Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek matevž

matevž

Pozdravljeni!
Prosim za nasvet: kako skuhati matevž?
Rada bi zvedela za količine fižola in krompirja, koliko vsakega, kuhate fižol ali uporabite iz pločevinke? S čim zabelite jed?

Hvala!

napisala ti bom približno kilo krompirja za 4 člane, 2 piksni fižola, odcejenega, strok česna, maščoba(olje ali mast ali zaska ali ocvirki, vsakega malo.

Olupi in nareži krompir kot za pire, skuhaj. Malo vode odlij in prihrani. Na maščobi popraži stiznjen česen in vse skupaj dodaj k krompirju, dodaj fižol in soli po okusu in dobro pretlači. Če je preveč gosto, dodaj še prihranjeno vodo od krompirja.

Tako ga jaz naredim in ga imajo naši radi.

Jaz tudi delam po bližnjici, s fižolom iz konzerve. Sploh redko kuham suhi fižol. Ponavadi ga ne rabim dosti naenkrat in je enostavno preveč dolgotrajen postopek. Naredim pa enako kot matevževa, tudi količine.

Jaz vedno kuham fižol, ker ga res veliko pojemo in ga potem porabimo še za fižolovo juho in za v solate čez teden.

Naredim pa ga v ramerju:
-2/3 fižola
-1/3 krompirja

Pretlačim ga z česnom, ki je samo “zadišal” na masti, v kateri sem prej ovrla ocvirke. Ko je pretlačen, ga potresem z ocvirki.

Skuham krompir (toliko kot ga skuham vedno za pire – mogoče malo manj), dodam doma kuhan fižol z malo fižolove vode, sol, dva stroka česna in to je to.
Zabelim z domačimi ocvirki, če jih imam ali pa polijem po matevžu omako, ki se je natekla od pečenih pečenic.

Seveda vse skupaj pretlačim, včasih dodam v matevža še žličko masla.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close