Izkušnje na strokovnem izpitu
Naslednji teden imam strokovni izpit iz šolstva.
Učim se kot nora, berem, ponavljam, pa vseskozi imam občutek, da ni nič ostalo v glavi. Poleg tega me daje trema, da niti ne spim ponoči. Bojim se, da bom padla, kar pa si ne morem privoščiti.
Mi lahko kdo opiše svojo izkušnjo, kako to poteka? Kako ste opravili? Kaj je bilo najhuje?
Tudi kakšna beseda spodbude je dobrodošla …
Jaz sem ga imela na začetku meseca, učila sem se nekje 2 meseca in sem vedela, da ne znam vse, ker se nisem učila podrobnosti. Na dan izpita so živčki delali na polno, pol je pa bila še izpraševalka za ustavo nekaj slabe volje in se mi je zgodilo, da sem zmrznila- nisem našla pravih besed,… k sreči sem nekako uspela povedati dovolj prav, da je dala kljukico- vprašanja: državni svet (podrobno sestava, naloge), sekundarna evropska zakonodaja in politične pravice. Zokonodaja mi je kar ležala, ker to uporabljamo pri delu, pa izpraševalka je zelo pomagala, pri slovenščini pa me spraševala zaradi napak v pripravah (števniki, ker sem za št. Pozabila piko, uporaba vejice). Imela sem slab občutek, ker se nisem odrezala tako dobro kot sem pričakovala, a sem naredila. Sem imela pa precej težav s spominov, kar je posledica pretresa možganov letos, ki se je pokazala šele zdaj…
Pozdravljena.
Najprej globoko zadihaj, vdih notri, izdih ven…
Občutek, da ni ostalo nič v glavi je zaradi prevelike količine snovi, ki se jo moraš naučiti v relativno kratkem času. Drugače pa si itak že diplomirala, na tem področju, predvidevam, delaš in veš in znaš že ogromno. Strokovni izpit je kot nekakšen pogovor med tabo in pač komisijo. Na komisijo in vprašanja ne moreš vplivati, lahko pa vplivaš na prvi vtis, ki ga boš naredila na njih. Bodi kolikor toliko umirjena, sproščena, prijazna, malce nasmejana. Poskusi odgovarjati suvereno in pač poveš, kar veš. Še vsak, s komer sem se jaz pogovarjala, je rekel, da so mu tudi pomagali.
Poskusi se umiriti in predvsem ne ponoči, pred spanjem misliti o tem.
Vse dobro in lahko noč ti želim.
točno pred 4 leti sem ga naredila. In sploh ni bilo tako zelo grozno.
Me je bilo tudi strah, imela sem občutek, da veliko stvari še ne znam in da sem jih še več pozabila.
Komisija je bila prijazna, vprašanja pa nezahtevna.
Vprašali so me same osnovne stvari. na koncu mi je bilo zelo žal, da sem se toliko učila, ker bi izbit glede na zastavljena vprašanja naredila tudi, če bi prebrala samo ustavo.
UspešnoQ
Ja, res je dosti odvisno od komisije. Pri meni in mnogih drugih, ki so mi povedali svojo izkusnjo, je bila komisija prijazna in ni vrtala v podrobnosti. Mi je pa nekaj posameznikov dejalo, da je so imeli obupno komisijo, ki se je zelo obesala na detajle. Sklepam tudi, da je kar dosti odvisno tudi od tega, kako je nekdo pripravljen na ta izpit. Tisti, ki bolj slabo znajo, bodo verjetno na veliko pljuvali po komisiji 🙂
Sama snov (ustava, zakonodaja in slovenscina) je pravzaprav preprosta in ce si naredila fakulteto, bos tudi tole brez posebnih tezav.
Študirala sem nekje 2 meseca – ne vsak dan in tudi ne po več ur skupaj. Največ zvečer, ko so šli otroci spat. Po kako uro ali dve, edino zadnji teden pred izpitom sem malo več – po nekaj uric dnevno (nisem imela dopusta).
Moje mnenje je, da če ne noriš, si ne poskušaš zapomnit vseh nepomembnih podrobnosti, ampak poskušaš dobiti celostno sliko – splošno razgledanost, potem izpit narediš. Lahko imaš sicer smolo in koga, ki gre v neke brezvezne detalje, ampak potem je to res smola in tako pač je. Če greš pa probavat, potem pa ja, lahko pričakuješ, da tudi padeš.
Sicer pa:
Ustava je 3x za prebrat in jo znaš. Eu-institucije isto.
Slovenščina – je kar za ponovit, je pač treba malce več časa, da osvojiš osnovne pojme. Ampak če naštudiraš gradivo, ki je na “mladi učitelj”, ni panike – ne moreš padet.
Zakonodaja – tolk podrobrosti, da vseh nikoli ne boš mogla znat. Preberi si ene splošna področja – te moraš znati, svoje področje pa tako na splošno.
+ naštudiraj vsa vprašanja, ki jih najdeš na “mladi učitelj”. Skoraj gotovo bodo podobna tvojih na izpitu, vsa ne, večina pa.
IN tudi če kaj ne znaš, te izpraševalci vodijo do cilja.
Pa ne se bat. Skuliranost tudi naredi svoje. 3x vdihni, si reči, da so še pomemnejše reči na tem svetu in da tudi če ne narediš zdaj, boš pa naslednjič. Pa tudi če je to septembra.
Živjo,
strokovca sem delala štiri leta nazaj, a spomini so še živi… tudi mene je bilo noro strah, ampak ti lahko povem, da brez razloga. Šla sem prva noter, trajalo je 15 minut in NISEM vsega znala, sploh pri ustavi sem nekaj mutila, pa sem imela za ustavo KAO eno full zaj…..pa sem naredila.Najslabše kar sem naredila je, da sem poslušala in spraševala druge.Eni prav uživajo v tem, ko te strašijo s komisijo.
Učila sem se veliko,pa nisem znala vsega, ker je to nemogoče. Tako, da kar pogumno. Ne oziraj se na druge, ne sprašuj preveč, ker boš samo zmedena, zaupaj vase PA SREČNO!!!
No, sama sem ga delala enih 17 let nazaj, takrat je bila to druga runda izpitov “na novo”, ko smo zagovarjali teorijo + priprave pred komisijo in ne več nastopali v razredu pred komisijo.
Pripravila sem se zelo in tudi odlično znala, ravno znanje me je rešilo pred padcem, moja komisija je namreč dve pred mano vrgla, kaj je bilo za mano, ne vem.
Najprej sem zagovarjala ustavo, znala sem odlično in odgovore kar steljala, spraševal me je zelo natančno a sem znala vse. Potem je prišel na vrsto šolski del zakonodaje, tudi tam me je vrtal v podrobnosti in tudi tam sem znala vse. Nisem pa pri obeh pazila na jezik oz. na izražanje.
Potem pa je prišla slovenščina, v komisiji je bila Kozinčeva. Obrnila me je kot nogavico. Najprej me je nazjala, da kako sem govorila prej, potem sva se lotili analize vseh mojih napak. Vse si je zapisala, vse sem morala utemeljiti in poiskati še druge zglede iz mojega govornega področja. Znala sem vse. Potem je začela vrtat po snovi literature, eno za drugo. Ko je opazila, da znam vse, je rekla dobesedno: “Kje vam je pa uspelo vso to literaturo dobiti in se iz nje vse naučiti”? Potem se je malo odtajala, pohvalila moje znanje in me “lepo prosila” naj pazim, kako govorim v razredu, ker očitno znam, samo da se mi ne.
Na izpitu sem bila skoraj eno uro in pol.
In ga ne pozabila do danes. 🙂
Mimogrede: na forumu SVIZ-a imaš eno celo podtemo o komisijah in vprašanjah.
Forum je zaprt za komentiranje.