predčasno poplačilo kredita
Želela sem predčasno poplačati kredit, s tem namenom že nekaj časa močno stiskam na vseh koncih.
Zdaj sem pa prišla iz banka in mi referentka pojasni, da moram poplačati tudi obresti do konca kreditnega obdobja + stroški odobritve predčasnega poplačila (60 €).
Razumem, da moram odplačati glavnico, ne razumem zakaj bi morala plačati še obresti za čas, ko ne bom imela kredita??? V bistvu sem “kaznovana” s 60 € stroški, če predčasno poplačam.
??
Jaz ti razlagam, da plačaš obresti do dneva, ko boš predčasno poplačala kredit in ne naprej, ti pa spet si razlagaš po svoje.
Obresti nehajo tečt takrat, ko dokončno poplačaš kredit, za naprej pa ne, ker jih ni…
Še enkrat se oglasi na banki, da ti razložijo, ker vidim, da ne razumeš…..
Če boš danes 15.4.2013 dokončno poplačala kredit boš plačala obresti, ki se ti bodo zaračunala do današnjega dne…..in ne do dneva, ki ga imaš vpisanega v pogodbi.
Razumeš zdaj??
odvisno je od načina obrestne mere. če imaš fiksirano obrestno mero, je treba plačati tudi neke obresti do konca obdobja, če imaš spremenjlivo, seveda ne.
zakon pravi tako:
Potrošnik ima pravico, da kadar koli v celoti ali delno izpolni svoje obveznosti po kreditni pogodbi. V tem primeru je upravičen do zmanjšanja skupnih stroškov kredita v delu, ki ga sestavljajo obresti in stroški preostalega obdobja trajanja pogodbe, tako da se od zneska sedanje vrednosti obveznosti predčasnega plačila (diskontirane) kredita odšteje sedanja vrednost (valorizirana) pogodbenih obresti, vključno z morebitnimi stroški, ki bi tekle od dneva predčasnega plačila do dneva zapadlosti plačila po pogodbi, če so bili pogodbene obresti in stroški za to obdobje že obračunani in zajeti v plačila, ki jih je plačal potrošnik. Dajalec kredita mora potrošniku na razumljiv način predstaviti zmanjšanje obresti in drugih stroškov, ki bi nastalo s celotnim ali delnim predčasnim odplačilom kredita. Dogovorjena določila o obrestni meri se ne smejo spremeniti v škodo potrošnika
Verjetno gre za kredit pred 2010, takrat so bila pravila igre bolj na strani bank.
http://cekin.si/clanek/tema_tedna/ali-se-vam-splaca-predcasno-poplacati-posojilo.html
Nikjer ni tako.[/quote]
O seveda je. Takega sem jaz imela pri Raiffeisen banki. Ob predčasnem poplačilu sem palačala manjkajoči del glavnice in stroške predčasnega poplačila, ki so bili cca pol mesečnega obroka.[/quote]
lol
saj pa ob predplačilu vedno plačaš samo glavnico, ki še ostane za plačilo
🙂
taki krediti so se dajali včasih. danes so dovoljeni samo krediti z anuitetnim izračunom, kjer plačuješ toliko obresti, koliko jih je. je pa res, da pri anuitetnem plačilu najprej plačuješ več obresti, kot glavnice, ker je znesek obresti na celoten kredit pač višji.
Verjetno gre za kredit pred 2010, takrat so bila pravila igre bolj na strani bank.
http://cekin.si/clanek/tema_tedna/ali-se-vam-splaca-predcasno-poplacati-posojilo.html%5B/quote%5D
Tema je sicer iz naftalina in avtorica je zadevo verjetno že rešila, ampak jaz sem kredit sklenila leta 2001 in ob predčasnem poplačilu plačala točno in nič več kot samo sorazmerni delež kredita. Odplačala približno četrtino dobe prej in sem plačala cirka četrtino glavnice. Plus stroške.
Forum je zaprt za komentiranje.