Pasteriziranje vložene zelenjave in sadja v pečici
Vedno sem to počela v velikem loncu, kjer sem v vodo dala zaprte lončke in jih segrevala cca 20 minut na temperaturi malo pod vreliščem. To je tako zamudno, ker vedno delam večjo količino shranka, zato bi to počela v pečici.
Problem je v tem, da je nasvetov za to početje toliko kolikor je avtorjev na to temo. Eni pišejo, da pečico segreješ na 110, drugi na 180 tretji na 200 stopinj. Eni pišejo o 20 minutah, drugi o 45. Eni dajejo lončke v hladno, drugi v vročo pečico,…
Vložke delam vedno z vrelo vsebino (vrel kompot, marmelada,…). Zanima me kako naj pasteriziram v pečici da se mi bo zagotovo obdržalo. Po postopku po katerem sem delala do sedaj – v loncu, se mi v 12 letih ni pokvaril niti en kozarček. Bi še naprej, a je tako zamudno in polno packanja in sopare v hiši.
Prosim nasvet izkušene ¨vlagateljice¨, ki se ji tako kot meni nič ne pokvari. Hvala lepa vam ženske in lep vikend želim vsem!
Jaz delam malo po občutku tako, da ravno točno ti ne znam napisat. JDam v kozarec karkoli vlagam še vroče. Dobro zaprem in postavim v hladno pečico. Dam na 120°C in pustim nekje pol ure. (Za orientacijo lahko prvič probaš tako, da daš v pekač pod kozarce za en prst vode. Ko ta voda zavre ugasneš pečico.)
Ko gre mimo pol ure ugasnem pečico in brez, da bi jo odprla pustim, da se do jutra vsebina počasi ohladi. Vedno naredi vakum in se mi nič ne pokvari.
;))) Ja, toliko odgovorov, kolikor je kuharic. No, jaz pa vrelo/zelo vroče nalijem v čisto kozarce, zaprem in dam v pečico na 150[sup]o[/sup], pustim 45 minut. Običajno počasi ohlajam kar v pečici. Do sedaj se mi še ni nič pokvarilo. Ker imam ventilatorsko pečico, vklopim le spodnji in gornji grelec, nič ventilatorskega kroženja zraka.
V pečici delam le kompote. V čiste kozarce naložim narezano sadje, dodam v vsak kozarec 3 žlice sladkorja in zalijem z vodo iz pipe. Kozarce zaprem, pretresem, da se večina sladkorja stopi, obrišem in jih zložim na pekač v pečico. Rešetko dam na najnižjo nastavitev (ne na dno), nanjo pekač in nanj kozarce, ki se med seboj ne dotikajo. Pečico prižgem na 180 stopinj (brez uporabe ventilatorja), počakam, da lučka ugasne in pustim 30 minut. Nato ugasnem in pustim do naslednjega dne, da se ohlajajo. Če želiš še isti dan ponoviti še eno rundo, jih vzameš ven in zaviješ v deko, da se počasi ohlajajo. Če je sadje zelo sladko, je tudi kompot po odprtju presladek, pa sok zaliješ z vodo do želene sladkobe.
Tako je delala že moja mama in zdaj delam tudi jaz tako že več kot 15 let. Edino sadje, ki se mi je že pokvarilo, so bile češnje, ki se vlagajo pred vročim poletjem, jaz pa nimam dovolj hladnega prostora za hranjenje. Včasih se tudi zgodi, da iz kakšnega kozarca pride malo soka, pa kozarec enostavno obrišeš.
Forum je zaprt za komentiranje.