Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek raztros hlevskega gnoja

raztros hlevskega gnoja

Prvo bi lepo prosila da se nepomembnih in zlobnih komentarjev vzdržite….

zanima me če kdo ve ali lahko kmetje kar kadarkoli razvažajo hlevski gnoj po poljih.Predvsem v teh toplih dneh ko je blizu 30 st.,.Te pognojene njive potem en teden ne preorjeo. Ne moreš niti bajte prezračit,perilo zunaj ne moreš sušit ker se vse navzame vonja…to je obup,povru vsega je to še prašičji gnoj ki smrdi ko prasica.

Se zavedam da je njivo potrebno pognojit sedaj ko so poželi ječem, ampak bi blo pa fer da se njivo preorje.
Gnoj razvažajo mimo hiše ki je ob občinski cesti,gnoj pada po tleh,a ga niso dolžni pospravit??

a obstaja kakšno pravilo okrog tega,se da kam pritožit,da vsaj opomnejo…

zgleda da kmet v tej državi lahko dela vse.

Izgleda, da se v tej državi vsaka zmešana baba lahko pritožuje nad vsakim in vsakemu soli pamet kako naj dela.

Pozanimaj se malo, zakaj se hlevski gnoj ne zaorje takoj v zemljo.

a nisem v prvem stavku prosila če se vzdržiš zlobnih komentarjev oz. žaljivk.

torej bi ti čisto mirno prenašala in vohala gnoj?

in to cel teden(sem pozabila dodat)

Tud jaz bom zlobna. Pejt un zrezek iz mercatorja pojest.

Avtorica, sem brez besed, s čim se vse obremenjujete….

Bodi vesela da kmetje sploh še obstajajo…….

avtorica ima čist prav
tist teden ne moreš nič, ne obešat zuni
ne luftat, ne zuni bit
in ne sam svinjski gnoj, tudi človeški gnoj polivajo po travnikih….
mogoče kakšno anonimno pismo kmetu, za zaćetek…
poliva se pa ,kak dan pred dežjem

Matr ste zoprne babe res, kaj pa k gre srt tud smrdi, pa ne en teden, ceu življenje, to je pa vredu ne….?

končno nekdo ki razume,ostale ste pa verjetno same meške frajle.

Sej tud če bi en dan pred dežjem gnojil, ti tud ne bi bilo prou…

Določeno je z zakonom, kdaj in kje smejo. Greznic pa ne smejo nikoli praznit na njive. Vendar skoraj vsi to delajo.
Najprej najdi in preštudiraj zakon, kaj jaz vem kateri. na strani ministrstva za kmetijstvo-verjetno. Tam lahko tudi postaviš vprašanje, če ga ni že kdo in je že kak odgovor gor.
Potem pa kliči sanitarnega inšpektorja.

Preberi si UL

Gnojit se ne sme od 15 novembra do 15 februarja.

Dvomim, da boš kaj dosegla….kaj vse so hoteli naredit prebivalci Črnomlja…bioplinarna je onesnaževala celotni okoliš pa niso mogli nič.

Cesta pa mora bit očiščena…za to se pa lahko pokliče policijo…mi vsakič čistimo, ko vozimo.

Zakaj si zidala bajto poleg njive???

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Področje gnojenje ureja Uredba o varstvu vode pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov, ki med vrstami gnoja ne ločuje. Omejitev pri gnojenju ni, so pa pri polivanju gnojevke in gnojnice.
Drugače pa je nekaj o tem tudi v Uredbi o vnosu nevarnih snovi in rastlinskih hranil v tla:
http://www.uradni-list.si/1/content?id=12911

Ja res zelooo smrdi in je zoprno. Ampak tako to je, če si na deželici in živiš zdraven kakšnega mega kmeta. “Mega kmetje so daleč od ekologije, žal. Če bi bili vsi eko, bi bilo hrane že davno premalo…od tam pride namreč meso v trgovine. Vprašaš se lahko le to: kdo je bil tam prej, ti ali kmet.

Kmet seveda ne sme vsega in tudi glede gnojenja obstajajo zakoni, ki določajo kaj se sme in kaj se ne sme. Njive so se vedno gnojile saj sicer ne bo zrastlo čisto nič. Te pa razumem saj dejansko v kolikor gre za svež gnoj ali celo gnojevko je smrad lahko nevzdržen 🙁

V kolikor je vaša hiša stala na tem mestu pred tem, kot sosedova njiva bi se jaz skušala pogovoriti in ga prositi naj skuša malo upoštevati tudi vas. Če ste zidali zraven njiv se bojim, da ne boste dosegli nič.

Prepoved gnojenja pa traja od oktobra oziroma novembra do januarja oz. februarja. Nekaj je odstopanj ampak niti ni sedaj pomembno.
V kolikor po žetvi njiva ni bila preorana velja prepoved gnojenja do februarja. Torej v kolikor je kmet njivo preoral jo lahko tudi pognoji in po gnojenju mu ni potrebno ponovno preorati. V kolikor njive po žetju ni preoral ne sme čez te žetvene ostanke gnojiti.

Prebereš si pa sama tukaj:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199668&stevilka=3721
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200429&stevilka=1248

Zato, da ima pogled na naravo… zdej ji pa smrdi… narava mislim. A kikirikanje je tud zoprno?
Sam se pa moram vseeno strinjat z avtorico, da tole sranje ornk smrdi. Bodi vesela, da ni treba tebi tole okol razvažat. Kmet bi pa moral tole čimprej podorati sicer je v prekršku.

A ko greš sama srat, greš v skafandru, da se ne vohaš?

a veš kako je tebi bilo včeraj? no potem pa si predstavljaj naslednji scenarij:
biloje lani mislim da v avgustu ali pa konec julija. dva tedna skupaj je žgalo več kot 30 stopinj pri nas. nikjer nobene sapice, kaj šele vetra, niti dežne kaplje NIČ OD NIČ! takrat smoživeli še v mansardnem stanovanju manjšega bloka (ne pri starših ampak v najemu, da ne bo katero kap trofila). in v takšnem se je nek tak pametnjkovič spomnil da bi pognojil. pa ne z gnojem ampak gnojnico. šprical je po njivi 3 noči zapored. blok pa cirka 100 metrov zraven njive. kako je to smredelo se ne da opisat. njemu seveda ne ker je iz sosednjega kraja in ima tu pač eno veliko njivo. če si odprl okno ti je šlo na bruhanje. pa ni moje subjektivno mnenje ampak od vseh sosedov, ki že dlje časa tam živijo (je manjše naselje). in potem 2 tedna sonce in smrdelo do amena. jaz pa v 8. mesecu nosečnosti. v stanovanju je bilo 32 stopinj podnevi in 30 ponoči, okna pa so bila zaprta dva tedna skupaj ker me je sililo na bruhanje. kaj smo storili? marsikaj, ampak pomagalo ni nič. ker je KMETAVZER (NE KMET, KER TO JE ŽALJIVKA ZA KMETA) rekel da ima vso pravico gnojit. kar je tudi res. ampak, če si ČLOVEK potem tega ne počneš. če si pa večji gnoj od tistega, ko trosiš naokoli pa seveda delaš tudi to. no, zdaj smo se selili v drug kraj, kjer smo še bližje kmetiji.imam odprto noč in dan, krave se pasejo 30 mestov od bloka, hlev (pa ne le en) je 50 metrov od bloka pa se NIKOLI NE VOHA POPOLNOMA NiČ!! pa sem videla, da gnoji na lastne oči, ampak je bilo to par ur pred dežjem. in to je zame KMET in ČLOVEK!! pri njemu zveseljem kupujem domače mleko in domače meso ter krompir, pa še vedno mu pustim več denarja in povem kako super je!!! po zakonu ne moreš popolnoma nič. smo se takrat na veliko aktivirali dosegli pa nič! lahko poskusišs pogovorom, če je razumen človek. če ne pa ti želim čim manj zasmrajenih dni, ker dobro vem kako ti je! za vse KMETAVZE, ki počnete takšne packarije pa tole – tudi vi boste prišli na svoj račun in enkrat dobili kar prosite!! samo, ko boste propadli, ker nihče ne bo hotel kupovati vaše hrane potem ne jokcat, ampak prvo okrivite sami sebe!! vsem KMETOM pa lep pozdrav!!

Pred par leti smo bili avgusta z družino v Moravskih toplicah v idiličnem bungalovu tik ob potočku, na drugi strani potočka prekrasen travnik. Vse je bilo super dokler ni zgodaj zjutraj lastnik travnika zlil gnojnico na travnik in končal našo idilo. Komaj smo čakali, da mine en teden, da smo se lahko pobrali domov. Nepozabno! Adijo Moravci za vedno!

mene ne moti če kmetje gnojijo pred dežjem,ampak takole ko je pa 30 stopinj se mi pa zdi kot da nagajajo.IN ja,tud drugi so te dni poželi ječmen pa niti eden ni trosil gnoja,samo ta kmet ki to dela vedno kadar se mi zljubi.

Paco….hiše nisem zidala ob njivi,se pa s traktorjem pelje mimo hiše(hiša stoji ob občinski cesti) in tam mu drek pada na tla.lahko bi ga z lopato pospravil a ne??

trolazmešana…..ko grem jaz ali pa ti oz. mi vsi na wc za sabo pospravimo a ne?vsaj pri nas je tako…in ja,smrdi titih nekaj minut po sanitarijah….

Tok kot tebe vse moti, da je treba vesoljni Sloveniji razlagat. Povej kaj bi v mojem primeru naredila. Smo na dezeli, okoli nas dva kmeta. Letos so kosili ze tretjic in tako ze cetrtic gnojili, cetrtic!! In ne z gnojem, tisto bi bilo no problem, pri nas samo gnojnico polivajo, spomladi in potem po vsaki kosnji, po vsakem travniku, meter stran od vrtne ograje poliva. Prejsnji teden je en sosed polival, na radiju so zjutraj rekli najlepsi dan v tednu in sosed je ze peljal polno cisterno mimo nase hise. In ta sosed kosi vsak teden drug travnik in posledicno poliva vsak teden drug travnik. Jaz cunje sam zunaj susim in se morem orientirat s pranjem po sosedu kdaj ne bo smrdelo, kolkokrat sem pa obesla sesti stroj in zacel polivat, vse pobrat in panika kam naj obesim. No, ta drugi sosed vsaj pokosi skor vse naenkrat, vceraj so s tremi xxl traktorji se pozno v temi pobiral in danes sam cakam kdaj bo zacel polivat. Najhuje je vedno avgusta, takrat je ponavadi najbolj vroce in ene dva dni ne moremo okn odpret, niti ponoci.
No in kaj naj. Nic. Smo na dezeli, poleg tega pa se ta mali kmet prav uziva, da nagaja. Se po snegu pozimi polije, ceprav je prepovedano. Ce mu je tok v veselje pa naj.

problem je ker gnojevka (mešanica dreka in vode) zelo smrdi. Vidim pa tudi da zelo pretiravate. Gnoji se pred dežjem, ker sicer gnojevka travo zažge. res se lahko kdaj zgodi, da vremenska napoved zataji, ampak to je škodo kmetu. ne poznam kraja, kjer bi trava tako hitro rasla, da bi jo lahko kosili na 14 dni. kmečka idila ima tudi svojo ceno, ampak pomislite na to, da vohate drek parkrat na leto, medtem ko ubogi meščani vdihavajo strupen zrak vse leto.

a imava midve istega soseda?Pri nas je čisto ista pesem.Zivim na vasi(sem domačinka) v naši vasi je 7 kmetij in samo ta sosed gnoji in poliva gnojevko kadar se mu zazdi…in to me moti…ostali pa šibajo gor in dol ko e pripravlja k dežju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close