apikotomija a je kdo mel?
Lani sem imela ta poseg, nič posebnega, če upoštevaš kirurgova navodila, si čisto ok. Jaz sem imela poseg v petek, bila doma čez vikend in še ponedeljek, potem sem normalno šla v službo, nič posebnega ni bilo, zoprn občutek v ustih, rahla oteklina, dal mi je tablete proti bolečinam a jih nisem potrebovala ne prvi dan, ne kasneje, preventivno je tudi priporočal pa sem jemala antibiotike en teden in to je to…..
Imela pred leti parkrat. Letos dvakrat. Ko mi je letos prvič delal zgoraj, sem vedela le potem, da je bilo pač delano, ker je bila še oteklina, ko sem imela nazadnje spodaj, mi je spodaj rezal dlesen od 4 do 4 in me je fajn bolelo. Dobiš antibiotik in pa analgetik, moraš hladiti. V prvem posegu letos sem imela veliko oteklino, pri zadnjem bolj malo. Tako da je pač malo odvisno. Ne glede na vse, je bilo meni najbolj sitno potem odstranjevanje šivov. Ampak, ti tudi pospreja, da ne čutiš preveč. Priporočajo en teden ostati doma.
Poseg sem imel. Izkušnje so zelo slabe. Sicer je to ustaljen, večinoma uspešen postopek. Opraviti ga mora zanesljiv strokovnjak, sicer so lahko resne težave.
V mojem primeru, je zdravnica ob zapiranju korenine dvakrat “izgubila” polno lopatico amalgama, ki je ostal v rani, saj ga ni uspela odstraniti. Tudi v tretje odrezane korenine ni uspešno zatesnila, ves amalgam pa je zašila v rano. Na rentgenskem posnetku je bilo moče našteti 9 večjih do manjših delcev.
Rana je bila med posegom tudi inficirana in so oteklina, bolečine in občutek bitja srca v rani, popustili šele po kuri z antibiotiki. Ko je vse zacelilo, se je ob korenini večkrat pojavila gnojna cista in vsakič sem moral jemati antibiotike.
Zavožen poseg so sanirali v privatni ordinaciji čeljustne kirurgije v Celju, kjer so operativno odstranili večino amalgamskih delcev, ki so se vrasli v tkivo (nekaj ga je še vedno ostalo in je dobro viden na rentgenskih posnetkih), uspešno so zatesnili vrh odrezane korenine in zašili rano. Bolečin med posegom ni bilo, po njem še malo naslednji dan in nato vedno manj. Otekline nobene, zob pa po posegu ne povzroča težav.
Želim ti izkušenega izvajalca, potem je vse skupaj “mala malica”.
Forum je zaprt za komentiranje.