Kako manj zapraviti
Imam večen problem-preveč zapravim za hrano in malenkosti. Problem je, ker se ne znam ustaviti- bom skuhala to, bom spekla to… Potem pa mi uspe narediti pol stvari, hrana pa mi v shrambi ostaja in se kvari. Saj nekaj časa se držim nazaj, potem pa pride kak mesec praznovanj in se zgodba ponovi. Kot otrok smo živeli zelo skromno, jedli osnovna živila- verjetno se zato v supermarketu počutim kot otrok v trgovini z igračami. Zraven tega še delam cele dneve in med tednom nimam časa kuhat. Tudi zaradi otrok, bi se rada spremenila. Ker sedaj pojedo preveč kupljenih pudingov, namazov,itd. kar vem, da ni dobro za njih. Kje se lotiti? Najraje bi vse vrgla ven iz hladilnika in pustila noter samo mleko in maslo. Pretiravam, ampak rabim se naučiti skromnosti pri hrani.
kuni se u djecu, da ne kupiš več neumnosti
da kupiš samo in edino kar rabiš za ručak ili cvečeru
a djeci koji kinderpingvi i dosta ili možda kesu bonbona pa svaki put kad budu dobri, daš po jedan bonbon.
evo to ti je recept, da se kuneš u djecu.ne treba za ceo život, može za prva dva tjedna, pa onda opet
ako me ne razumeš, mogu napisat i po slovenski .
Vse je v organizaciji. Vsedi se, vzemi svinčnik in dva listka, dobro premisli, kakšen urnik te čaka naslednji teden, kaj, koliko in kako boš lahko kuhala/pekla, potem pa lepo na en listek napišeš po dnevih, kaj boš kuhala, na drugi listek pa, kaj potrebuješ, da to skuhaš. Potem lepo preračunaš, koliko denarja potrebuješ, da vse to kupiš, daš listek v en žep, v drugi žep našteješ denar (jaz dam vedno kak € več, ampak to je 5-10€ več, ne 50) in hopla v trgovino. Ne spomnim se, kdaj se mi je nazadnje kaj pokvarilo, če že kaj vržem stran, je to kak košček sadja ali zelenjave, ki zgnije, drugega nič!
Evo še ena zaposlena, sama z otrokoma, izobraževanjem in občasnim avtorskim dodatnim delom. Vedno rečem, da ne bomo več jedli toliko sadnih jogurtov, že narejnih čevapov, že marinirarnih perutnič, več raznolikih solat, več ajdove kaše, domače slivove cmoke. Potem nakupim navadni jogurt, sveže sadje, mehko solato, pa paradižnik, pa bučke, pa sveže meso, pa napolnim zmrzovalnik in pozabim ven vzet in potem letim v trgovino po svežo meso…
Na koncu pa naredim navadno zeleno solato, navadnega jogurta ne pojemo, bučke po tednu dni cele uparjene naredim v omaki, meso narežem po dveh dneh na trakce v omaki, ker se mi ne da vlečt multipraktika, da bi ga zmlela za čevape. Potem vsi jamramo kdaj bodo čevapi.
To je samo vzorčen primer – mesa razen sina nihče ne je.
Mislim, da ni toliko problem v zapravljanju brez veze, ampak v nesposobnosti organizacije časa in kuhe, pa tudi možganov. Ker nenazadnje za rižoto porabiš čisto isto časo kot ajdovo kašo z jurčki. Pri 100x narejeni rižoti, daš možgane na pašo, pri ajdovi kaši z jurčki, ki je še nisi delala pa misliš, da je jederska fizika in skozi preverjaš, če je ok in si živčna.
Torej natančno poznavanje urnika naslednji teden in temu prilagoditi kuho – nikar ne kupuj mesa za golaž, če ima jutri otrok trening, ti sestanek, potem ste pa dogovorjeni z babico. Ker ne boš imela časa skuhat golaža!
Moj recept, kupuj hrano samo 1x tedensko. In pa še ena obvezna stvar naredi si listek kjer napišeš samo stvari, ki jih nujno potrebujete. In pa še en nasvet? Po možnosti ne pojdi v trgovino lačna in prestradana. Kupujte samo tisto kar je nujno, telo se hitro razvadi na industrijsko predelano hrano, ko boste zopet presedlali na nujne dobrine se bo telo tudi na te hitro navadilo.
Problem je, ker pri meni je tudi mož tak. Če ga spustim v trgovino, potem kupuje še dražje nepotrebne stvari.Jaz pa moram kaj spremeniti, ker sem sama nad sabo zgrožena,kakšen odnos imam do hrane/dobrin.[/quote]
Mislim, da je to povezano s tem, da si imela v otroštvu občutek, da nimate. Recimo moj mož, on mora imeti vedno vsaj 100 eur v denarnici, vsaj 50 jurjev našparano na računu, da se počuti v redu.
Pri nas doma se o denarju nismo pogovarjali. Moj oče je vedno rekel, denar ni problem. In vedno sem imela občutek, da ga imamo dovolj. Nikoli ni bilo premalo denarja, nikoli pa se ni razmetavalo.
Posledica je, da kupim samo tisto, kar rabim. In nič več. Listek, seznam in miren korak mimo polic z brezveznostmi.
Hvala, očitno ne bo druge, kot se opremiti z listki in kar je težje- se tega držati.[/quote]
– vsak izdatek si zapiši v neko xls tabelo. Ob koncu meseca preglej prihodke in stroške in pretehtaj, ali je bilo vse kar si ta mesec zapravila, res potrebno, ali je bila zgolj želja nekoga?
– v trgovino hodiš samo z listkom. Ne gledaš ne vem kakih akcij, ker ne kupuješ tistega, kar ne rabiš, pa kaj če je v akciji.
– kupuješ osnovna živila (moko, sladkor, olje, kislo zelje, repa, ješpren, gres, riž, meso, maslo, mleko…)
– porabila boš več časa za organizacijo in seveda kuho, če boš hotela iz osnovnih živil kaj pametnega in dobrega skuhat
– to pomeni, da en dan prej (ker si zaposlena) premisliš, kaj imaš doma in kaj lahko skuhaš iz tega.
– če nimaš, premisliš, kaj osnovnega moraš kupit, da boš iz tega lahko naredila
– ne kupuj vreče pomfrija, svaljkov, njokov, smokov, vrečk z juho, konzerv predpripravljene hrane….
– dejstvo je, da boš imela posledično ”več dela” s pripravo in kuhanjem. Vendar če te baše denar, boš razumela, da kar kupiš predpripravljenega v trgovini- kupiš čas- in to stane.
lp,D
Hvala, očitno ne bo druge, kot se opremiti z listki in kar je težje- se tega držati.[/quote]
He, he, ni se tako težko držati listka, ker se potem v trgovini skoncentriraš na pildek in iščeš stvari, ki so na njem in si čisto v akciji iskanja, nimaš časa gledat okoli Samo potem, ko vse nabereš, moraš hitro na blagajno, ne potem še zverat okoli po štacuni 🙂
1. naredi seznam potrebnih stvari, preden se odpraviš v trgovino
2. vzemi s seboj gotovino – približen izračun nardi že doma
3. drži se spiska, plačja le z gotovino ki jo imaš s seboj.
4. cilj, manj brezglavega trošenja
—-
nakup z otroci
1. doma se zmenite kaj boste kupili: hlače, majice….
2. opraviš nakup 1 izdelka ali hlače ali majica
3. otroci ne potrebujejo veliko garderobe, le kombinacije oblacil morjo biti izbrane preudarno
—
pri 3 otrocih : 19, 15, 13 , torej 5 članska familija, vem kako preudarno z denarjem , pa se vsako leto ostane za smučarijo in počitnice v tujini, pa ne pretiravamo z nobeno stvarjo. Danes je na mojem trr še vedno nekaj € !!! vsi smo bili obdarjeni, seveda smo se prej domenili kakšne so ž
elje, prav tako smo obdarili prijatelji in babice in dedke.
držim pesti da ti uspe. Mi svoj družinski budget obvaldujemo ! Hvala bogu.
Pogum velja !!
– vsak izdatek si zapiši v neko xls tabelo. Ob koncu meseca preglej prihodke in stroške in pretehtaj, ali je bilo vse kar si ta mesec zapravila, res potrebno, ali je bila zgolj želja nekoga?
– v trgovino hodiš samo z listkom. Ne gledaš ne vem kakih akcij, ker ne kupuješ tistega, kar ne rabiš, pa kaj če je v akciji.
– kupuješ osnovna živila (moko, sladkor, olje, kislo zelje, repa, ješpren, gres, riž, meso, maslo, mleko…)
– porabila boš več časa za organizacijo in seveda kuho, če boš hotela iz osnovnih živil kaj pametnega in dobrega skuhat
– to pomeni, da en dan prej (ker si zaposlena) premisliš, kaj imaš doma in kaj lahko skuhaš iz tega.
– če nimaš, premisliš, kaj osnovnega moraš kupit, da boš iz tega lahko naredila
– ne kupuj vreče pomfrija, svaljkov, njokov, smokov, vrečk z juho, konzerv predpripravljene hrane….
– dejstvo je, da boš imela posledično ”več dela” s pripravo in kuhanjem. Vendar če te baše denar, boš razumela, da kar kupiš predpripravljenega v trgovini- kupiš čas- in to stane.
lp,D[/quote]
kaj človek tlele vse zve:-)))
Ne bo ravno tako, gre za neke vrste odvisnost, blago obliko depresije.
Tudi alkoholik se ne spremeni, ker je odvisen od alkohola, ga rabi, si potem izposoja denar, prodaja stvari, da si lahko kupi dnevno dozo.
Pri avtorici gre za to, da je v mladosti živela skromno, ni imela tistega, kar so si lahko privoščili od hrane po trgovinah drugi, si pa lahko privošči danes in to danes poizkuša vsakič nadoknaditi ali pa preprečiti s takimi nakupi, da se pomanjkanje nebi zgodilo. Pa čeprav ne potrebuje in kasneje vrže proč, ker se pokvari.
Forum je zaprt za komentiranje.