za tiste ki uporabljate kis namesto mehčalca za perilo
Sama uporabljam mehčalec za perilo, razmišljam pa o tem da bi ga ukinila in pričela uporabljati kis.
Občasno imam namreč probleme s kožo, srbi in draži me predvsem na predelih kjer se oblačila najbolj drgnejo ob kožo. Eden od vzrokov bi lahko bila uporaba mehčalca.
Torej kakšen kis kupiti? Doma uporabljamo za solato domači jabolčni kis, ta najbrž ne bi bil v redu, ali?
In tisti, ki ste imeli prav tako probleme s kožo in ste ukinili mehčalec, v kakšnem času se je situacija popravila?
alkoholni kis, lahko tisti najcenejši 🙂 občasno uporablam še mehčalec, ni bil razlog da smo šli na kis alergija ampak sem kar tako po nasvetu poskusila pa so mi bili rezultati všeč. pa še najmanj 1x tedensko perem na 90 in takrat se oblačila super operejo pa še pralni stroj razkuži z kisom. poskusi pa boš videla če ti bo.
Zdravniki so proti vsaki alternativi in pojma nimajo glede kisa. Zato za vsak slučaj rečejo brez vsega.
Za čiščenje in pralni stroj se uporablja alkoholni kis, ne navadni. Razlaga, zakaj ne navadnega, je enkrat že bila tukaj gor – navadni je ugoden za razvoj glivic, alkoholni pa je premočan zanje. Zato bognedaj navadnega in tudi tista zgoraj, ki pravi, da vseeno katerega, upam, da ji ne bo lepega dne žal.
Ce uporabljas susilca, tudi kis ni potreben.
Predvsem pa zmanjsaj kolicino praska na minimum, pa da ti vseeno dobro opere, peri na maksimalni odvoljeni temperaturi in povecaj kolicino vode in dodaj izpiranja, ce stroj to dopusca. Drugace pa na koncu programa ponovi celotno izpiranje. Ko vidis, koliko praska ostaja se v vodi, ti je jasno, zakaj to kozo drazi.
jaz sem naredila takole, pa ne zaradi alergij, ampak zaradi nas samih. namesto mehčalca imam že mnogo let alkoholni kis, kupim tistega, ki je za vlaganje, večje kantice, je čisto poceni. Prašek uporabim res na minimum, pisano perem vedno na 40, belo pa kuham. vodo v stroj natočim še posebej, ker jo stroj drugače nalije čisto malo, ker so ti novi stroji obup glede tega, in prašek v boben in alko kis jaz vlijem že kar takoj, ko se začne perilo prav in se voda še toči, notri vlijem kis v posodico kamor bi dala prašek v zrnu… tak način mi je okej. Pogoj je res tudi veliko vode, dovolj…kajti kot je ena že napisala, ko daje še enkrat na spiranje vidi koliko praška še ostaja na perili…
Jaz sem pred leti daljše obdobje uporabljala kis namesto mehčalca, torej ga nalila v predalček za mehčalec, a meni so cunje smrdele po kisu, imam očitno preobčutljiv nos, pa sem uporabljala alkoholni kis in še to čisto malo. Sem potem sicer prešaltala nazaj na mehčalec, ker res ni isto, pa tudi alergičen ni nihče. No zdaj že dolgo dodajam kis na začetku pranja skupaj z detergentom, ker opažam, da osvežuje barve. Res, barvna oblačila kar sijejo, kis pa preprečuje razvoj glivic, tako da je super. Dodajam ga tudi belemu perilu, brisačam in posteljnini, kjer nikoli ne dodam mehčalca.
Alergična nisem, “električna” pa zelo, tako da za sintetiko in mešanice kar lepo uporabljam mehčalec. Bombaž ga pa res ne potrebuje, sploh če je posušen v sušilcu. Detergenta dam normalno predpisano količino, ker pač ne perem čistih stvari, da bi jih lahko samo malo premlela v vodi. Dam ga pa vedno direktno v boben, ker v posodico zgoraj se nalepi, potem pa gre z vsakim izpiranjem še malo praška v perilo in res nikoli ni izprano. Kis na perilu nam pa vsem smrdi. Sem že razmišljala, če bi dala kis, pa potem vsaj še eno izpiranje?
Forum je zaprt za komentiranje.