc. Dodam meso, strok česna, še malo solim in dušim dalje. Čez čas potresem z rdečo papriko (dosti rdeče paprike) in žlico moke in podlijem z malo vode. Moka je zato, ker imamo radi takšno omako. Preostalo moko pa itak pojemo zraven v obliki kruha. Vse skupaj cmarim, odvisno od mesa, vsaj kake 3 ure. Nekje na pol poti dodam malo rdečega vina, poper in po potrebi še sol.

Nekateri dajo še majaron, pa kumino, pa lovor, pa paradižnikovo mezgo… Meni je čisto v redu brez teh dodatkov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close