Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek koliko let potrebujejo?

koliko let potrebujejo?

Ena gospa, z juga, se je v eni temi pohvalila, da placujejo vse, nase davke. Neguje svoje korenine in tako uci tudi svoje otroke…Jaz vztrajam…. Draga gospa, NE!!! bom poslusala vase razgovore o snaji, snaju…na avtobusu in ne bom poslusala v sluzbi, kako je bilo…. Bom pa zahtevala, na vsakem koraku, ki ga z vami naredimI- SLOVENSKO!!!! besedo. Pa rabijo- 30 let, za par besed???

Milena

Zanimivo. Kitajčki, Arabci, Ukrajinke, Romunke (btw. pazi na torbico), te pa ne motijo?

Pojdi z avtom, mene že samo gužva znervira, kaj šele trojni ŁŁŁŁŁŁ vaših sončkov.

Prevod!!!!! Ce ne razumes ,delaj en teden, s prijetlih z juga, pa me bos razumela…Saban, ze zjtutaj…

Milena

Pa saj tudi meni niso ravno prijetni, če po 10ih letih ne znajo oz. nočejo znati besede slovensko. Ampak kaj naj? Se na glavo postavim, pa še vedno ne bodo govorili slovensko. Ignoriraj, ali pa prereži urbano.

Samo nekaj – če se boš preselila v npr.Nemčijo, boš z možem ali svojim otrokom na ulici govorila nemško ali slovensko?

Jaz hodim tja na zimski dopust. Nikoli nisem govorila nemško, ampak se prekleto trudim in še on me motivira, da bi se takrat pogovarjala v nemščini. Nekajkrat sem že falila besedo naročilo in je nastalo nekaj takega, da so prisotni cepali od smeha.
Tako, da ja, vsaj trudila bi se, če bi si za stalno bivališče izbrala tujo državo.

Večina ima pravilo, da zunaj govorijo jezik države, za štiri stenami pa rodnega.

Mah, ljudje ste pri tem tako dvolični. Če grem npr. po cesti s prijateljico iz Zagreba in govoriva hrvaško, takoj pade kakšen ubijalski pogled. Če grem pa po cesti s hčerko in govoriva špansko, pa nihče grdo ne gleda :p

Barca- cudno vprasanje, za nas… Jaz sem delala 1 leto v Grciji, v hotelu. Grki ne znajo,oz, slabo govorijo anglesko. Akcija. V treh mesecih sem bila najboljsa in najvecja klepetulja…..v grscini, z grki…. Barca, prosim, ne zagovarjaj juznjakov, ki ze tri deseletja zivijo tukaj. Ne poznajo jezika, poznajo pa vse nase zakone!!! Cudno…

Milena

Kako to? Saj pa je Španija v večjem zosu, kot Hrvaška. 😉

:))))))

Ko bi vsaj ti govorila in pisala slovensko, bi te še razumela, tako pa … Najprej pred svojim pragom pometi, a ne…

Ti kar po špansko, mone itak ne registrirajo, ker celo dopoldne gledajo nadaljevanke. Pazi samo, da bolj počasi govoriš, ker v SA jezik ni tako hiter. To samo tako informativno, da jih ne bi zmedla.

Zaničevalen ter vzvišen odnos imajo do slovencev – že iz časa stare juge, pa čeprav je bil večji del industrije pri nas, ki je omogočal boljše življenje, vajeni so bili, da smo slovenci večino postorili oni pa lenuharili in je ratalo vse samoumevno. Sedaj smo pa mi daleč pred balkanom v smislu razvoja, oni pa stagnirajo. Jaz tudi razumem njihov jezik (srbohrvaščino) samo se zanalašč delam da nič ne štekam, ker mi grejo na jetra s tem odnosom češ meni je odveč pa to.

Jaz hodim tja na zimski dopust. Nikoli nisem govorila nemško, ampak se prekleto trudim in še on me motivira, da bi se takrat pogovarjala v nemščini. Nekajkrat sem že falila besedo naročilo in je nastalo nekaj takega, da so prisotni cepali od smeha.
Tako, da ja, vsaj trudila bi se, če bi si za stalno bivališče izbrala tujo državo.[/quote]

OK, jaz hodim na smucanje v Avstrijo in se z domacini pogovarjam anglesko, v Katschbergu celo slovensko. Ko pa sedim za mizo s svojimi, pa niti slucajno ne pomislim, da bi govorila drugace kot pa slovensko.
Pa tudi v Pragi in Barceloni lani je bilo popolnoma enako…

Tako, da ja, vsaj trudila bi se, če bi si za stalno bivališče izbrala tujo državo.[/quote]

OK, jaz hodim na smucanje v Avstrijo in se z domacini pogovarjam anglesko, v Katschbergu celo slovensko. Ko pa sedim za mizo s svojimi, pa niti slucajno ne pomislim, da bi govorila drugace kot pa slovensko.
Pa tudi v Pragi in Barceloni lani je bilo popolnoma enako…[/quote]

Ok. Ajde, če ne govoriš jezika in si na dopustu. Jaz se učim in trudim, ker imam namen se pobrati od tu. Avtor/ica govori o ljudeh, ki so že dolgo v Sloveniji. Nekako mi občutek pravi, da se ti za mizo ne dereš in uporabljaš sočne kletvice, kot to na avtobusih počnejo naši (nekateri) južni bratje, v bistvu naši južni nečaki, torej otroci teh. Verjetno tudi ne poješ slovenskih govejih in oponašaš držo primata. V tem je razlika.

To pa zato ker po srbohrvaško vsi razumejo , po špansko pa ……. no jim je španska vas :))

Tam kjer sem jaz stranka pa naj bo to kakšen državni urad ali privat trgovina pričakujem, da uslužbenec z mano govori slovensko. Koliko pravilno jo govori me ne zanima toliko kot je bistveno, da se potrudi. Mislim, da je to minimum, ki ga mora vsak vložiti v državo kamor se je preselil.
Kako govorijo doma ali na cesti se me pa ne tiče in temu ne posvečam nobene pozornosti.

Zanimivo. Kitajčki, Arabci, Ukrajinke, Romunke (btw. pazi na torbico), te pa ne motijo?

Pojdi z avtom, mene že samo gužva znervira, kaj šele trojni ŁŁŁŁŁŁ vaših sončkov.[/quote]
Od kdaj pa so bili Kitajčki, Arabci, Ukrajinke in Romunke z nami skoraj 50 let v isti državi, kjer je bila Slovenščina eden izmed uradnih jezikov?

Kitajci, ki pri nas odprli restavracijo so si od samega začetka vsaj poskušali govoriti slovensko, po cca. 6 mesecih so jo znali dovolj, da so se lahko pogovorili z gosti (čeprav s hudim naglasom)- danes pa jezik OBVLADAJO.

Pojdi z avtom, mene že samo gužva znervira, kaj šele trojni ŁŁŁŁŁŁ vaših sončkov.[/quote]
Od kdaj pa so bili Kitajčki, Arabci, Ukrajinke in Romunke z nami skoraj 50 let v isti državi, kjer je bila Slovenščina eden izmed uradnih jezikov?

Kitajci, ki pri nas odprli restavracijo so si od samega začetka vsaj poskušali govoriti slovensko, po cca. 6 mesecih so jo znali dovolj, da so se lahko pogovorili z gosti (čeprav s hudim naglasom)- danes pa jezik OBVLADAJO.[/quote]

Kdo je pa omenil 50 let? Če te daje nostalgija, se lahko preseliš na politični forum. Kdo obvlada? 1x sem že povedala, pa bom še 1x. Imam prijateljico, ki je sem prišla pred 20 leti iz Srbije. V Sloveniji je končala fax, se naučila govoriti slovensko in postala vzgojiteljica. To se je zgodilo v manj kot 10 letih, s tem, da je perfektno govorila slovensko že po 5 letih. Otroke oči slovenskih običajev, ampak vseeno ne izpusti njihovih. Otroka govorita 3 jezike, ker je mož skandinavec, danes poveljnik v slo vojski. No? Kaj je zdaj s čefurizacijo? Vsak po svoje.

YO

ni treba veliko časa razmišljati da ugotoviš in razumeš zakaj gre marsikomu na živce ko sliši srbohrvaško v sloveniji

in če si vsaj malo razumna kakršna želiš biti in se delaš je človeku hitro jasno da španščine ne moreš primerjati s srbščino v sloveniji

špancev mogoče srečaš 5 pa še to so če ne vsi turisti
medtem

ko južnjaki ne govorijo slovensko medtem, ko so prebivalci države
še večji absurd je ko jim je jezik soroden a vseeno zavračajo govoriti slovensko, ker jim ni treba
ker so takšni ljudje kot si ti, ki bi namesto njim raje težili slovencu ki ga to mmoti

ko španec govri špansko v ljubljani je to za slovenca nekaj novega neobičajnega načeloma nepoznanega in ga zanima

medtem ko srbščine smo že vsi siti ne samo p rađirjenosti amapk tudi zgodovinsko

ne samo da imamo veliko povezav z jugom in tudi tam poslušamo srbščino
da na morju poslušaš srbščino medtem ko nam je španščina nek oddaljen jezik, kateri nam gre lahko na kurac par krat letno ko srečaš španca ai pa ko preklopiš na telenovele

proble je ker špančine večina ljudi ne razume in je tudi to privilegij, ker ti lahko jebe mater pa te ne bo motilo, ker ne razumeš, južnjaka pa še kako razumeš

med drugim se nismo prisiloma učili španščinp v šoli in hman ne prihajaj vsak teden glasbenik iz španije
da bi nam prekipelo španščine.
pa ne moremo primerjati latinskih jezikov z glasnim trdim južnjašli piši što govoriš jezikom

je že razlika kako ljudi manj moti albanščina od srbščine

in ne vem zakaj bi slovenca motila španščina, ko je to jezik ko pride s turisti in odide s turisti
medtem ko je srbščina stalnica, bila je in še vedno več je bo in se niti pizditi ne smeš

pa za brihtno se maš in dojemljivo pa se čudiš pojavom v slvoeniji, kakršni so

aja je kolegica tista ki je govorila hrvaško nepotizem a?
ko tvoja kolegica govor hrvaško je treba to razumeti, ko gre selncii na kurac to jo ni treba rzumeti ker ni tvoja kolegica

ker selnici imaš muda težit zato tvoji kolegici iz zagreba pa ne upaš in niti ne moreš

lepo te prosim no, tako želiš biti objektivno kritična pa tako zabita v mozak izpadeš

Bereš selektivno in nagnjena si k posploševanju.
Zgoraj omenjena prijateljica iz Zagreba ne živi in ni nikoli živela v Sloveniji. In ja, govori hrvaško. Ampak ti bi jo seveda sredi Ljubljane grdo pogledala in se odločila, da bi se morala v domnevnih xy letih življenja tu, že naučiti našega jezika.
Hkrati bi posplošila in te ne bi motilo, da midve s hčerko čvekava v španskem jeziku, čeprav sva obe rojeni tu in živiva v Sloveniji.
Zanimivo :)))))

Čeprav se ne štejem med nobenega rasista ali kaj podobnega se s tem strinjam.

En popravek…. Ne poznajo vseh naših zakonov ampak samo njihove pravice ne pa tudi vseh dolžnosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close