Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prodaja rabljenih stvari – kje je meja- Davki?

Prodaja rabljenih stvari – kje je meja- Davki?

Zanima me ali obstaja kakšna meja za fizično osebo brez kakršnega koli s.p., osebnega dopolnilenga dela,… koliko stavri lahko proda oziroma preproda. Lahko prodaja tudi večje stavri npr. stanovanja, avte, belo tehniko, telefone.

Ker rabljeno ali nenšeno majčko h&m proda na bolhi vsak tudi dražje če mu rata, kaj pa če za svoje prihranke kupim večje stavri in jih prodam kot rabljene – samo fizična oseba. Dobiček pri majici bi bil 1 evro, dobiček pri neki moji konkretni večji stavri pa čez 1000 evrov – se to sme ali moram ta dobiček kam prijavit. Zakaj evrskega ne tisočega pa? Kje je meja? Kdaj se nekaj šteje za trgovino oz. dejavnost?
Prodajm pač par stavri, ki sem jih kupila, dobila v dar, tudi v tujini pa me je starh, da me bodo oglobili – sem jaz kriva če nekdo želi mojo stavr kupiti dražje kot sem jo jaz v trgovini?

Kaj se sekiras, briga te, aja če ti nakopljejo kazen.
Najprej naj mafiji, tajkunom, ki so oropali drzavo in jo spravili na – po domače “kant” obračunjo kazen, pole si pa ti na vrsti, da resujejs svinjarijo drugih, ja ?

http://www.uradni-list.si/1/content?id=85383

Zakon o trgovini (ZT-1)
2. člen

(pomen izrazov)

Izrazi uporabljeni v tem zakonu imajo naslednji pomen:
– trgovina je opravljanje trgovinske dejavnosti, ki obsega nakupovanje blaga z namenom nadaljnje prodaje ne glede na to, ali je blago prodano v nespremenjenem ali spremenjenem (obdelava, predelava in dodelava) stanju;
– trgovec je samostojni podjetnik posameznik ali samostojna podjetnica posameznica (v nadaljnjem besedilu: samostojni podjetnik posameznik) ali pravna oseba, ki ima v aktu o ustanovitvi ali v drugem temeljnem aktu vpisano trgovinsko dejavnost ali določeno, da opravlja trgovinsko dejavnost, in ki to dejavnost tudi opravlja. Za trgovca se šteje tudi samostojni podjetnik posameznik ali pravna oseba, ki opravlja trgovinsko dejavnost v svojem imenu in za račun drugega trgovca ali v imenu in za račun drugega trgovca;
– trgovina na drobno je nakupovanje blaga in njegova nadaljnja prodaja potrošnikom ali potrošnicam (v nadaljnjem besedilu: potrošnik);
– trgovina na debelo je nakupovanje blaga in njegova nadaljnja prodaja trgovcem in drugim samostojnim podjetnikom posameznikom, pravnim osebam in drugim posameznikom, ki ga kupujejo za opravljanje svoje poklicne ali pridobitne dejavnosti.

Če gre za občasno prodajo kake tvoje rabljene stvari, ne bo težav … če pa boš začela kupovati zato, da boš prodajala naprej, pa seveda moraš registrirati dejavnost.

Zanima me sledeče:
imam stroj, katerega bi rad dal v najem.
To sem oglaseval na bolha.com, pa so mi poslali obvestilo, da ce nimam firme je to delo na črno.

Sedaj pa me zanima, ali pa lahko prodam stroj, za delez.
Se pravi nekdo ga vzame v najem npr za 3 dni in plača 100 € in postane lastnik 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} stroja.

Je to tudi delo na črno, če se izvede na tak postopek.

Ne, lahko pa ga s pogodbo prodaš, celega.

daj oglas na “moj album”, tam ti ne bodo težili s tem

Ne, lahko pa ga s pogodbo prodaš, celega.[/quote]

za dajanje v najem ne rabiš biti registriran. samo davek od najemnine je treba plačat, no

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem

Skladno s 75. členom ZDoh-2 je dohodek iz oddajanja premoženja v najem dohodek, dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin (v nadaljevanju: premoženje). Za dohodek iz oddajanja premoženja v najem se tako šteje:

1. vsako oddajanje premoženja na podlagi pogodbe ali na drugi pravni podlagi, s katerim najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje v uporabo ali mu prepusti pravico do uporabe premoženja, najemnik pa mu je zato dolžan plačati ustrezno najemnino ali drugo nadomestilo;

2. drugi primeri uporabe premoženja, kadar tisti, katerega premoženje uporablja nekdo drug ali ima pravico do uporabe premoženja nekdo drug ali ima nekdo drug pravico, da od njega zahteva opustitev določenih dejanj, ki bi jih imel sicer pravico izvrševati na svojem premoženju, prejme ustrezno nadomestilo, če ni s tem zakonom drugače določeno.

Kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem se obdavčuje najemnina in druga nadomestila v zvezi z oddajanjem premoženja v najem, ki vključujejo zlasti:

1. obveznosti in storitve, za katere se je zavezal ali jih je opravil najemnik, razen obratovalnih stroškov, ki jih za najeto premoženje plačuje najemnik;

2. premije, nadomestila, odškodnine in podobne dohodke, ki ne predstavljajo dohodka iz prej navedene 1. točke.

Dohodki iz oddajanja premoženja v najem, ki so oproščeni plačila dohodnine

V nadaljevanju navedeni dohodki iz oddajanja premoženja v najem so skladno s 76. členom ZDoh-2 oproščeni plačila dohodnine. Dohodnine se ne plačuje od:

1. dohodka iz oddajanja premičnin v najem, razen od dohodka iz oddajanja opreme, bivalnika in prevoznega sredstva v najem,

2. materialnih vlaganj najemnika, ki ohranjajo uporabno vrednost kmetijskega ali gozdnega zemljišča,

3. dohodka preživljanca po pogodbi o dosmrtnem preživljanju,

4. dohodka za odstop prostora za izvedbo volitev ali referenduma na državni ali lokalni ravni, izvedenih v skladu z zakonom, če dohodek ne presega 42 eurov.

Kje bi ti dobila dobiček? Zadevo si kupila in plačala davek. Zdaj jo boš prodala rabljeno, torej domnevno za manj denarja. Kje je tukaj dobiček? Če boš prodajala dražje, kot si kupila, pa itak takih norcev ni, sploh v dobi interneta, ko se da vse preverit. Marsikdo je že probal in pogorel. Kakšnega naivneža še najdeš, v vrsti pa ravno ne stojijo. Svoje stvari seveda lahko prodajaš, ampak ti govoriš o načrtni preprodaji. In kje misliš to izvajat? Bolha ti ne bo pustila, ampak te bo prijavila oziroma zahtevala, da pri njih odpreš trgovino. Saj niso tako neumni, no. Samo en te bo prijavi, pa boš imela sranje.
Omejitve pri zneskih ni, samo zdrava pamet in en razjarjen kupec preveč, ki mu dvigneš plafon od te mere, da te prijavi zaradi dela na črno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close