Gimnazija in veterinarska šola
Pred vrati so informativni dnevi. Sina predvsem veselita dva predmeta biologija in kemija. Imate mogoče izkušnjo s to srednjo šolo? Bi bila hvaležna. Sin si želi na to šolo, kljub temu, da je kakšna kvalitetna gimnazija tudi bližje našemu domu. Ampak – odločitev je njegova, jaz pa vseeno rada preverim in slišim še kakšno realno mnenje. Namreč info dnevi so dnevi, ki zna biti informacija povedana v presežkih.
Gimnazija in veterinarska šola
Cesta v Mestni log 47, 1000 Ljubljana
Hvala.
Načeloma na splošni gimnaziji dobi čisto dovolj znanja iz biologije in kemije, vsekakor ne tako zelo bistveno manj kot na naravoslovni gimnaziji ali na biotehnični gimnaziji ali na veterinarski šoli. Na faksu bo na naravoslovnih smereh imel več sošolcev iz splošnih gimnazij kot iz specializiranih. Osebno ne vidim neke potrebe po kompliciranju, praksa pa govori drugače.
Če pa izbrana šola pomeni dolgotrajno vožnjo, je pa res ornk za premislit.
sem mama gimnazijcev in lahko ti svetujem le eno. Sam stran od gimnazij, razen če nimate doma otroka, ki bo zlati maturant, kajti le tak ima nato naprej res vse poti odprte, vsi ostali pač ne in ne guzaho vsa štiri leta in nato šok, poti naprej zaprte in nato vprašanja, pa kaj sem jaz delal na gimnaziji??
Torej izberite raje srednjo šolo, magar kemijo in če je bil v OŠ vsa leta odličnjak in ga kemija zanima, bo to srednjo šolo opravil z odliko in vse poti naprej so mu odprte, s tem, da bo že čez srednjo šolo lepo užival.
Statiskika gimnazij pa je taka, v vsakem razredu so eni trije, ki briljirajo, polovica je takih, ki ima težav z matematiko in angleščino, eni celo še s fiziko ali kemijo, ostala polovica pa je neka sredina med dobrim in prav dobrim…torej??? Da se morajo za odlično res učit, pa raje ne omenjam.
Kako mu je lahko s srednjo šolo z ožjo usmeritvijo in poklicno maturo odprtih več poti kot s splošno maturo in splošno gimnazijo.
Če lahko kdo to razloži.
Kot da z gimnazije ne more študirat kemije. Verjetno laže ali z enako lahkoto kot s kemijske srednje. S tem da gre s kemijske srednje malo težje na recimo elektro faks kot z gimnazije.
Samo da kdo reče ne gimnazija, ste že vse mokre.
če za fakse štejejo pike (ocene) tako kot ob prehodu iz OŠ, potem je stvar dokaj jasna[/quote]
Ja, ampak NE štejejo. Šteje splošni uspeh v 3. in 4. letniku in matura. Ki jo odpišeš na podlagi svojega pridobljenega znanja….. OK?
Tudi jaz ne razumem gonje proti gimnazijam …. če je otrok sposoben IN če se ve, da bo nadaljeval naprej na faks, je gimnazija ok izbira.
Tebi pa res ni jasno kaj je življenje.
Veš, če boš svojega otroka spodila na gimnazijo zato, da bo lažje dobil službo samo :-)))) in da bo potem ne vem kakšen as od človeka.
Daj pošlji ga raje na farmecijo ali lesarsko šolo. Boš imela lahko znanega in uspešnega človeka v
prihodnosti. Ali pa poslušaj svojega otroka kaj res hoče v življenju početi. Da bo stegniral celi dan v pisarni in premetaval papirje. Žalostno.
Evo jaz sem takoj, za to, da se moja mlajša, ne preveč pridna hči vpiše na srednjo šolo (po uspehu je prav dobra, če bo ratalo ne bo nobene trojke). V katero pa prosim? Kolikor toliko normalni sta farmacija in veterina, ki pa je niti slučajno ne zanimata. Enako kemija, strojna, srednja elektro, računalniška bi mogoče še bila, a mi jo za preobčutljivo deklico iskreno odsvetujejo fantje, ki hodijo tja. Srednja ekonomska, pošta, frizerska… lepo vas prosim… malo poiščite po YouTubu posnetke, kaj se tam dogaja. Saj jo bodo živo požrli…Ostane gimnazija, kaka manj mondena in velllliiiko upanje, da jo bo srečala pamet. Nimam utopij, da bo moj otrok pravnik, zdravnik, ekonomist…ne ve še kaj a nekaj jo bo že pritegnilo, če ne zdaj pa čez pet let. Modrovati, kako bo čez deset let (ko bodo recimo naši devetošolci) iskali zaposlitev je enako kot bi gledali v kavno skodelico.
Veš, če boš svojega otroka spodila na gimnazijo zato, da bo lažje dobil službo samo :-)))) in da bo potem ne vem kakšen as od človeka.
Daj pošlji ga raje na farmecijo ali lesarsko šolo. Boš imela lahko znanega in uspešnega človeka v
prihodnosti. Ali pa poslušaj svojega otroka kaj res hoče v življenju početi. Da bo stegniral celi dan v pisarni in premetaval papirje. Žalostno.[/quote]
Ker če greš na gimnazijo in potem na faks, seveda ne moreš početi nič drugega kot sedeti v pisarni ali kako?
Če je otrok dovolj sposoben in kaže nekaj interesa za izobrazbo (da bo dol padal od želje po šoli je pri 14-ih malo preoptimistično), potem je čisto ok iti na gimanzijo in naprej na faks. Ali se res mora vozit čez pol ljubljane v prav na tisto gimnazijo, pa ne vem, ampak načelno naj bi imele vse gimnazije isti program. Poznam eno, ki bo šla prav na to gimnazijo, ampak bolj zato, da bo v bližini živali (sama hoče na veteriransko, njena mama pa misli, da je bolje, če malo od blizu vidi, kaj veterina sploh pomeni).
In sploh ne vem, od kod vam ideja, da bo treba v prihodnosti vedno manj znati. BS. Tudi v stroitveni dejavnosti smo stranke vedno bolj zahtevne in recimo hočemo pri pedikerki ali frizerki vedeti še, zakaj to in zakaj ono, pa kaj bi bilo boljše, pa a lahko predlaga še kaj drugega, a res, zakaj pa in tako naprej. In isto pri obrtnikih: kako pa ta material vpliva na zdravje, pa a diha, a je fair trade, od kod je pa uvoženo, a veste, kako so ga pridobili, zakaj je pa boljši kot oni … dolgoročno imajo v teh poklicih več možnosti tisti, ki kaj znajo, kot tisti, ki pojma nimajo, in za to bodo rabili vedno več, ja uganile ste, izobrazbe.
Torej ne, da ne boš rabil mature in faksa, ker je dovolj drugega dela, ampak se stvari razvijajo v to smer, da boš ZA VSE rabil najmanj diplomo.
prihodnosti. Ali pa poslušaj svojega otroka kaj res hoče v življenju početi. Da bo stegniral celi dan v pisarni in premetaval papirje. Žalostno.[/quote]
Ne vem, katero šolo si ti končala, brati te vsekakor niso naučili.
Kje sem napisala karkoli o službi po gimnaziji? Pisala sem strogo in samo o študiju.
Mi pa lahko našteješ, ko se že toliko spoznaš na življenje za razliko od mene, kje se lahko zaposli nekdo s končano srednjo kemijsko, farmacevtsko, veterinarsko šolo? Računalniško srednjo? Elektro, strojno?
Lesarstvo? Pokam od smeha. Ni v zadnjih letih šlo v stečaj na kupe lesnih in pohištvenih tovarn? Ker imamo v soseščini veliko mizarsko delavnico, ti lahko iz prve roke povem, da imajo že par let minus. Iz prve roke ti lahko tudi povem, da lesarji/mizarji, ki so zaposleni v obratih in tovarnah, delajo za minimalca – se pravi tisti, ki še imajo službo.
Ti svojega pošlji na lesno, nihče ti ne brani.
Ker če greš na gimnazijo in potem na faks, seveda ne moreš početi nič drugega kot sedeti v pisarni ali kako?
Če je otrok dovolj sposoben in kaže nekaj interesa za izobrazbo (da bo dol padal od želje po šoli je pri 14-ih malo preoptimistično), potem je čisto ok iti na gimanzijo in naprej na faks. Ali se res mora vozit čez pol ljubljane v prav na tisto gimnazijo, pa ne vem, ampak načelno naj bi imele vse gimnazije isti program. Poznam eno, ki bo šla prav na to gimnazijo, ampak bolj zato, da bo v bližini živali (sama hoče na veteriransko, njena mama pa misli, da je bolje, če malo od blizu vidi, kaj veterina sploh pomeni).
In sploh ne vem, od kod vam ideja, da bo treba v prihodnosti vedno manj znati. BS. Tudi v stroitveni dejavnosti smo stranke vedno bolj zahtevne in recimo hočemo pri pedikerki ali frizerki vedeti še, zakaj to in zakaj ono, pa kaj bi bilo boljše, pa a lahko predlaga še kaj drugega, a res, zakaj pa in tako naprej. In isto pri obrtnikih: kako pa ta material vpliva na zdravje, pa a diha, a je fair trade, od kod je pa uvoženo, a veste, kako so ga pridobili, zakaj je pa boljši kot oni … dolgoročno imajo v teh poklicih več možnosti tisti, ki kaj znajo, kot tisti, ki pojma nimajo, in za to bodo rabili vedno več, ja uganile ste, izobrazbe.
Torej ne, da ne boš rabil mature in faksa, ker je dovolj drugega dela, ampak se stvari razvijajo v to smer, da boš ZA VSE rabil najmanj diplomo.[/quote]
Pa ja. No ravno moja sestra je v storitveni panogi, kjer načeloma zadostuje že triletna šola. Če … Če dobiš delodajalca in si zadovoljen, da delaš manj zahtevna dela. Moja sestra ima sicer narejeno samo srednjo šolo, zato pa se je veliko sama izobraževala, delala razne tečaje, pa tudi po naravi je človek, ki jo vse zanima. Je stara čez 50, pa gre v korak s časom. In zna odgovoriti stranki točno na taka vprašanja, kot si jih ti naštela.
Ravno zato jo najemajo zahtevnejši naročniki, ker ne zavija z očmi zraven, ko hočejo bio materiale in certifikate, ko postavljajo podvprašanja in hočejo najprej računalniško projekcijo, preden se odločijo. Zanjo dela par ljudi s poklicno šolo, mogoče je kdo tudi s srednjo … Saj so pridni, ampak znajo in vedo pa točno samo to, kar je nujno treba in niti pičice več.
Rabimo pa oboje. Iz odgovorov v tej temi je jasno, kam nekateri pašejo in kakšen je njihov domet.
Po končani SŠ se opravlja poklicna matura, ki je precej lažja od splošne in tako dosežeš lahko precej več točk. Če se vpišeš na visoko strokovno, imaš torej absolutno prednost pred gimnazijci. če želiš na univerzitetni študij (razen medicine, prava), delaš dodatni maturitetni predmet, ki ga željena fakulteta zahteva in spet si v prednosti…
Ko sem prišla do spoznanja, da 20 točk na poklicni maturi, ki obsega slovenščino, matematiko ali angleščino, strokovni predmet in mislim da seminar ali nekaj podobnega ima isto težo kot 34 točk na splošni maturi, me je zadeva dobesedno pretresla. A je znanje sploh primerljivo, da ne govorimo o vloženem trudu???
Verjetno je kaj takega možno le pri nas…
Zaradi teh dejstev je torej veliko bolj pametno it na SŠ…
Hvala vsem za odgovore, čeprav o tej konkretni šoli nisem kaj prida izvedela 🙂
Sama se strinjam s tem, da si otrok naj izbere šolo po svoji želji, predvsem pa po zmožnostih in gotovo ni gimnazija vse. Sin je sicer priden v šoli, stalno med 5 in 4, pri nekaterih predmetih mora vložiti več truda, pri drugih mu gre spet vse na izi … Želi si biti farmacevt. Srednja farmacevtska sicer obstaja, a sem kolega, ki dela na farm. faksu, vprašala o tem, koliko jih pride s farmacevtske SŠ na faks, je rekel – že leta le morda kateri, raje rečem noben … Torej, če hočeš naprej na faks, ki te zanima, je gimnazija pač izhodišče.
Vozil bi se vsak dan cca 45 minut v eno smer z vlakom. Sama sem tako hodila pred leti v službo. Ni ravno perfektno, a se da kar navaditi.
Če si želi postati farmacevt, je res zaželjena gimnazija. Ker je to zahteven študij, mu bo znanje iz gimnazije prišlo zelo prav oziroma SŠ mu tega znanja gotovo ne bo dala in bo na fakulteti precej problemov. Bo pa za vpis potreboval visok uspeh na maturi in zaželjen odličen uspeh v 3.in 4. letniku. Letos je namreč bila spodnja meja 92 točk. To pomeni vsaj 24 točk na maturi in dvakrat odličen uspeh…
Da se zaposli kot farmacevtski tehnik, pa raje ne…(opravljam ta poklic že vrsto let)
Vsako leto pride nekaj dijakov s programa farmacevtski tehnik na študij farmacije.
V Rušah konča izobraževanje 30 dijakov, od teh pridejo 2-3 na farmacijo. Potem pa je tu še LJ in NM. Tam imajo več dijakov, koliko jih pride na farmacijo, ne vem.
Z matematiko in fiziko pa imajo na farmaciji probleme tudi gimnazijci, ki so bili (glede na potrebne točke) na gimnaziji in maturi top.
Forum je zaprt za komentiranje.