Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek koliko dobi žena pokojnine po umrlem možu?

koliko dobi žena pokojnine po umrlem možu?

prosim za konkreten podatek, kako je s pokojnino žene po možu, ki je umrl, s tem, da ima ona precej manjšo pokojnino(300 e), on je imel 800, kakšno pokojnino lahko pričakuje? ne me pošiljat na zpis, itak da bom moorala z mamo(o njej namreč govorim) , zaenkrat pač prosim za konkretne podatke. pa še to, če kdo ve, ali se v tem delu s 1. 1. kaj spremenijo pogoji glede te pokojnine ali se tega v v novi reformi sploh ne dotika?

Znaša 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Nekaj o pogojih po novem pa imaš tukaj:
http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/uveljavljanjepravic/splosno/vdovskapokojnina

V {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} se ne spomnim natančno, ker smo to urejali že nekaj časa nazaj. Sprintaj tale obrazec: http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/5cdcc200440fedc6b1f3f9745e837060/obr212-03-4.pdf?MOD=AJPERES

mama se podpiše ti pa obrazec samo oddaš na SPIZ-u. Preverijo (30 dni) kaj se bolj izplača glede na mamino pokojnino – ali dobi “80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}” moževe ali pa obdrži svojo “+13 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}” moževe. Ne vem kako je danes, ali še drži podatek v {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ali je kaj drugače, je pa tu nekje.

Moj oče ima nekje 630 penzije, po mami dobi še 58 eur.

Kake gluposti….

Spet podpirajo lenobo. Če sem ob smrti moža bila doma, nič delala, nič prispevala v pokojninsko blagajno, mi pripada vdovska pokojnina že od starosti 45 let dalje. Če pa delam, mi pripada šele po 53. letu.

Kdo bi to razumel…..

Ja, Savrinka ima prav 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, sorry nisem pogledala pogojev, sem po spominu na hitro.

Če si doma ti pripada v takem primeru tudi socialna pomoč tako, da v bistvu samo zamenjajo ime transferja. Razen, če ne podpiraš tega, da se vsi socialni transferji ukinejo?
Pri tem pa ne gre pozabiti, da je ta mož 40 let vplačeval v pokojninsko blagajno in nič od tega koristil. Meni se to zdi čisto pravično. Da se gledata partnerja kot družina. Če se vedno vsi dohodki seštevajo in upoštevajo od obeh potem naj se tudi pri penziji tako gleda. Lahko pa ukinemo vse kar obstaja in se pobijemo med seboj za vsak kos kruha. Tudi to je rešitev.

Glede na to, da ima svojo pokojnino lahko uveljavlja delež vdovske, več vam bodo povedali za ZPIZ, kjer tako morate izpolniti obrazec. So korektni in hitri.

Če si doma ti pripada v takem primeru tudi socialna pomoč tako, da v bistvu samo zamenjajo ime transferja. Razen, če ne podpiraš tega, da se vsi socialni transferji ukinejo?
Pri tem pa ne gre pozabiti, da je ta mož 40 let vplačeval v pokojninsko blagajno in nič od tega koristil. Meni se to zdi čisto pravično. Da se gledata partnerja kot družina. Če se vedno vsi dohodki seštevajo in upoštevajo od obeh potem naj se tudi pri penziji tako gleda. Lahko pa ukinemo vse kar obstaja in se pobijemo med seboj za vsak kos kruha. Tudi to je rešitev.[/quote]

Zelo dobro povedano, Savrinka!

Pri tem pa ne gre pozabiti, da je ta mož 40 let vplačeval v pokojninsko blagajno in nič od tega koristil. Meni se to zdi čisto pravično. Da se gledata partnerja kot družina. Če se vedno vsi dohodki seštevajo in upoštevajo od obeh potem naj se tudi pri penziji tako gleda. Lahko pa ukinemo vse kar obstaja in se pobijemo med seboj za vsak kos kruha. Tudi to je rešitev.[/quote]

Ne, nikakor nisem za to, da se ukinejo vsi socialni transferji. Ampak naj potem velja tudi za vdove, ki delajo, da lahko po možu prevzamejo s starostjo 45 pziroma 48 let. Zakaj morajo one čakati do 53. leta? One druge, ki niso nikoli delale, pa dobijo takoj. Evo, to se mi zdi, da spodbuja lenobo in nedelo.

bodi bolj natančna, ko bereš pogoje za pridobitev vdovske pokojnine:

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/uveljavljanjepravic/splosno/vdovskapokojnina

če je žena stara 45 let, je mož težko 40 let plačeval v pokojninsko, razen pri Janšatovih. Je pa logično, da je tako, saj je to rešitev socialnega problema.

če je žena stara 45 let, je mož težko 40 let plačeval v pokojninsko, razen pri Janšatovih. Je pa logično, da je tako, saj je to rešitev socialnega problema.[/quote]

Pa še nekaj: tudi od tiste druge žene mož je vplačeval, tam sta OBA vplačevala. Dobival bo pa samo eden (vdova ali pa vdovec).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close