Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › kako nastane kokošje jajce

kako nastane kokošje jajce

Če petelin naskoči kokoško, pride ven jajce s piščancem. Kako pa pride tisto jajce brez ploda, ki ga kuhamo, pečemo? Koliko piščancev naenkrat lahko kokoš zvali? A je po 10 jajc v njej ? Res mi ni jasno. In ali pridejo jajca iz riti -anusa, ali ima tudi še eno luknjo samo za jajca?

Ne moooooreeeeeem ……[img]http://www.smeski.com/razni/smejoci/lol01.gif[/img]

SE ŽE VIDIJO UČINKI JANŠEVEGA ŠPARANJA IN ŠTRAJKA OD PRFOKSOV….

Po moje če greš na wikipedijo, bi moralo biti dost nazorno opisano kako se kaj zgodi

Ti bom povedala čisto po kmečko, ker se mi zdi tako zabavno, da kdo nima pojma o tako enostavni stvari.
Ko je kokoš spolno zrela, začne nesti jajca, pa če je imela kaj s petelinom ali ne. Če je seksala, pridejo ven po vsej verjetnosti oplojena jajca, iz katerega se razvijejo piščanci, in če taka jajca porabiš sveža, se ti niti sanjalo ne bo, da so bila oplojena. Če ji teh jajc ne kradeš, jih bo znesla kakšnih 12 v eno gnezdo, potem jih bo pa nehala nesti in se usedla nanje, da se bodo potem s pomočjo njene telesne toplote izvalili piščančki. Temu se reče valjenje, tistemu, ko pride jajce iz kure, se pa reče, da ga znese. (To vse velja okvirno, ene jih znesejo tudi več, ene ne znajo valiti, pozimi kure ne nesejo, če nimajo dovolj umetne svetlobe in tako naprej.)
Če bi kuro, ki ravno nosi jajca, zaklala, bi pri čiščenju drobovine videla, da so v njenih jajcevodih jajca v raznih fazah razvoja, od čisto majčkenih rumenjačkov do normalno velikih jajc, ki jim manjka samo še apnenčasta lupina.
In nasploh vsi ptiči lulajo, kakajo in nesejo jajca skozi isto odprtino, ki se ji reče kloaka.

mene pa zanima, kakšnega lulčka ima petelin

hvala!

Ga nima, kot zunanje spolno izvodilo mu služi kloaka.

Hvala capricciosa!
Ko jih odnese v gnezdo recimo 12, kako potem neha nesti jajca? Kako telo ve, da bo valila. In kako kokoš ve, katero jajce je oplojeno? Ali tudi valijo tista, ki niso oplojena?

Hormoni zelo vplivajo na obnašanje, tako pri kurah kot pri ženskah 🙂 Ve pa ne, katera jajca so oplojena, vali kar vsa po vrsti.

HVala! Človek se vsak dan nekaj novega nauči 🙂

Očitno je danes dan kokoši, ker sem tudi jaz imela debato o njih! :))) Samo da meni je bilo danes rečeno, da kokoši ne lulajo, ampak samo kakajo, je to res?

capricciosa

SVAKA TI ČAST, za tako izvirne odg., je bilo zanimivo prebrat!

koliko časa so jajca se oplojena ko petelin naskoči kuro…ker sm slišala da ko petelin enkrat naskoči so jajca oplojena za zmerej ali to drži…hvala

Mene zanima, kako lahko kokoš spravi toliko jajc v sebi?

mene zanima ali kokosi in petelin lulajo?

Odgovor na objavo uporabnika
capricciosa, 23.01.2013 ob 16:55

Ti bom povedala čisto po kmečko, ker se mi zdi tako zabavno, da kdo nima pojma o tako enostavni stvari.
Ko je kokoš spolno zrela, začne nesti jajca, pa če je imela kaj s petelinom ali ne. Če je seksala, pridejo ven po vsej verjetnosti oplojena jajca, iz katerega se razvijejo piščanci, in če taka jajca porabiš sveža, se ti niti sanjalo ne bo, da so bila oplojena. Če ji teh jajc ne kradeš, jih bo znesla kakšnih 12 v eno gnezdo, potem jih bo pa nehala nesti in se usedla nanje, da se bodo potem s pomočjo njene telesne toplote izvalili piščančki. Temu se reče valjenje, tistemu, ko pride jajce iz kure, se pa reče, da ga znese. (To vse velja okvirno, ene jih znesejo tudi več, ene ne znajo valiti, pozimi kure ne nesejo, če nimajo dovolj umetne svetlobe in tako naprej.)
Če bi kuro, ki ravno nosi jajca, zaklala, bi pri čiščenju drobovine videla, da so v njenih jajcevodih jajca v raznih fazah razvoja, od čisto majčkenih rumenjačkov do normalno velikih jajc, ki jim manjka samo še apnenčasta lupina.
In nasploh vsi ptiči lulajo, kakajo in nesejo jajca skozi isto odprtino, ki se ji reče kloaka.

Tista crna oziroma temna pikica v jajcih, ni to zametek?

Koliko casa vali jajcka?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close