dieta – žolč
Rabim kake konkretne predloge jedi, kaj kuhati pri dieti zaradi žolčnih kamnov.
Imam spisek priporočenih in nepriporočenih jedi, ampak idej kaj narest iz tega pa bolj malo.
Hvala!!
Kot vem, in se mi zdi logično, ne bi smela jesti jajc, mastnega mesa, oreškov, suhega sadja, sire, salame, konzerve, skratka itak vse nezdravo….
Kaj ti ostane? en ocean idej in receptov…saj ti je zelenjava dovoljena v vseh oblikah in različicah razen mogoče kakšnih težjih fižolov in stročnic.
Torej ideje za kosila:
– testenine s pelati, zelena solata
– pečeni paradižniki, pečena piščančja prsa s špinačno prilogo
– bučke v omaki (samo popečene na česnu, oljčnem olju z dodanimi pelati, ali pač paradižniki) s kakšnim filejem ribe
– cvetačin pire (cvetačo samo rahlo prokuhaš in pasiraš z začimbami) in lososov zrezek
– zelenjavna juha in ajdove palačinke
– popraženo sveže zelje (zeleno ali rdeče) s testeninami,
– riž z zelenjavo (grah, korenje, paprike, melancane)
– polnjene melancane in mešana poletna solata (kumare, paradižnik, čebula)
in še in še… vse na to vižo….
Jaz sem jedla (tako po spominu bom kar nametala) toast z manj mastnim sirom, prepečence, marmelado, žitno kavo z lahkim mlekom, prepečenec in sirove/skutine namaze (manj mastne), v peki papirju pečeno ribo (brez maščob), kuhan krompir, tudi pire (brez masla) z lahkim mlekom, kuhano rdečo peso, kuhano špinačo, blitvo, cikorijo, kuhano korenje, različne juhice in enolončnice z zelenjavo, telečjim ali piščančjim mesom, puding z lahkim mlekom, testenine s paradižnikom, zelenjavo, tudi z mletim (govejim) mesom (izbrala pri mesarju najmanj mastno meso), rižote z zelenjavo, piščancem, teletino, bučkami, korenjem, artičokami, dušeno meso s krompirjem in zelenjavo, kuskus z zelenjavo, polento z zelenjavo, zapečeno z manj mastnim sirom, dušeno meso v naravni omaki s polento, pa še salamo iz piščančjih prsi, manj masten sir, manj masten jogurt, veliko prepečenca, tu pa tam kake piškote brez jajc (Misura).
Prve dni po operaciji bolj tekoče (juhice, mineštrice), prepečenci, čaj, nato pa postopoma dalje.
Ni nujno, da vse sveže odpade! Res ti tako rečejo, ampak jaz sem skozi 2 leti komot jedla npr. radič, endivijo s krompirjem, sveže surove bučke, papriko, ni mi pa pasala recimo mehka solata, rdeč radič, niti ne regrat, paradižnik (niti kuhan ne kaj dosti). Lahko sem jedla mango, ananas, marelice, breskve, nisem pa smela niti pogledat surovih jabolk, sliv, grozdja— Vsem priporočilom navkljub mi je strađno pasalo kuhano sladko in kislo zelje, čeprav ga pri šolćnih kamnih ne bi smel niti pogledat – res pa, da ga vedno kuham s kumino.
Poskusi sama, sploh če so kamnni odkriti pred kratkim in žolčnik ni vnet in zadebeljen. Poskusi po malo – po eno žlico. Nasploh je najbolj pomembno, da se ne naješ na polno, ampak po malem, pa kake čaje za prebavo (meta, pegasti badelj, rman) pij zraven. Ješ lahko vse nemastne vrste mesa – narediš omake, rižote, golaže, npr. čufte iz mletega mesa, lahko ješ tudi nemastno svinjino, ribe (pa ne ravno lososa! ki je ful masten, raje drobno plavo ribo!), krompirjevo solato, jaz sem jedla veliko cvetače, brokolija v solati, ješ lahko testenine, riž, kvinojo, proso – ajda je že bolj ajsi!- spečeš zrezek, dodaš kak zelenjavni namaz zraven, pa sendvič iz tega narediš, lahko si popečeš radič trevisor, pa zraven bučke in/ali malancane, pokapljaš z olivnim oljem z veliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiko česna – odlična solata! Komot narediš pico, štruklje z manj mastno skuto ipd. V bistvu imaš zelo malo omejitev, edino sadje ješ bolj v kompotih. Edino, kar je res strogo prepovedano, je jajčni rumenjak, cvrte in mastne/težke jedi (npr. ocvrte bučke, ocvrti kalamari, pohan sir ipd)
Hvala tudi tebi, največja težava je je zdaj na začetku, ko ima vnetje, pa še malo izbirčna je, saj ko se bo to pozdravilo bo lažje, enih 10 dni moram res pazit kaj ji bom kuhala, potem bo že šlo. Operacija pa drugo leto med počitnicami.
Hvala tudi tebi, največja težava je je zdaj na začetku, ko ima vnetje, pa še malo izbirčna je, saj ko se bo to pozdravilo bo lažje, enih 10 dni moram res pazit kaj ji bom kuhala, potem bo že šlo. Operacija pa drugo leto med počitnicami.[/quote]
Koliko je stara? Kaj je imela močen napad?[/quote]
Šele 19 let, ma sva bili v soboto celo noč na urgenci, pomalem jo je bolečina mučila cel teden, pa smo mal nervozi pripisale (je imela izpitni teden) v sobot jo je pa do konca zvilo. ja prvi napad.
Tuki se ena ravno s tem ukvarja. Mogoče jo lahko kontaktiraš.
http://www.kuharija.si/content/kulinarično-prehransko-svetovanje
Tuki se ena ravno s tem ukvarja. Mogoče jo lahko kontaktiraš.
http://www.kuharija.si/content/kulinarično-prehransko-svetovanje%5B/quote%5D
Hvala…
Za čas vnetja bo najboljša izbira mlečna prehrana – mlečen gres, mlečen riž, kislo mleko s polento, prosena mlečna kaša, pire krompir in špinača, od mesa kunec in drobne plave ribe (sardele, trske, slaniki, skuše), korenčkova juha, posneta kurja juha (vso vidno maščobo dol pobrat!), kaka blaga rižota (puran, piščanec) s korenčkom in cvetačo, pire in čežana – take fore. Prepečenec je sicer čisto OK, ampak ti zna uničit prebavo, kar pri vnetju žolčnika ni ravno zaželjeno! Pa kefir, jogurt, kislo mleko – to ful priporočajo in meni vem, da je zelo pasalo, pa sicer nisem ljubitelj ničesar od tega.
Sori, link ne dela. Tale bo pravi: http://kuharija.si/content/kulinari{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Dno-prehransko-svetovanje
Forum je zaprt za komentiranje.