pogostitev za 20 ljudi
V kratkem imamo namen malo proslaviti in povabiti cca 20 ljudi, ki bi jih tudi pogostili. S tem nimam nekih velikih izkušenj, zato prosim za nasvete. Ljudje so navadni, jaz sem navadna in neka eksotična hrana ne pride v poštev. Poleg tega bova oba z možem v službah vse dni, tako da mora biti pogostitev najbolj enostavna za pripravo ali pa da lahko kaj pripravim že večer prej.
Mož se nagiba k narezku, jaz k picam, iščeva pa še kakšno tretjo varianto.
Od sladkega bom naredila baklave in štrudelj, pa kakšni kupljeni keksi, čips in podobne grickalice.
Če se odločiva za narezek, koliko količinsko naj bi bilo tega za cca 20 ljudi? Koliko kruha?
Če kombiniram recimo malo narezka in pice, koliko spet vsega od tega?
Če imate kak tretji predlog, koliko tega?
Koliko pijače? Nekateri pijejo vino, nekateri pivo, vsi pa še sokove. Koliko od vsakega naj nabavimo?
Mislila sem vzeti plato piva, plato brizerja, un mali sodček vina (mislim da je 5 litrov), za sokove mi pa ni jasno koliko?
Pice so res najbolj enostavne, ampak glede na čas, ki prihaja, bi jaz raje pripravila kaj drugega. Narezek sigurno. En naj bo mešan, en samo s pršutom. Obvezno veliko različnega sira, s tem se rešiš problema v primeru, da je vmes kakšen vegi. Orehi, olive, kumarice… V tem času je aktualen tatarski biftek. In pa seveda pohančki in francoska solata 🙂 To je ena taka klasika, s katero v tem času sigurno ne fališ.
Glede sladic – baklave jaz ne bi delala. Prej potico ali domače kekse.
Kar se pa pijač tiče, pa ne vem kakšni pivci ste 🙂 V vsakem primeru se nobena stvar ne pokvari.
– na cvetke raztrgan brokoli (lahko pa cvetačo, romanesco), rahlo pokuhan, da še zahrusta, ki ga pomakaš v eno omako (lahko je navadna kupljena tatarska ali majoneza) – vse to lahko pripraviš dan prej, počaka v hladilniku.
– dan prej spečeš pečenko (recimo mrežno), jo spraviš v hladilnik in hladno zelo na tanko narežeš, zraven postrežeš ajvar, lutenico ali pindjur
– dan prej spečeš kakšno pogačo (recimo čebulno, ali quiche), počaka na hladnem, drug dan samo razrežeš.
– kupiš kakšno posebno pašteto (recimo gosjo), ki ni vsak dan na jedilniku, zraven francoski kruh
Pijačo kupi na približno, če jo zmanjka, jo pač zmanjka, pomisli, koliko vidva z možem popijeta na obisku in to pomnožita 🙂
Pica je meni čist mim. Pico ponudim ko otrok praznuje rojstni dan njegovim sošolcem, nikakor pa prijateljem. Kupi cel pršut in ga režite sproti, zraven razni siri, gobice, francoska solata itd. Od pijače pa samo vino, sok in vodo pivo in brezer se pije bolj poleti. Kupi 6 soka, 6 vode, 6 fante in cca 10 l vina.
Jutri imam rojstni dan in sem kar v Merkatorju naročila dva srednja narezka (sir, pršut, nekaj salame, zraven še gobice, paprika, kumarice). Računam, da bo tudi pri nas približno dvajset ljudi. Pirin kruh bom spekla doma, kupila bom še cca 2 štruci. Vino imamo doma, skuhala bom še čaj, kavo in kupili bomo enih 6 sokov. Od sladkega bom naredila tiramisu, na mizi bo še sadje (mandarini, banane), v par posodic bom dala še mandlje ali orehe. Včasih se je pojedlo več mesa, pohanja, čevapčiči, zdaj za to ni več možnosti, tudi finančnih ne. Vedno bolj si poenostavljam življenje, ker enostavno ne zmorem več kot nekoč. Opažam tudi, da se zadnje čase poje zelo malo sladkega.
Za 20 ljudi bi pripravila:
narezek iz:
– 1,20 suh svinjski vrat kuhan in tanko narezan (skuhamo 1 dan prej, drugi dan samo narežemo )
– 1,5 kg francoske solate (naredimo en dan prej, če boš delala sama jo je lahko tudi več, saj ostane)
– tatarsko omako (ober recept je: v mikserju zmiksamo 1 čebulico, 5 kaper, 3 filete 1 dcl belega vina, velik šop peteršilja, 1 trdo kuhano jajce in 2 kisli kumarici vse skupaj pa zlijemo v tomy majonezo 720 mililitersko) tatarsko omako zlijemo v plitvo posodo in vanjo potopimo polovičke jajc jaz bi skuhala 12 jajčkov) ZELOO DOBRO zlasti če so obiski mlajši sicer je to všeč tudi tastarim :)))! To lahko naredimo en dan prej je celo priporočljivo! Primerno za vegije!
– lahko narediš nekaj majhnih pohcev, iz cca 1 kg piščančjega fileja.
– spekla bi 1,5 kg svinjskega kareja brez kosti in mrzlega narezala na narezek (spečemo 1 dan prej in drugi dan narežemo)
– sirov namaz 30 dkg gaude naribaš na droben ribežn notri stisneš 3 strokce česna, poper, dodaš žlico majoneze in 1,5 do 2 celi kisli smetani za dekoracijo peteršiljček, naredimo en dan prej. Primerno za vegije!
Super je če narediš baklave, zavitek pa je tako in tako najljubša sladica pri ljudeh (nikakor potice, ker jo bo med prazniki še preveč, pa tudi ljudje je ne obrajtajo preveč čeprav sem jaz nanjo volk!)
Odsvetuje ti pa razne slane zadeve to so sama mašila mi deluje na mizi zelo brezosebno in pa kar nanese finančno, pri obilni hrabni res nepotrebno.
Glede pijače pa verjetno poznaš goste kaj pijejo, eni so pirčkarji 2 – 3 pive, pa cca =,3 do =,5 l vina na osebo za vinčkarje, obvezno na mizo postavi nekaj vrćev z vodo, če bodo tudi otroci in nealkoholiki :)), pa nekaj soka .
PČri taki hrani rabiš cca 2 kosa kruha po osebi recimo: 1 polnozrnat hlebček, 1 ajdov ruh, 1 koruzni kruh, hlebček mercatorjevega belega in črnega kruha (ni tako drag je pa dober)!
Naj ti uspe!
Pa še nekaj, zadnjič je prijateljica pripravila srečanje, imela je velik lonec bograča s kruhom in radič v solati, bograč smo si sami stregli , solata in kruh sta bila po mizi in spekla je zavitek in kremšnite, smo bili vsi zelo navdušeni pa nas je bilo tudi 15 – 20 oseb.
Forum je zaprt za komentiranje.