Ruski car ali Fužine
Odločamo se o nakupu stanovanja na teh dveh lokacijah. Trenutno smo Bežigrajčani in tako sosesko Ruski car recimo da poznamo. Cene so primerljive samo po ogledih in pogovorih imajo na Fužinah boljše tlorise , večja stanovanja in gradnja je recimo malo boljša.
Sta pa obe soseske zelene pri Fužinah nam je moteče edino velikost ker car ni tako obsežen.
fužine , definitivno. več prostora kot na ruskem.
Sem v službi blizu Ruskega carja oziroma Bratovševe/Glinškove ploščadi (saj najbrž to misliš?). Mimo Fužin se tudi dostikrat peljem, pa bila sem na par obiskih tu in tam – Fužine mi delujejo veliko bolj prijazno z veliko zelenja, potjo ob Ljubljanici, menda je tudi gradnja dokaj kvalitetna, stanovanja so bila pa vsa fajn, kar sem jih videla. Jaz bi se med tema dvema opcijama odločila za Fužine.
Brez dvoma Fuzine, ker je boljsa infrastruktura (knjiznica, zdravstveni dom, lekarna, vec trgovin na dosegu nog, bus do centra 15 min, obvoznica takoj zraven, sola, vrtec, sprehajalisce ob Ljubljanici, fitnes na prostem, itd.). IN PARKING!
Sem v Mostah pri trznici, kupujemo pa zdaj na Fuzinah. Tlorisi so super, vse notranje stene so premicne, gradnja je kvalitetna, edino nozki bloki so baje slabsi, naj bi bilo pa zivljenje v njih bolj prijetno. Aja, pa Fuzine imajo baje zelo nizke stroske ogrevanja.
Fužine so odlične. Prijazne, veliko vsega na kupu (trgovine, knjižnica, lpp, šole ni da ni).
Ljudje so prijazni. Okolica je dora, v neposredni bližini je golovc, narava. Ma res, fužine so zakon. Tam sem živel 20 let in jih pogrešam.
Govorice, da so Fužine polne južnjaških mafiozotov, ki tekajo z noži okol, so navadna bedarija. Fužine niso nič bolj nevarne kot Bežigrad, Trnovo, Šiška, Center ali katerikoli drug konec.
No, jaz sem tudi južnjak, ampak ne tak, hehe.
Živimo na Fužinah, v celotnem traktu 4 stanovanj je samo na naših vratih priimek, ki nahazuje ,,južne;; korenine (pa še to eden od dveh). Sosesko ,,zaseda,, vedno več SLO družin.
Blok je grajen tako, da sosedov res ni slišati. Kako je v naselju pri Ruskem carju pa ne vem.
Obilo sreče pri iskanju novega doma in veliko lepih trenutkov v njem Vam želim.
Sem živela na Bratovševi ploščadi (čist pri TUŠu) , zdaj pa na Fužinah. Mi je boljše na Fužinah. Bolj dostopna infrastruktura, več zelenja in hitreje dostopno to ‘zelenje’. Na RC je bila pred blokom ploščad, do parka je bilo treba prečkati kar prometno ulico. Na Fužinah je pred vsakim blokom igrišče, do sprehajalne poti pa je tudi zelo blizu. In na Fužinah ljudje dejansko ‘živijo’, se družijo , soseska ima nek utrip…tam na RC pa so bili zunaj le otroci, odraslih pa zelo malo. V 5 letih kar sem bila na RC nisem poznala niti sosedov zraven kaj šele v bloku, tukaj na Fužinah pa se poznamo (v stolpnici ne vsi, v nizkih blokih pa vsi) in si tudi pomagamo, če je treba.
Sem priseljena v Lj in sem v študentskih časih živela v vseh delih Lj in so mi Fužine najbolj všeč.
No, morda se je na RC v zadnjih 10 letih kaj spremenilo kar se utripa soseske tiče, infrastruktura pa je vsekakor boljša na Fužinah.
Fužine so naselje, ki je zgrajeno po zelo poceni tehnologiji plattenbau tehnik, ki so jo pripeljali iz Rusije. Govoriti o neki kvaliteti tam je brezpredmetno. Tudi ni zanemariti dejstva da so Fužine bile gradnja za družbena stanovanja.
Glede okoliša je pa na fužinah slabše. Je veliko kriminala, droge (igle), mafije… Naselje je iz centra oddaljeno dobrih 7 km.
Ruski car pa se niti ne more primerjati z fužinami. Najbolj kvalitetna stanovanja so na Bratovševi ploščadi, predvsem hišne številke od 1 do 15, saj so grajene še v klasični tehniki in so bila to stanovanja za trg, ki so ponujala prosto izbiro individualnim kupcem glede samega finiša stanovanj. Poleg tega so na bratovševi raznolika stanovanja od atrijskih hišic, atrijskih stanovanj, loftov dupleks stanovanj z teraso, klasičnih trosobnih in štirisobnih stanovanj itd. V času 70 tih so bila prav ta stanovaja nenjena takratni eliti še komunističnega časa. Tam so recimo imeli stanovanja: Marjana Deržaj, Boris Cavazza, Dr.Primož Rode, Dr.Andrej Hieng pisatelj, Stojan Kaloper tv voditelj in mnogi drugi slovenski veljaki ki so se tja preselili z svojimi mladimi družinami. Tam je bila tudi prva podzemna garaža zaprtega tipa. Zaradi vse te veličastnosti takrat zelo izjemne arhitekture pa so tam posneli film sreča na vrvici.
Mucharjeva ul. Je grajena nekoliko bolj “splošno” a so tudi tam stanovanja zelo kvalitetna. Glinškova ploßčad pa je po svoji kvaliteti podobna bolj fužinskim blokom. Razlikuje se morda po bolj izvirniarhitekturi kot fužinska stanovanja.
Okolica je zelena in urbana. Že čelotno naselje tvori nekakšno megastrukturo, ki jo povezuje Bratovševa ploščad kot osrednji trg in skrbno načrtovani parki okoli celotne soseske Ruski car.
Tudi po 45 letih je to naselje obdržalo ugled in kvaliteto bivanja. Praktično pa se je izkazalo da je soseska zasnovana tako premišljeno, da kljub sodobnem času, še vedno ponuja ugodje za bivanje mlade družine, ki potrebuje vse na dosegu roke. Recimo stanovanje za 4 člansko družino, z garažo v kleti, trgovino, vrtcem, šolo, lekarno, pošto v bližini. Ruski car pa ponuja tudi mnogo sprehajalnih in zelenih površin v svoji okolici.
Ruski car je odcentra mesta oddaljen le 3,5 km in ima dobro LPP povezavo 6,8,11,14,18, železniško postajo, bližino obvoznice, nemške obvoznice, leži ob Dunajski cesti, v bližini fakultet itd. Torej je sama mikrolokacija veliko bolj kakovostna.
Kvaliteta gradnje iz začetka sedemdesetih pa je bila najbolj kvalitetna. Takšnih blokov ne bodo nikoli več gradili. Žal. Tudi sam iščem stanovanje na Bratovševi ploščadi. Prežim vsak dan na nepremičninah, saj bi rad kupil dupleks na vrhu stolpnice s teraso. Mogoče tudi trosobno stanovanje kje visoko. Pozabil sem omeniti tudi to, da imajo stanovanja na Bratovševi ploščadi najlepši razgled nad ljubljano.
O Fužinah pa nebi razmišljal. Pa nisem ne rasist, šovinist. Pa veliko sreče pri pametnem odločanju nakupa stanovanja.
Ruski car definitivno!
Fužine so getto. Smo živeli tam in ne samo, da je polno mafije, droge, res čudnega ordiner folka in vsega boga. V stanovanju nasproti nas je recimo živela kao prodajalka ljubezni. Mi pa imamo majhne otroke in mi je blo to res podn… Da o ščurkih, ki smo jih enkrat imeli ne govorim! To je res nightmare. Poleg teh insektov smo imeli tudi mravlje. Vlomili so mi v avto. Enostavno smo šli od tam. Nevem kaj folk na fužine sploh še privlači??
Zdaj smo tudi za Bežigradom na Šarhovi, to je zelo blizu Rusca. Imam frenda na Bratovževi ploščadi in ful pohvali, da je zadovoljen tam. Na Ruscu imaš recimo tudi boljše in hitrejše prometne povezave do centra, manj je gužve, več je LPP prog itd.
Poleg tega je iz Fužin pa do centra ful dlje kot recimo iz Ruskega carja. razlike je skoraj za slaba 2 km.
Stanovanja na Ruskem carju so bila že v osnovi bolj ugledno blokovsko naselje od Fužin. Ne da sem šovinist, ampak se mi Bežigrad zdi bolj “zahodna evropa” 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.