Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek včeraj tenstan krompir-kaj iz njega?

včeraj tenstan krompir-kaj iz njega?

vprašanje v naslovu. Včeraj sem za prilogo zdušila krompir na čebuli,pa se ga zaradi nekega čudnega dne,nismo niti pritaknili.
Ali ga lahko danes porabim na kak način?
hvala.

hja, pravijo, da se krompirja ne pogreva….. jaz bi dodala jajce, moko, nariban sir, naredila svaljke in jih ocvrla. Mo desc j vedno je pogret krompir, pas še kar miga :).

No tole o nepogrevanju krompirja je en larifari, sem že večkrat kje prebrala.
Pri nas vsi jemo pogret krompir, pa nikomur (seveda) nič ni.

Dodaj jace in naredi ocvrte polpete, dobro je!

kaj pa če bi naredila krompirjevo juho?
Krompir sem namreč v večjih krhljih tenstala,tako,da so ostali večji kosi. Zraven bi skuhala klobase,ali kaj prekajenega… Lahko?

naj si odgovorim sama: Šlo je! Naredila sem krompirjevo kislo juho,zraven skuhala hrenovke,za “desert” ki to ni,pa jabolčni kompot.
Juhi se ne pozna ne po okusu,ne po izgledu,da je krompir od včeraj podušen.
lp 🙂

Vsak naj je kar mu je volja… to je jasno…

Vseeno pa za tiste, ki date na zdravje malo več…. krompir vsebuj ogromno škroba, ki je po sestavi zelo blizu povsem prečiščenemu škrobu. Ta pa se z razkuhanjem potencira, še bolj pa, če je krompir postan. Neverjetno je za kolikokrat se dvigne vsebina škroba. Torej, postan krompir je definitivno slaba izbira.

še to: če pojemo srednje velik krompir, je to za telo tako, kot če bi pogoltnili četrt skodelice čistega belega sladkorja.

Krompir shranjujmo v temnem prostoru, da ne pozeleni.., kajti sončna svetloba povzroči v krompirju kopičenje zelo nevarnega alkaloida – solanina, ki je strupen. Takšen krompir postane pod kožico zelen, kar je posledica hkratnega pojava klorofila. Že en srednje velik zelen krompir v 1 kg krompirja je dovolj za zastrupitev s solaninom.

Ker pa tukaj niti ni dosti oseb, ki jih zanima zdrava hrana in ker tisti, ki želijo jesti bolj zdravo, sami razisčejo kaj je zdravo, bom zaključila in dodala le, da ne jejte krompirja, ki kali, tudi vkisanega redko.

Izbira pa vsak sam…. in kakoer komu pase…

Seveda je krompir škrobno živilo, saj tako ga v kuhinji tudi uporabljamo. Še nisem slišala, da bi bil škrob v normalnih količinah škodljiv, pa če pride iz žita ali iz krompirja. Primerjava s sladkorjem ni ravno najbolj na mestu, ker se precej drugače presnavlja. In tudi bi rada poznala tistega, ki mi pojasni, kako se lahko količina npr. škroba v nekem živilu poveča. Od kod pride zraven? Krompir, težek 100g, vsebuje okrog 20 g škroba, in to enako danes kot jutri. Seveda če ga posušiš, se spremeni razmerje med vodo in suho snovjo in npr. 100 g krompirjevih kosmičev pa res vsebuje skoraj 100 g škroba. Ampak ko jim pri uporabi dodaš vodo, si spet nazaj na istem razmerju.

Za avtorico: če si krompir porabila v juhi, tudi v redu. Drugače pa lahko pražen krompir mirno pospraviš v hladilnik in ga naslednji dan še enkrat prepražiš. Zanesljivo se ne zgodi nič nevarnega, tako kot se ne zgodi nič nevarnega, če kuhan krompir predelaš v svaljke, jih celo zamrzneš in potem čez 1 mesec skuhaš.

Kaj ima to z vprašanjem avtorice?

In kolikokrat sama odgovarjaš česar avtor ni sparaševal??? Metlo v roke Yo, pa pometi pred svojim pragom, preden se drugega lotiš.

Grem rajši jest. Pogret krompir od včeraj. Vsekakor manj škodljivo kot obsesivno drkanje v prazno, kar nekateri počnete 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close