Kako dolgoročno pospešiti prebavo?
Sploh ne vem več, kaj naj. Imam za znoret počasno prebavo. Držim se vseh živih nasvetov za pospeševanje metabolizma in redne obiske WC, pa nikakor ne pridem na pravi red. Recimo tole:
http://www.zenska.si/zdravje/zdravo-zivljenje/6-slabih-navad-ki-upocasnijo-metabolizem/
Nobenih naštetih slabih navad nimam. Dovolj spim, popijem veliko vode, redno se gibljem, jem veliko vlaknin, se precej zdravo in redno prehranjujem, ne jem junk fooda in predelane hrane … Pa vseeno se mi redno dogaja, da dan ali dva ali še več ne grem na WC. Potem pa gledam nekatere, ki polovice teh nasvetov ne upoštevajo, pa hodijo po 2x ali 3x na dan. Jaz pa enkrat na tri dni:-(
Poznam vse “akutne ukrepe” od donata, kave, kivija na tešče, suhih sliv – vse, kar je bilo že tudi tule na forumu 100-krat našteto. Ampak jaz ne rabim trenutnega ukrepa, rada bi dolgoročno urejeno prebavo. Kako naj to dosežem, kaj še sploh lahko storim?
Nekateri ljudje odvajajo blato vsak dan, drugi dvakrat na teden, nekateri pa le enkrat na teden. Za ljudi je to normalno. Eni imajo bolj hitro prebavo, drugi počasno. Nekateri ljudje imajo kratko črevesje, drugi dolgo. Temu primerna je tudi prebava.
Meni je dolgoročno pomagal samo red. Niti ni toliko važno kaj jem, kot to, da se redno, vsak dan ob šestih zjutraj usedem na stranišče, pa če me “tišči” ali ne. In praktično vsak dan nekaj sproduciram :))) Že vikendi ali dopusti, ko spim dlje me vržejo iz tira in imam potem takoj težave. Spijem pol litra mlačne oz. tople vode s pol limone, vzamem tablico in hajdi na wc.
Forum je zaprt za komentiranje.