najemnina – subvencija
Dan!
Imam nekaj vprašanja glede subvencionirane najemnine v MOL. Tukaj prosim za naset iz “prve roke” najemnikov in najemodajalcev
Prijavljena sem na čakalno listo za neprofitno stanovanje, samohranilka. Z otrokoma iščem primernejše stanovanje. Tržne najemnine so visoke, druge možnosti zaenkrat ni
Zanima me:
1. Od česa je odvisen {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} subvencije ali je ta {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} morda fiksen za vse?
2. V kolikem času ste dobili odobreno subvencijo?
3. Kako je z najemojadalci, so vas vseeno “vzeli”?
4. Ali imate najemodajalci zadržke proti takim najemnikom? Del najemnine imate zagotovljen. Kakšne so vaše izkušnje?
Hvala.
Sicer živim v neprofitnem stanovanju ampak predvidevam, da so izračuni zelo podobni. Višina je odvisna od dohodkov, 20proc v vsakem primeru plačaš. Jaz imam dohodka cc 1000eur, s preživnino in vsem, imam pa subvencijo v višini 80proc zneska najemnine. Nekje sem našla to lestvico, se mi zdi da je pravilniku o odmeri višine najemnine to dolečeno, googlaj. Subvencijo sem dobila odobreno v treh tednih, za nazaj od 1. v mesecu vložitve. Pri nam jo oddaš na CSD, verjetno je povsod isto. Z najemodajalci bi pa rekla, laično, da je takole..skoraj vsi navajajo nižje najemnine za odmero davka, ogromno je oddajanja na črno, in zdaj če se moram sama odločat med nekom, ki že za plačilo najemnine potrebuje pomoč ali nekom, ki ima dovolj visoke dohodke, da mi redno plača bi izbrala zadnjega. Žal, tako je pač. Seveda bi potem tudi morala imeti vse uradno, legalno, kar je dodten minus. Ne vem, ko sem živela še v tržnih najemnih stanovanjih nisem imela pogodbe nikjer, najemnine pa nič nižje zaradi tega.
1. {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} subvencije je odvisen od dohodkov. Pri tržni subvenciji ni omejen (je lahko več) na 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kot pri neprofitni
2. v 1 do 2 mesecih dobiš odločbo iz strani CSD ali si upravičen ali ne
3. pošteni delodajalci te bodo vzeli. subvencija se računa od zneska navedenega v najemni pogodbi
4. isto kot 3.
Lahko ti samo iz prve roke povem, kako je v MOK. Subvencija je odvisna od prihodkov in tudi same višine najemnine. Prej sva bila s partnerjem v drugem stanovanju, kjer je bila za 100 € nižja najemnina in je bila zato tudi nižja subvencija.
Najemodajalci, tisti, ki na pogodbo napišejo dejanski znesek najemnine, nimajo nič proti oziroma so še veseli, ker je res del najemnine zagotovljen. Ponavadi pa je tako, da je že “samoumevno”, da smo najemniki nekako socialne ustanove in zato moramo dovoliti na pogodbi manjši znesek, da oni plačajo manjši davek, ker so zelo bogi in težko shajajo skozi mesec?! Taki znajo zelo zakomplicirati ali raje vzamejo take, ki plačajo brez problema in dovolijo na pogodbi zapis najemnine 100 €.
Subvencija pride odobreno v cca. 1-2 mesecih in je nakazana na trr najemodajalca. Je pa odobrena za obdobje enega leta oz. dokler se ne spremenijo dohodki. Če ti je težko shajati ta čas, lahko zaprosiš za enkratno socialno pomoč.
Kako ti je pa to uspelo? Jaz sem pri pribl. enakem dohodku izpadla pri neprofitnih – imam premalo dohodka, pri subvenciji pa tudi – ga imam preveč.[/quote]
Sem v manjši občini iz okolice Mb, ob prvem razpisu za neprofitna stanovanja, prvič v naši občini, je bilo na volj 14 stanovanj, prispelo je 9 vlog. Torej so bili kriteriji zelo zelo ohlapni. Tudi kvadrature za 2 osebi imam po normativih preveč, 57m2. Torej, recimo, da sem imela srečo, stanovanje sem dobila takoj, ko si bila zgrajena do konca, odločbo v 2 mesecih. Najemnina je pa 3,80eur po kvadratu, polna, kar za našo občino sploh ni malo.
Kako ti je pa to uspelo? Jaz sem pri pribl. enakem dohodku izpadla pri neprofitnih – imam premalo dohodka, pri subvenciji pa tudi – ga imam preveč.[/quote]
Tudi meni je tole čudno. Sem najemnica neprofitnega in ko sem spraševala za subvencijo najemnine mi je bilo rečeno da če nisem na sociali (270 € cirka na člana) ne bo s subvencijo nič. Sicer pa je tudi v LJ cirka 3,8 na kv.m., saj za 70 kv.m plačam okoli 270 €. Mater potem takem tebi ostane kar dosti za preživetje. Ja sem vedno sfalila subvencijo, tudi po prejšnji metodologiji, ko so jo skoraj vsi sosedje imeli 🙁
Forum je zaprt za komentiranje.