Ali je samomor kaznivo dejanje?
Samomor že cca 200 let ni več kazniv. Ne vem točno, a dekriminalizacija je povezana s povečanjem obsega osebnostnih pravic posameznika. So bili pa skozi zgodovino pogledi nanj zelo različni – od dokajšnje tolerance (v antiki, sploh grški) do še posmrtne obsodbe in kaznovanja vrednega dejanja. Izhodišče za tak pogled je bilo mišljenje, da je življenje božji dar in tako človek nima pravice razpolagati z njim.
Ko sem delal pred nekaj leti samomor sem imel potem čez nekaj tednov pogovor s kriminalistom, ki me je obravnaval. Imel sem nekaj vprašanj glede dogajanja v času ko sem bil v nezavesti in je pogovor nanesel tudi na mojo krvno sliko. Omenil je da dokler ne dobi krvnih izvidov ne more potrditi poskusa samomora, ko pa bo dobil papirje v roke se bo pa odločil ali bo podal kazensko ovadbo.
Na koncu je ni podal, ker mu je psiholog poslal poročilo, da se udeležujem terapij. Če se ne motim bi takrat dobil kazen, višino kazni sem že pozabil.
Skratka, JA SAMOMOR JE KAZNIVO DEJANJE. Kazen redko napišejo, jo pa napišejo tistim, ki na tak način iščejo pozornost, po nepotrebnem povzročajo skrbi reševalnim ekipam in podobno.
Se je pa še enkrat izkazalo kakšni butli so na tem forumu, ki pametujejo o nečem o čemer nimajo pojma.
Iz tvojega pisanja se da razbrati (milo rečeno) slabo poznavanje tematike, o kateri pišeš s tolikšno mero suverenosti, da druge zmerjaš z butli. Zelo na kratko in nekoliko poenostavljeno:
Po definiciji velja za kaznivo dejanje tisto, ki je opredeljeno v zakonu in je zanj predpisana sankcija. V veljavnem kazenskem zakoniku http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlurid=20082296
ga ne najdeš.
Kriminalist te ni obravnaval zaradi poskusa samomora, ampak zaradi dejanj, povezanih s tem dejanjem, kar ni eno in isto. To tudi v zadnjem odstavku svojega pisanja tudi sam potrdiš. Tudi tole s krvnimi izvidi je le približno tako, kot si zapisal.
Torej – mešanje buč in hrušk tu ne gre skupaj. Trditev, da je samo dejanje samomora v neki civilizirani evropski zakonodaji 21.st. lahko okvalificirano kot kaznivo dejanje, kaže na splošno nerazgledanost in ne le na nepoznavanje dejstev, ki so splošno znana in dostopna.
Iz tvojega pisanja se da razbrati (milo rečeno) slabo poznavanje tematike, o kateri pišeš s tolikšno mero suverenosti, da druge zmerjaš z butli. Zelo na kratko in nekoliko poenostavljeno:
Po definiciji velja za kaznivo dejanje tisto, ki je opredeljeno v zakonu in je zanj predpisana sankcija. V veljavnem kazenskem zakoniku http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlurid=20082296
ga ne najdeš.
Kriminalist te ni obravnaval zaradi poskusa samomora, ampak zaradi dejanj, povezanih s tem dejanjem, kar ni eno in isto. To tudi v zadnjem odstavku svojega pisanja tudi sam potrdiš. Tudi tole s krvnimi izvidi je le približno tako, kot si zapisal.
Torej – mešanje buč in hrušk tu ne gre skupaj. Trditev, da je samo dejanje samomora v neki civilizirani evropski zakonodaji 21.st. lahko okvalificirano kot kaznivo dejanje, kaže na splošno nerazgledanost in ne le na nepoznavanje dejstev, ki so splošno znana in dostopna.[/quote]
Daj ne pretiravaj, ker bomo spet plačevali stroške reševanja. Raje povej, da je pač i*diot.
Gnili policist kriminalist sramota od človeka
pa me ne zanima, kaj si v resnici delal
če si kaj požrl ali spil – koga si potem ogrožal NIkogar! Razen sebe.
Vi pa ste napadli človeka ki se ne more braniti, ker ne bere več ali pa ga mogoče ni več z nami.
Sigurno da ni s puško dvignil neke banke pred tem v zrak in se pred vsemi tablet nažrl, ker bi blo v cajtengih !
Žal iz izkušenj z družinskim članom vem, da je samomor edino kaznivo dejanje, kjer si kaznovan le, če ti ne uspe. Kazen je najmanj 45 dni zdravljenja v psihiatrični bolnišnici. Prav tako se plača prevoz z rešilcem od bolnišnice (če je bilo potrebno zdravljenje) oz. kraja poskusa samomora do psihiatrične ustanove.
Forum je zaprt za komentiranje.