Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Vsak otrok ima posluh!

Vsak otrok ima posluh!

Starsi, tole vam zelo priporocam!!
Vec na: http://www.zrinkavlasic.com

Že večkrat sem opazila, da ogromno otrok, ki jim je blizu glasba, nima težav z učenjem in koncentracijo in ima bistveno bolj razvite delovne navade. Torej bi k vprašanju zakaj je glasba pomembna za vsakogar od nas odgovorila, da ima že sama po sebi velikanski vpliv na našo osebnost. Ob njej se zabavamo, smejemo, plešemo in se z njo tudi uspavamo, pripravi nas do žalosti ali do neizmerne sreče. Z odrinjanjem dobre in kvalitetne glasbe na stranski tir ne le, da sebe in svoje otroke prikrajšamo za nekaj čudovitega; sebi in otrokom jemljemo priložnost za celosten razvoj, ki ga glasba nudi v vsem svojem razkošju in bogatstvu.

Jaz se po en strani strinjam s tabo! Naj poje/jo in ……vsam nam v veselje!

Krasna glasba, petje…. je pa nekaj več!

sem gledala neko oddajo iz Afrike. kjer so se otroci ,
ki glasbo čutijo v genih in imajo ritem v krvi, pozibavali sem in tja..
Njihov vodja je rekel, če otrok ne poje in ne pleše, ni zdrav. Ta stavek se mi je zdel
tako resničeno bogat, ganljiv, saj vidiš že majhne otroke, ki komaj racajo, kako skušajo posnemati odrasle..

Noben otrok (ki raca) ne posnema odraslih.
Odrasli mu zamorijo, ubijejo prvinskost!

Imam posluh, visoko izobrazbo, pa mi glasba nekak ne pomeni nič. Morda me včasih celo živcira.

Imam posluh, visoko izobrazbo, pa mi glasba nekak ne pomeni nič. Morda me včasih celo živcira.

A bejž,no!Glasba ti ne pomeni nič??

in kaj ima tukaj visoka izobrazba veze?

Aja,važno je,da vsem na forumu poveš,da jo imaš,a ne?

tole, da ima vsak otrok posluh – jaz sem že primer takega “otroka” totalno mem, da o svojem sinu ne govorim…..

Na Škofijski klasični gimnaziji morajo pevske vaje obiskovati vsi, za katere profesor glasbe presodi, da imajo posluh. Takšnih je 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dijakov. Nekateri sošolci so se sprva upirali, nato pa ugotovili, da gre za zelo prijetno in zabavno druženje. Na koncu so “čudni” izpadli tisti, ki jim zaradi pomanjkanja posluha na pevske vaje ni bilo treba hoditi.

Tole kar pišeš o gimnaziji, ki mend prisili dijake, da hodijo na pevske je pa res mimo. A to se potem namerno posmehujejo tistim, ki nimajo posluha?
Meni so od OŠ naprej učiteljice pri glasbi govorile, da nimam posluha. Domači isto. In res ga nimam. IN ja je bedno, če si brez posluha in te silijo v petje. Verjamem, da večina ima posluh. Samo ne pa vsi. In to, kar bojda počnejo na tej omenjeni šoli, je samo še bolj teptanje po tistih, ki nimamo posluha.

Jaz pa opazam, da ljudje, ce jim ne napises prevoda ali pa dobesedno, vec sploh ne dojamejo´, zakaj nekdo nekaj napise.

Torej, v postu avtorice pise, da ljudje, ki imajo posluh in radi oz veliko pojejo, dosegajo v soli dobre rezultate.

Bo zdaj ali rabis se bolj direkten prevod?

Jaz pa opazam, da ljudje, ce jim ne napises prevoda ali pa dobesedno, vec sploh ne dojamejo´, zakaj nekdo nekaj napise.

Torej, v postu avtorice pise, da ljudje, ki imajo posluh in radi oz veliko pojejo, dosegajo v soli dobre rezultate.

Bo zdaj ali rabis se bolj direkten prevod?[/quote]

Hvala. Sama nisem imela namena odgovorit, pa si ti namesto mene.

Bravo, hvala za lep in končno prav doumljen odgovor! 🙂

bilo vse lepo in prav, če bi bile glasbene šole prijazne otroku, tako pa ga zamorijo s pretežkimi učnimi programi, subjektivnim in krivičnim ocenjevanjem, kot metoda učenja je največkrat dril in ponavljanje brez razmisleka, kot da bi se učili na pamet brez razumevanja. Glasbeno šolstvo bi bilo potrebne celovite prenove, da bi zopet postalo prijazno otrokom…
Z nizkimi šolninami otroke privabijo, potem pa jih kar hitro zamorijo, zato redki končajo program do konca. Vmes pa seveda prihaja do pritiskov z vseh strani. Zdi se, kot da je vse skupaj en ekonom lonec, ki bo prej ko slej eksplodiral… do takrat pa, nihče se ne vpraša, ali trpijo otroci…

Tudi meni so že kot otroku tako v šoli kot doma kar naprej govorili, da nimam posluha, da nimam smisla za petje. Pa res ne znam ne peti, ne ples mi ne gre. Vedno mi je neprijetno, ko silijo na kaki zabavi, druženju, da bi morali vsi peti. Si ne predstavljam, da bi silili še s kakimi pevskimi vajami v šoli.
Sicer čisto rada poslušam glasbo, sama pa ne znam peti, ne igram nobenega inštrumenta, ples mi nikakor nikakor ne gre.
Pa zato nisem butasta. Pri vseh ostalih predmetih sem imela petke. Tudi v gimnaziji odlična, tudi na faksu mi je fajn šlo. Samo ne pa pri glasbi. Torej, če človek nima posluha, še ne pomeni, da je tudi za druge stvari butast.

Žal nimamo vsi posluha za glasbo. Eni smo brez. Jaz bi zelo rada znala peti, ampak če ne gre, pač ne gre.

Imaš pa veselje do posluha. Tudi to šteje.

Imaš pa veselje do posluha. Tudi to šteje.[/quote]

Ej, si prijazna :-).

Tudi moj sin ima potrpljenje in pravi, da se lahko vsak nauči. In res sem se hotela naučiti eno res lepo pesem. Zelo dolgo je vztrajal z mano, da bi me naučil, ampak ni in ni šlo. Cenim pa njegov trud. Zanimivo, oba otroka imata posluh.

Zelo me veseli, ko prebiram komentarje na to temo. Sama sem poučevala na javni glasbeni šoli, in leta 2004 naredila strokovni izpit kot svetovalni delavec na glasbeni šoli, čeprav bi morale te šole tovrstne strokovnjake zaposlovat zaradi nastalih težav, ko se kakšnega otroka prepozna kot otroka brez posluha.
Ves čas, in tudi tu na forumu, sem trdila, da je razvijanje posluha proces, ki lahko traja celo življenje, pa sem bila tu deležna samo kritik.
Učenka, ki sem jo obravnavala v strokovnem izpitu z naslovom Učne težave nadarjenih otrok v glasbeni šoli, je bila prepoznana s strani učiteljice, nauka o glasbi, kot učenka brez posluha. S primernimi vajami sva uspeli posluh razviti. Na koncu se je učenka vpisala na srednjo glasbeno šolo, kasneje pa je na Akademiji za glasbo diplomirala z deset.
Če ne bi bilo moje obravnave in pozitivnega pristopa k reševanju težav, učenka danes ne bi imela tega krasnega poklica:)

Ni res, da ima vsak posluh. Tako, kot niso vsi nadarjeni za šport, balet, slikanje, matematiko,…… prav tako niso vsi nadarjeni za glasbo. Tako malo za veselje, da razred v šoli zapoje Na planincah za sprostitev, za zapet eno na zabavi…. ja, to lahko vsak. To pa ne pomeni, da se lahko vsak resno ukvarja z glasbo in bomo z malo vaje in močne volje vsi kar Mozzarti.

Posluh si predstavljajte kot neke vrste spretnost. Tudi črk niste poznali, pa zdaj znate pisati. Tako je tudi s posluhom, da se ga razviti na način kot učenje jezika in to že zelo zgodaj. Posluh se razvija že v maternici, kar dokazujejo številne raziskave.

Strinjam pa se, vsi ne moremo postati Mozarti:) in tudi pravopisa se vsi ne naučimo…Mozart se namreč piše z enim z jem…:)

Posluh si predstavljajte kot neke vrste spretnost. Tudi črk niste poznali, pa zdaj znate pisati. Tako je tudi s posluhom, da se ga razviti na način kot učenje jezika in to že zelo zgodaj. Posluh se razvija že v maternici, kar dokazujejo številne raziskave.

Strinjam pa se, vsi ne moremo postati Mozarti:) in tudi pravopisa se vsi ne naučimo…Mozart se namreč piše z enim z jem…:)
[/quote]

posluh se definitivno razvije.
narodi, ki imajo tonski jezik (kitajci, vietnamci), imajo ogromen delež ljudi s tako imenovanim absolutnim posluhom, medtem, ko so ti ljudje med ostalimi jezikovnimi skupinami zelo redki. 1 na 10.000 ljudi. tudi med ljudmi, ki so slepi od rojstva, je absolutni posluh pogostejši.

Posluh nimaš razvitega, oziroma se da to preveriti, koliko ga imaš razvitega ali nimaš. Veliko ljudi sem slišala, ki so zase povedali, da nimajo posluha, celo drugi so jih tako ocenili.

Takšno mnenje je imela ena mojih učenk. Obravnavala sem jo v strokovnem izpitu, ki sem ga opravila na to temo.

Rezultat, da je na Akademiji diplomirala z deset oceno, ti pove vse….

Posluh je bolj ali manj razvit pri vseh. Če seveda o sebi mislimo, da ga nimamo, potem v tej smeri ne bomo ničesar storili.

Tudi moja mama, je mislila, da nima posluha. Sram jo je bilo peti, zato je bila tiho. Z leti je ugotovila, da lahko poje v določeni legi, na koncu pa ji je bilo žal, da ni že prej pela. Imela pa je poškodovane glasilke zaradi taborišča.

Toliko za optimizem, ne sodite sebe ali kogarkoli drugega, da nima posluha…zgodijo se lahko čudeži, če jim dovolimo v svoja življenja.

lep pozdrav

Posluh je podedovan ali ne. Stvar genetike, ne mnenja neke osebe.

Posluh je podedovan ali ne. Stvar genetike, ne mnenja neke osebe.
[/quote]

Če bi se pogovarjala filozofsko, bi najbrž celo verjela, da je naše življenje že nekje v celoti zapisano, ko pa gre za izobraževanje otrok, pa ne želim biti tako fatalistična ampak verjamem v pedagoški proces in učitelja, in nazadnje tudi v naše otroke. Kot se inteligenca razvija v določenih pogojih, se tudi posluh. Zato ne vem, zakaj je to tako težko razumeti. Meni je to popolnoma jasno. Pogosto je pomanjkanje znanja tisto, kar privede v takšno razmišljanje, ali nemoč ob reševanju problemov, ki se pojavljajo v zvezi s posluhom. Seveda pa ima tudi genetika svojo vlogo, lahko je temu naklonjena ali ne, gotovo pa se določena mera posluha vedno da razviti.

Kaj vse vpliva na razvoj človeka vemo že dolgo, dednost, okolje in lastna aktivnost. In najbrž bo tudi pri posluhu tako:)))

izhajam iz številne družine, kjer imajo vsi posluh, čudovito pojejo, le jaz ne

tudi v OŠ, ko so nas izbirali za pevski zbor, nisem bila izbrana, kar klofnil me je, ko me slišal 🙁

v sebi pa imam polno glasbe, takoj slišim, če kdo fuša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close