okvara rumene pege
Ali ima kdo izkušnje z rumeno pego – starostno okvaro makule? Menda sploh ni zdavila? Očetu se hitro slabša, na kontroli pa mu v izvidu piše, da je stanje stabilno. Ali razen vitaminov ni nobene pomoči? Ata še vozi avto, čeprav ga po moje ne bi več smel, saj je že prenevarno. Ali ima kdo izkušnje z biološkimi zdravili? Kako sploh prideš do tega, da si do njih upravičen? Hvala za kakršno koli informacijo. Na očesni kliniki v Lj so me zavrnili, da samoplačniško ne sprejemajo, saj bi želela očeta peljat k drugemu okulistu za drugo mnenje. Prosim za kakšne izkušnje ali nasvet.
Hvala.
Moj žlahtnik je šel po drugo mnenje (samoplačniško seveda) na kliniko Svijetlost v Zagreb. Povedali so mu isto kot v LJ, da sicer obstajajo neke injekcije ( je še dokaj mlad, malo čez 50), jih je tudi dobival nekaj časa, vendar ni bilo izboljšanja, poslabšanja pa tudi ne. Pri njem za zdaj bolezen stagnira, nihče pa ne ve, kdaj bo začela napredovati. Dobil je par injekcij, morda kakih 5, več sigurno ne, zdaj pa jih že kako leto ne dobiva več.
Injekcije direktno v oko ne izboljsajo stanja, oz. ga izboljsajo le v izjemnih primerih, a lahko za nekaj casa zadrzijo napredovanje bolezni. Obicajno ne povrnejo vida, ki je ze bil izgubljen, preden zacnejo dobivati injekcije. Poleg tega pri nekaterih nimajo ucinka, vendar se v tujini redno dajejo pacientom.
Sicer se pa uziva vitamine, zlasti C in A, cink folicna kislina, B6, B12, beta karotin (korencek).
Razen starosti vplivajo na razvoj bolezni kajenje, prevelika teza, genetika, prehrana z malo sadja in zelenjave, visok krvni pritisk, povisan holesterol. Zenske jo dobijo bolj pogosto,
Tu je pa link za obicajni test z Amslerjevo mrezo. Ce gledas z enim ocesom v piko na sredi, moras videti mrezo jasno v celoti in crte moras videti ravne.
Kolikor je za zdaj pega poškodovana, se najbrž ne bo več popravila.
Ni zdravila, ki bi trajno opravilo. Ni tudi napovedi, kako hitro bo napredovalo.
Poleg že naštetih vitaminov še lutein.
Biološka zdravila še niso za vse primere in zato pri vseh ne pomagajo.
Za drugo mnenje seveda greš lahko kamorkoli. So pa na naši Očesni kliniki zelo dobri zdravniki in se lahko nanje zaneseš.
Mož je star komaj 38 in ima že težave – nima prevelike teže, je ogromno sadja in zelenjave, zelo zelo pazi na prehrano, ne pije nič alkohola, ne kadi, nihšče v družini nima bolezni….
Pozanimal se je na več krajih – ni zdravila. Od kar so mu postavili diagnozo je vitamine – ni izboljšanja le postopno poslabšanje.
Pred kratkim si je kupil neka res dobra očala stala so preko 500€ – od takrat se mu je stanje umirilo. Kar je poškodovanega se ne bo popravilo, očala bodo mogoče upočasnila in olajšala težave..
Tako da…..
Zdravo,
moja mama ima tudi starostno degeneracijo rumene pege kot so ji rekli. Stara je 67 let. Mami pravi da vidi vse, vendar ne razloči podrobnosti,pa včasih pove da ima pred očmi kot eno pajčevino.Bila je pri okulistki, ki je bila zelo direktna in ji je rekla, da za tovrstno okvaro praktično ni zdravila in da se bolezen lahko pojavi tudi na drugem očesu, v končni fazi pa lahko pripelje do slepote. Zabičala ji je, naj preneha kaditi, naj nosi sončana očala in je vitamine z omega 3, FidiVik OCuli. Ji je rekla, da so trenutno to najboljši vitamini za oči., ker imajo zraven še nek DHA in lutein in da bo z njimi morda preprečila bolezen na drugem očesu.Skratka moja mami se drži nasvetv, ker ženska deluje na mestu, celo kaditi je nehala, ker se tako boji da bi oslepela. Za inekcije ji pa ni nič rekla, morda ima tako vrsto, kjer ne pridejo v poštev.
Forum je zaprt za komentiranje.