privat vs. javni vrtec
Ja, plusi, minusi. Sem pa sama raje dajala otroke v preverjene javne zadeve, ki so mogoče malo toge, ampak je vsaj nadzor. Pred leti je bila poplava raznih zasebnih varstev in tudi čudnih zgodb npr o drogiranju otrok, da so imele vzgojiteljice manj dela ipd. Enako kasneje glede taborov, tam pa že zgodbe o spolnih zlorabah.
V privat vrtcih je po večini bolje, ker služba ni sama po sebi umevna. To velja tako za ravnatelja vrtca kot za osebje, ki dela z otroki. Seveda pa večina zaposlenih (tako v javnih kot privatnih vrtcih) ne hodi v službo samo zaradi plače in jim je delo v resnici izziv. Slabega delavca se bodo v javnem vrtcu le izjemoma lahko znebili.
Slaba stran zasebnih je, da morajo gledati, da bo ob trenutni ceni programa vsaj nula. Javni pač lahko računa, da bo zgubo pokrila občina.
Joj, no! Imam otroka v javnem vrtcu in imamo vzgojiteljico, ki ji ni para! Tudi lanska je bila enaka! Sicer sta različni, lanska je bila bolj umirjena, pri njej sem resnično spoznala to, kar so nam še v socializmu govorili, da je to “druga mama” in res je bila, objem je bil pri njej prva stvar, ko je spoznala mojo hčerko, letošnja je izredna. Koliko se ta ženska angažira za ta vrtec, ne samo za skupino, ki jo ima, pač pa za cel vrtec, starše, krajevno skupnost, je neverjetno. To je bomba energije, dobre volje, vztrajnosti, ustvarjalnosti in zanosa!
Mislim, da je ta gonja proti javnemu sektorju dosegla že dno, ker kar tako posplošujete češ avtomatično je javni uslužbenec na komot, ker mu ni treba delat! Ma halo?!
Izberi tisto, kar bo za otroka najbolje, torej odličen prostor-več prostorov, prostor za spanje ločen, mala skupina, res individualen pristop, veliko narave, igrišča, da bodo veliko zunaj, najboljša prehrana, res domača, zdrava, vzgojiteljica z veliko znanja, srčna, polna ljubezni, odličen program, če je možno kaj drugega od vrtčevskega kurikuluma, v javnih vrtcih vzgojiteljice molijo, da bo ja kdo manjkal, ker imajo tako polne igralnice, da otrok še vseh spat ne morejo dati, pa čeprav jih dajo na blazine, kot so sardine v škatlah…
Privat varstvo bi morali izpolnjevat vse zgoraj našteto, če ne, ga daj pa res raje v javni vrtec, samo ne pričakuj čudežeš, tam je samo še robotika, brez vsake ljubezni in ostalega, kar tako malo dete potrebuje!
Drugače pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} garancije ni, da bo nekaj dobro, ni papirja, ki ti bo to potrjevalo, ga ni, ker so v vsake poklicu dobri in slabi ljudje, torej, ti vse preveri in se na podlagi videnega odloči!!!
Moja kolegica je iz privat vrtca prepisala otroka v javni vrtec. V nos ji je šlo, da je bilo ” zaposlenih ” veliko preveč študentov, ali pa takih na obvezni praksi – brez nadzora mentorja.
Pa fluktuacija ji ni bila všeč. Skoraj vsako leto so se menjavale vzgojiteljice ali pa celo odhajale sredi leta…………………..To pa mislim da pove vse.
Če je delavec stisnjen v kot in dela pod prevelikim pritiskom in se počuti samo kot limona iz katere je potrebno iztisniti še zadnje kaplje – ni motiviran, da o kakšni sreči niti ne govorimo.
V privat vrtcu se ti bo vzgojiteljica smehljala in do neba hvalila tvojega zlatega sončka. Kje pa si upa resnico povedati…V javnem vrtcu ti bo povedala resnico, ker se ne boji, da bo ob tožarjenju ravnateljici, ker moj zlati sonček pa ja ni razvajeni zmaj, ostala brez službe.
Ker v privati vrtcu so pa ja sami zlati sončki, le kako si upa vzgojiteljica kakšno resnično povedati čez tvojega zlatega sončka. Zagotovo mu še do šestega leta obuva čevlje ali mu navijala špagete na vilico, ker se mu ne upa reči, naj si jih sam obuje in si naj navije špagete. Ker pol bo pa mamici povedal…bo šla mamica do ravnateljice ….
Po mojem mnenju so vzgojiteljice v privat vrtcu samo zato, ker nimajo možnosti v javnem. V privat vrtcu jih je preveč strah staršev.
Forum je zaprt za komentiranje.