Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izbira visokošolskega študija, IAM ali NTF

Izbira visokošolskega študija, IAM ali NTF

Prosil bi vas za mnenje in pomoč glede izbire študija 🙂
Odločam se med študijem na NTF ali IAM, smeri sta podobni (3 leta, visokošolski), vendar ne vem za kateri študij bi se odločil, da bi lažje dobil službo. Skrbi me razlika o vrednosti izobrazbe med študijem na NTF ali IAM, če sta si šoli enakovredni, glede na to, da je IAM zasebna šola in je ni na razpisu UNI LJ.
Zanima me vaše mnenje in tudi kakšno mnenje s strani delodajalcev za tovrstno izobrazbo glede zaposlitve in vrednosti izobrazbe med eno ali drugo šolo.

– NTF – smer grafični in medijski tehnik (VS, 3 leta)
– IAM – smer multimedijska produkcija (VS, 3 leta)

Ne kompliciraj. Oboje je isti šmoren.

Ko sem odločala o študiju, je pri meni pretehtalo prevsem nekaj kar sem prebrala takrat v Delu – članek, ki je ponazoril, kako se odraža na trgu delovne sile, kadar delodajalci prejmejo v roke kandidata z diplomo iz UL ali iz katere od drugih univerz, šol. Avtor članka je na koncu strnil, da so diplomanti ljubljanske univerze bolj cenjeni in želeni kakor od vseh preostalih. Članek je bil objavljen pred dobrimi 10 leti, dandanes pa je trg zasičen skorajda z vsem pa je ista figa kje dobiš pildek o diplomiranju. Srečno pri izbiri.

menim, da je več razlike v programu samem, kot v vplivu na delodajalce

IAM je izrazito multimedijsko usmerjen, produkcija, kreativnost
NTF se ne more otresti svoje naravoslovnotehniške predispozicije 🙂 sem zaključila študij na tej smeri, no, na Uni, ampak smo imeli precej skupnih predmetov.. grafika, procesi, teorija…

v zadnjih letih je IAM blazno popularen, vprašanje pa je, kako je pri delodajalcih.. NTF ima vseeno globlje temelje
itak je pa največ odvisno od tebe, kako se znaš predstaviti, kje se udejstvuješ, kakšen je tvoj portfolio…

Problem pri “zasebnih” šolah je, ker nikoli ne veš kako so kaj uveljavljene “na trgu” pri delodajalcih in zato je ta odločitev kar zahtevna. Poleg tega pa študij na IAM je potrebno doplačati 900eur za letnik.

Verjetno vsi menite, da so fakultete, ki sodijo pod UNI LJ bolj priznane kot “zasebne šole”? Ali ta trditev ne drži?

threra imam še nekaj vprašanj zate 🙂

Kakšen se ti je zdej študij na NTF? ko si napisala, da si študirala na NTF in enako smer vendar UNI program…
Kako hitro si dobila zaposlitev s to izobrazbo?
Kakšne so kaj zahteve s strani faxa in profesorjev, težavnost izpitov?

Zanima pa me tudi, če bi mi kdo znal povedat glede NTF, kje je večji povdarek? na praksi ali teoriji? in, če na praksi, na kakšnih izdelkih (več risanja, tipografije, grafične celostne podobe al uporaba računalniških programov…)? 🙂

Zanima me na kaj se študij predvsem navezuje?

Verjetno mi boš Threra najlažje odgovorila 🙂

seveda 🙂

Študij se mi je zdel ok, ni bil ravno nek presežek v smislu izpolnjevanja potencialov ali študijskega okolja, ampak čisto soliden študij.

Zaposlitve še nisem iskala, ker trenutno delam drugo stopnjo bolonjca v tujini (in malo drugačna smer), nekateri bivši sošolci so zaposleni, večinoma projektno, precej jih nadaljuje z drugo stopnjo (meni ni bilo več do ntf-ja, druga stopnja ne ponuja ravno veliko novega oz. zanimivega, bolj neka nadgradnja na splošno)

Pri nas je bilo precej poudarka na teoriji, ampak ravno v tem naj bi se univerzitetni in visokošolski program najbolj razlikovala.. Tudi pri skupnih predmetih smo imeli malenkost večji obseg dela.. ampak kljub vsemu se teoriji ne da izogniti. Je pa res, da obseg snovi, ki se jo je treba naučiti NI velik.. za večino predmetov je gradivo (slajdi profesorjev, zapiski študentov prejšnih generacij, odgovori na vprašanja) na netu, če se to naučiš, dobiš dobro oceno. Pa seveda, če se na vajah potrudiš – vaje na ntf kar resno jemljejo, v smislu prisotnosti in oddajanja izdelkov. Risanja (vsaj pri nas) ni bilo skoraj nič, bolj ali manj se dela z računalniškimi programi (Photoshop, InDesign, Flash, Illustrator, Blender, tudi tipografija, fotografija.. kot primer vaj iz fotografije – fotografiranje akta 😉 ) Precej je tudi laboratorijskih vaj.

Profesorji pa, kot povsod, nekateri super, drugi malo manj. Sploh nekatere profesorice so bolj avtoritativne. Pa nekateri profesorji malo bolj raztreseni. Asistenti tudi cel rang, od strogih, do popustljivih. Ampak če si priden in delaven, ti nihče ne bo metal polen pod noge.

glavna stvar na NTFju je študij materialov in metalurgije, ki je zajeban da te kap, kar se pa tiče grafike in tekstilstva sta pa to popolnoma ločeni enoti od NTFja, ki bosta šle itak v naslednjih letih stran pod neko drugo fakulteto

aja? pod katero pa? nisem nič zasledila…

drugače pa kaj je glavno ne moreš ravno določiti.. imaš pet enakovrednih različnih oddelkov, če pogledaš na spletno stran, je oddelek za tekstilstvo celo pred materiali in metalurgijo 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close