Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek muca v stanovanju

muca v stanovanju

Ker ne poznam nobenega, ki bi imel mačko izključno v stanovanju (blok), se obračam na vas. Ima kdo izkušnje? Razpišite se, me zanima vse v zvezi s tem. Hvala vnaprej vsem!

Obnese se odlično, še posebej, če imaš dva, da si delata družbo, ko te ni doma. je pa odvisno koliko si doma in kako veliko stanovanje imaš. Pri nas je veliko in mačke nimajo prostega dostopa v kopalnico in kadar nas ni doma sta v veži – ampak to ni čist blok amapk stanovanje v večstanovajski hiši, kjer je v veži veliiiko okno in steklen vetrolov, tkao da je veliko dnevne svetlobe. Tam imata veliko prostorčkov za počitek, skrivanje in igro, ter velikansko mačje drevo (za bruženje krempljev), ter odprt WC kjer uživata v umivalniku in kjer imata svoj WC. Kadarn smo doma pa imata dosto tudi do velikanske dnevne, kuhinja je pa naša ločena in lahko zapremo vrata.

Tako funkcionira že 2 leti in je super! Edinole dlako imaš povsod in pesek ampak to pač mal posesaš vsake par dni, ni hič hujšega.

Večina ljudi pa ima notranje mačke po celotnem stanovanju in se tudi obnese.

Moji starši imajo muco v bloku že vrsto let. Prvega mucka sem prinesla jaz, ko sem bila še dijakinja. Mamo je sicer skoraj kap, a mala kepica je bila tako prikupna, da si je mamino naklonjenost hitro pridobila. Seveda smo ga takoj, ko je bilo mogoče, dali kastrirati. Mucek je bil samo v stanovanju, zato je bil tudi čist. Svoje stranišče je imel na balkonu, ker smo redno skrbeli zanj, ni smrdelo in ni bilo moteče. Imel je svoje mačje igrišče, kjer si je brusil kremplje in bi lahko tudi spal, vendar mu je bilo bolj všeč v spalnici ob postelji staršev. Imel je svoj prostor na balkonu, kjer je kraljeval, včasih ulovil kakšno siničko in opazoval dogajanje pred blokom – ven ni hodil in če smo ga kdaj poskušali vzeti s sabo na vikend, se ni dobro počutil (bilo ga je strah in navadno se je zavlekel v kakšen kot ter čakal, da gremo domov). Ko je zaradi bolezni umrl, sta se starša odločila in si prinesla drugega mačka. In pri tem je zgodba na las podobna – je samo v stanovanju, v naravo ne gre rad (se boji, ker je navajen samo stanovanja), spi v spalnici, se rad igra in čohlja…

Ogromno ljudi ima mačke po stanovan jih , v hišah. Jaz npr. jih imam v hiši. Kaj točno te zanima?

Jaz sem se pred mesecem selila iz hiše v blok-stanovanje ki ima 60 kvadratnih metrov. Muca ima 10 let imam jo od 4 meseca, je sterelizirana in živela je v hiši z mano 10 let. Ko sem jo prinesla v blokovsko stanovanje je bila samo prvi dan živčna in zelo jo je bilo strah (je cel dan čepela za kavčem). Po 2, 3 dneh se je pa čisto prilagodila se igra, z wc-jem ni problema skratka super je. Me je bilo malo strah če bo praskala po vratih ampak nič je umirjena obnaša se tako kot v hiši. Že v hiši ni hodila skoraj nič ven mogoče samo zjutraj sem jo ven dala da je šla ven na wc za eno uro pa je hitro nazaj prišla. Tukaj v stanovanju edino kar pogreša je trava, tako da smo v lončke sedaj posejali travo da bo to lahko jedla da bo dlako lahko ven bljuvala, drugače pa res ni problemov. Me je pa skrbelo kako bo, ker je v hiši živela 10 let sedaj pa v bloku ampak je super:)

Mi smo lani oktobra nabavili mladega mucka. Bil je sicer še premlad (8 tednov), ampak splet okoliščin je bil kakršen je bil, da je ostal sirota in smo ga posvojili. Čeprav živimo v hiši, sem imela idejo, da bo izključno notranji, nabavila sem mu seveda stranišče, mačje drevo, praskalnik, ležišče… Ni da ni. Po veterinarjevem nasvetu je bil kastriran pri starosti petih mesecev. Pol leta (čez zimo) je bilo vse v redu, maček zadovoljen ležal pred kaminom. Spomladi pa groza! Na vsak način je hotel ven. Niti slučajno ga nismo uspeli zadržati notri, je že našel priložnost, da je ušel skozi kako okno, švignil med nogami skozi vrata…
Počasi smo se sprijaznili. Večino je še vedno notri, mora pa vsak dan zjutraj za vsaj dve uri na dvorišče. Pa ni nikoli sam doma, ker živi z nami moja mama, ki je upokojena in skoraj ves čas doma. Če ga po zajtrku ne spusti ven, je dretje da je joj. Postavi se pred vrata in se dere, dere, zavija… Približno dve uri ima dovolj, potem pride pred vhodna vrata in začne klicat (mijavkat) da ga kdo spusti notri. Seveda pa skoraj vsak dan na tem svojem jutranjem obhodu ujame kakšno miš, ki je nikoli ne prinese pokazat ampak jo požre.
Toliko o teoriji, da so kastrirani mački po defaultu leni, se držijo doma, ne lovijo… Naš je očitno izjema.
Kako jih ljudje uspejo zadržat v stanovanjih, mi niti slučajno ni jasno.

‘naš muc takole’-Rada bi ti rekla, da je to zato ker je vaš mucek še mlad, moja mačkica je bila tudi taka tam nekje do 5 leta je ona tudi bila skoraj vse noči zunaj ko sem še bila v hiši no samo pozimi ko je bilo premraz in ob dežju je bila notri. Drugače je pa bila ponoči zunaj in tudi čez dan je hodila ven. No tam nekje po 4, 5 letih se je pa umirila in ni več hodila ven, smo jo pa tudi dali sterelizirati pri 5 mesecih kot vi vašega muca. Ja haha naša je enako tulila kot da jo mučimo pred vrati samo da je lahko šla ven tukaj nimaš šanse ga je treba ven potem dati vsaj za kakšno uro:) Moja mačka še sedaj pri 10 letih nori za igračkami v stanovanju zvečer ima kakšno uro za igro obvezno:) Vaš mucek se bo sigurno umiril čez nekaj let ampak sedaj pa očitno rabi iti ven da lovi in se igra imate bolj energičnega mačota hehe

Mi imamo že drugega izključno v stanovanju. Sem iz kmetije, kjer so muce zunaj, spijo v skednju in jih vsake toliko povozi avto, se zastrupijo, odtavajo ali pač poginejo (zdržijo max 6 let). No mi imamo toliko starega muca sedaj v bloku. Že pri prvem sem se spraševala kako bo. Čisto brez problema:
– v enam kotu ima hrano, vodo
– v enem kotu praskalnik
– v enem kotu WC
– ima ležalno podlogo, ampak si je prisvojil počivalnik v knjižnici ter doadatni vzglavnik ob glavi mlajše hčere (poleti, če je vroče leži na tleh), rad imam tudi kakšno škatlo od čevljev ali igrač, da se malo tišči tam noter
– večino dneva predremlje, opazuje skozi okno, opazuje iz balkona (privezan na povodec, ker je enkrat izzival nevarnost .( )
– zjutraj ko zazvoni ura pridirka v spalnico in čaka, da vstanem, potem se postavi zraven posodic in čaka na hrano (zjutraj dobi svežo hrano, ki je dosti bolj zanimiva kot briketi, zato potrpežljivo čaka), potem se malo carta in bluzi gor pa dol po stanovanju in se nam mota, ko se urejamo, nato se utrujen zvleče počivat in se zbudi okoli 14 in spet bluzi in se carta, ob 17 zgine do 19 in potem se carta do 22, ko od utrujenosti zaspi)
– je dolgodlak, ga češemo, ne sme na mizo, kuhinjski pult, zakonsko posteljo, rad se ugužva v kopalnico, če se kdo kopa in opazuje vodo v kadi (praska po vratih ko hudič, da ga spustiš noter, če sliši da natakaš vodo v kad)
– Če režeš govedino, ali perutnino takoj pridrvi iz najglobjega kota in se te zapeljivo gleda med kuhinjskimi vrati
– na sedežno ne hodi rad, tako ni problema z dlakami, po pohištvu ne pleza in ne praska, nikoli ne lula ali kaka izven WCja
– posebna skrb je redno čiščenje WC, hranjenje, povodec na balkonu, zaprta soba – če je na stežaj odprto okno, zapiranje omare, ker zna splezat noter in za ležišče izbrat nujno črna oblačila (je bel).
– komot je čez vikend sam (v soboto zjutraj gremo in pridemo v nedeljo po kosilu – 1x na mesec in pol)

Pa ste imeli vrata na balkon ves čas odprta, tudi pozimi, ali kako je to sploh izvedljivo?

No, ni čisto vse tako super, ko imaš mačko v stanovanju.
Naša je stara 14 let in ga biksa zadnji dve leti.

Nobene rože ne smeš imet dosegljive mački, ker ti jih bo pogrizla, ne glede na to, kolikokrat bo
vso požrto rožo zbruhala, (they never learn),
stranišče, če ne bo čisto, ne bo šla lulat vanj in pika,
ampak na vse možne stvari, ki so tebi všeč in očitno tudi mački,
npr. copati na tleh, igračke od otrok, preproge, škatle ipd. In to ko rečem, da mora biti stranišče čisto, to pomeni, da več kot dvakrat, da je polulano, pa ji ne bo več všeč, četudi je grudica v pesku, ne bo šla. Mački smrdi njen lastni urin. Posledično, lahko zapraviš goro denarja v enem mesecu samo za pesek.
Potem, da ne govorim o kakanju, včasih ji iz rite ven štrli kakec, ki ga ne pokaka v stranišče, jo kaj
zmoti ali pa so zraven kakanja še lasje od lastnikov in bo to rit drajsala po stanovanju, ha, kakšna štala je šele to,
pa ko najdeš kakec na kavču, groza in to najde mali otrok pred tabo, joj, fuj, ne več prosim.
Potem vsak teden čiščenje bljuvanja zaradi dlak.
Da ne govorim, da imamo vse pohištvo uničeno od praskanja, vrata, kavč, preproga, vse spraskano, tuli sredi noči, čeprav ni sama doma, ni lačna. Ima na voljo svoj praskalnik z igračami, svoje ležišče, hrano je samo še tisto in home, ki jo dobiš samo v mulerju.
Ampak vseeno, res je lepo ko jo pobožaš, pa začne prest, pa se ti usede na noge in počiva. Nah jah, odločitev za mačko ni enostavna kot mislijo nekateri.

Hej,

zanimivo, da se še nisi srečala z izklučno notranjimi mucami.

No to je v mestu in ob prometnih cestah (sama sreča, so ljudje bolj ozavešečni) postala stalna praksa. Saj na podeželju pri prometnih cestah vemo kaj se zgodi z muco. V mestu pa isto, ali ti jo kdo ubije…

Kot so že napisali pred mano, vse drži. 🙂

Predlagam edino, da si nabavite samičko. Saj so bolj mirne…sploh, če nimate izkušenj z mucami.
Dobi se kar nekaj dobrih knjig na to temo…, tako, da morda si kaj še preberite.
Z mačko se je prav tako potrebno ukvarjati, tako kot s psom..pač sprehodov ni, pa še to nekateri sedaj redno počno – se obnese.

Kar se tiče mačjega stranišča, je predlog le to – ne šparajte na pesku (EverClean) in čistite ga vsaki dan…

Želim vam veliko veselja…no, če mucka iščete so zavetišča polna, prav tako začasna skbništva. 🙂

Mi imamo dve mucki. Smo v višjem nadstropju. V glavnem bi lahko napisala podobno kot so že predhodnice(ne ta zadnja). Muci sta čisti. Pazimo da je vsak dan čist wc in hrana. Moja napaka je, da sem pustila vrata spalnice odprta in sta mi spraskali posteljo (prevlečena v umetno usnje). Drugače pa ni druge škode. Imata veliko mačje drevo s pogledom na okolico, ki sem ga nabavila prek spletne strani (cenejše). Zelo uživata v drevesnih košarah in radi plezata.

Zelo je potrebno paziti, da mucek ne pade skozi okno ali dol z balkona. Žal se nam je to pripetilo pri mlajši muci in si je polomila medenico. Na srečo je sedaj vse ok in ni opazit, da bi kdaj bila poškodovana. Ta muca je še vedno zelo živahna in zelo rada skoči na sosednji balkon, tako da jo moramo zelo pazit. Poleti balkon kar zagradimo z mrežo. Okna pa odpiramo samo na ventus.

Priporočam, da vzamete mucke iz zavetišča 🙂 Mi smo obe dobili tam 🙂 Ena je črna kot noč. Druga je nežna siva tigrica. Zelo sta lepi in prijazni.

Partner ima samo notranjo muco. Meni ni všeč, ker iz WC smrdi, sicer čisti redno, ampak če sva cel dan nekje, ko prideva domov vonj ni ravno prijeten. Pa dlako pušča povsod, predvsem na sedežni in kar naprej sesava. Drugače je pa ok, ker je že malce starejša, je lepo umirjena.

Mi smo vzeli mucka iz zavetišča julija. Zdaj je star 6 mesecev, baje je to čas mačje pubertete. Je čist, lula in kaka izkjučno v WC, smo pa ta vikend kupili zaprtega ker mu je bilo kopanje po pesku zabavno in je pesek letel na vse strani. Kupujemo tak pesek, kjer se naredijo grudice in vržeš stran samo to, pesek nato samo dodajamo oz. zamenjamo vsega 1x na pribl. 3-4 tedne. Je izključno brikete, tako so nam svetovali v zavetišču in tudi v vseh trgovinah za hišne ljubljenčke (baje je to dobro tudi zaradi zob). Sicer je zelo zabaven, razigran, najbolj so mu zanimive lego kocke (!), žogice, da se podi z njimi po hiši. Dlak ne pušča, nam je pa že malo načel usnjen kavč (predvsem, ko skoči gor). Skače na okenske police (v prostorih, kjer mu je dovoljeno), gleda skozi okno, lovi muhe, peljemo pa ta tudi ven, saj kar čaka pred vrati in “teži” – ker smo zraven zelo prometne ceste, je vedno pod “nadzorom”.

Pa ste imeli vrata na balkon ves čas odprta, tudi pozimi, ali kako je to sploh izvedljivo?[/quote]

Najbrž je pokazal, da želi na stranišče (npr. popraskal po vratih). Tako tudi moja pokaže, če je v drugi sobi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close