Koliko stane, da daš čevljarju delat čevlje?
Koliko stane, da ti naredi npr. ene take čeveljce?
http://www.asos.com/pgeproduct.aspx?iid=4896253&CTAref=We+Recommend_1
Gre se mi predvsem, da bi bili čevlji tudi udobni in to kar zdaj po štacunah prodajajo, takoj postane neudobno za nosit, ožuli itd.
Kako pa sploh pri čevljarju poteka naročilo čevljev?
Prineseš sliko? Potem ti zmeri verjetno nogo, mogoče odlitek naredi, da točno pašejo na tvojo nogo?
Ima kdo kakšne informacije, me res zanima.
Čevljarjev, ki bi po naročilu delali čevlje, pri nas ni več. Imaš nekaj dizajnerskih izdelovalcev s čevlji za 800 €+ drugega pa ni. Vsaj jaz nisem nič našla, ko sem pred meseci imela iste želje.
Zakaj pa ne kupiš kar tam, kjer si nam dala sliko? Za tak denar jih itak ne bi dobila pri čevljarju, tudi če bi bil. Jaz sem pri Asosu že kupila nekaj parov, pa so bili prav udobni.
Flikni v googl “čelji po naročilu” pa ti bo ven vrglo nekaj majstrov.
Med njimi je tudi tovarna Peko…..
Itak da delajo obutev po naročilu. Zaradi zdravstvenih težav, unikatne izdelke, posebne želje itd.
Je pa to kar ‘drag šport’. Postopek izgleda tako, kot si opisala sama, točneje pa se pozanimaj sama pri izdelovalcih. Predvsem za cene.
Meni so lani v čevljarstvu Vodeb v Ljubljani po meri izdelali usnjene balerinke. Izbrala sem sicer enega od modelov, ki jih izdelujejo že tudi sicer, samo velikost so prilagodili. Stopalo so mi izmerili s šiviljskim metrom in naredili obris na listu papirja. Izdelali so jih v enem tednu. Cena okrog 100 evrov.
Te pa opozarjam, da ni čisto tako, kot si predstavljaš – tudi čevelj po meri ti še vedno ne bo “kot ulit”. Čevljar v vsakem primeru uporabi čevljarsko kopito, samo pač tistega, ki je najbližje tvojim meram. Model čevlja bo še vedno enak. Čevelj je lahko daljši, ožji ali širši od osnovnega modela, še vseeno pa ne bo ravno ustrojen po tvoji obliki stopala. Bo pa kvaliteten, to pa vsekakor.
To je bilo v času moje mladosti, ko je bil skoraj v vsaki ulici čevljar, ki je delal čevlje. Si mu prinesel sliko, ali star čevelj, ki ti je bil ljub in želel natanko enakega novega, ga je naredil. Je bilo malo dražje kot če si kupil Peko, Alpino ali Planiko, ampak je bil čevelj kot se šika. Bili so mehki kot copati, če so bili iz telečjega usnja. Na voljo so bile vse možne barve usnja.
Naredili so ti tudi fantastične zimske škornje s pravo jagenjčkovo kožo ali pa tople gležnarje s pravim krznom. Vedno sem tako kupovala čevlje. Zdaj tega ni več. Naredijo ti ortopedske čevlje po tvoji nogi, ampak ne kakršne bi si sam izmislil, samo svoje obstoječe modele prilagodijo tvoji nogi.
Samooklicani modni – dizajnerski čevljarji bi ti pa teoretično lahko naredili popolnoma enake čevlje, kot jih želiš, ampak bi to stalo precej nad 1.500 €, odvisno od materiala in kompliciranosti.
Ni variante, da vidiš na sliki fantastične čevlje ali sandale, greš k čevljarju in jih v parih dneh dobiš. Mogoče kje v Bangladešu še.
Zdaj čevljarjev, ki so to znali in delali, ni več, čevljarske šole ni več, imamo pa tisoče diplomiranih filozofov, arheologov, sociologov, FDV-jevcev in ostalih, ki bodo brezuspešno do smrti iskali kakršnokoli službo…
Tudi čevljarstvo Peta preverjeno ne dela čevljev po želji, ampak samo plesne iz usnja, blaga, itd.
Tistih par klasičnih, ki jih imajo, so obupno grdi, trdi, hudo staromodni, še stare babice jih ne bi oblekle. Ne vem, kdo jih naroči, če sploh. Preverjeno pa ne naredi čevlja po želji. Sem ga prosila, mu prinesla čevelj, ki bi ga lahko razdrl in po njem naredil kroj za novega, pa je rekel, da ne in da dela samo to, kar je na policah v trgovini.
Sem izsolani cevljar. Izdelujem cevlje po narocilu. Poudarek na konfortni steljki oz. Vlozek ki je debel 5 mm in ga segrejem stranka ga obuje in se prilagodi tezi in obliki stopala. Cevelj se izdeluje 15H rocno za izdelavo par cevlja potrebujem cca 1m2 podloga, zgornji del usnje, vmesni podplat in podplat ter vlozek. 1 m2 usnja 80-200€. Tako da cevelj po narocilu izpod 300€ nemogoce. Razen material ki je zelo star iuv vrhnika ….
Forum je zaprt za komentiranje.