Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako čistite akvarije?

kako čistite akvarije?

Kako čistite 50 in več literske akvarije?
Ribe ostanejo noter ali jih ta čas preložite:) drugam?

Potrebujem čim več koristnih informacij, ker sem dokaj nova na področju akvaristike.
V akvariju so v glavnem endlerjevi gupiji, trenutno je veliko novih, čist micenih:)
Nekaj je tudi čistilcev…..

http://www.aquashop.si/Product-JBL-Aqua-In-Out-Set_8128.aspx

http://www.aquashop.si/Product-Eheim-zvon-za-{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Di{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Denje-dna_4515.aspx

če bi ribe non sto pprelagaja drugam ne bi več dolgo živele,ker je to za njih stres.
Ribe ostanejo noter

Rib nikakor ne dajaj ven. Pri tako majhni litraži akvarija se tedensko menja cca. 10-15 litrov vode. Menjavo narediš na naslednji način in sicer, s cevjo in nastavkom za sesanje dna potegneš vodo iz akvarija (kupi v trgovini z akvarijsko opremo), potem primerno ogreto vodo doliješ. Sledi dodajanje preparata za nevtralizacijo klora v sveži vodi. Ko boš čistila filter ga čisti samo z akvarijsko vodo, vodovodna voda bo pobila bakterije v filtru kar lahko pomeni katastrofo za ravnovesje in posledično bodo ribice umrle.
Alge, ki se razrastejo po steklu očistiš z “magnetki” (tudi to kupi…), to je trenutno to.

Za nadaljnja vprašanja sem na voljo.

Sem ljubitelj narave, plesa in vsega lepega, ločen po tuji krivdi, ne pijem ne kadim - 1. april...

Pri nas se generalno spuca tri do štrikrat letno in za tačas jih damo ven. Če pa menjamo samo vodo, pa ostanejo not.

In kako izgleda generalno pucanje? Ker tole je norost….samo tako za info.

Sem ljubitelj narave, plesa in vsega lepega, ločen po tuji krivdi, ne pijem ne kadim - 1. april...

A res ga vsak teden serjeto s to menjavo vode, jaz jo dodajam po potrebi, ko pač porajtam, od oka 1x na mesec. Pa priznam, da odkar mnogo manj kompliciram imamo veliko manj pogrebov:)

A res ga vsak teden serjeto s to menjavo vode, jaz jo dodajam po potrebi, ko pač porajtam, od oka 1x na mesec. Pa priznam, da odkar mnogo manj kompliciram imamo veliko manj pogrebov:)[/quote]

Katere ribe imaš? Sem že dolga leta v akvaristiki in to kar ti počneš je hudo nepravilno.

In kako izgleda generalno pucanje? Ker tole je norost….samo tako za info.[/quote]

Hehe, ko v bajti:)
Takrat je akcija, dajo vse ven, pesek in korenine prekuhajo, filter ostane tko kot je, po moje tkole nekak. jaz se takrat umaknem.

In kako izgleda generalno pucanje? Ker tole je norost….samo tako za info.[/quote]

Takrat je akcija, dajo vse ven, pesek in korenine prekuhajo, filter ostane tko kot je, po moje tkole nekak. jaz se takrat umaknem.[/quote]

Hm, potem dodajo samo svežo vodo? No tole je totalna neumnost…..

Nikoli ne menjamo cele vode, samo 1/3 vsak mesec. Imamo platije, ki bi jih lahko prodajala, to je ze noro. Kljub stalnemu podarjanju jih je v 56 l akvariju obcutno prevec. Po grobi oceni se jih je iz zacetnega stevila 6 komadov v dveh letih namnozilo okoli 120. Znebimo se jih s podarjanjem, eno rundo smo celo evtanizirali. Sedaj jih je not sigurno cez 30 in to od novih mladic do starih. Ali je dobra resitev nabava recimo kaksne zalovalke?

Takrat je akcija, dajo vse ven, pesek in korenine prekuhajo, filter ostane tko kot je, po moje tkole nekak. jaz se takrat umaknem.[/quote]

Hm, potem dodajo samo svežo vodo? No tole je totalna neumnost…..[/quote]

Pa kje si prebral samo svežo vodo, valda da ne, saj se mora frišen akvarij sciklat, kaj mislš, da jih imam tri tedene v hobuku? Ne zraven dajo tisto vodo v kateri so tačas ribe, samo dodajo frišno vodo, plus tist preparat, kolk je pa mešanica, tam nekje 1:1 stara in nova voda. neumnost al pa ne, ampak ribice tropske preživijo:) Včasih sem še ful komplicirala z merenjem pH, pa trdoto vode, pa nitrati in nitriti, pa kaj jaz vem kaj še vse, zdaj jih pustim na gmah in one uspevajo.

Če jih imaš preveč, bi jaz z veseljem kakega vzel, žalovalke pa niso primerne za tako majhen akvarij.

Pa kje si prebral samo svežo vodo, valda da ne, saj se mora frišen akvarij sciklat, kaj mislš, da jih imam tri tedene v hobuku? Ne zraven dajo tisto vodo v kateri so tačas ribe, samo dodajo frišno vodo, plus tist preparat, kolk je pa mešanica, tam nekje 1:1 stara in nova voda. neumnost al pa ne, ampak ribice tropske preživijo:) Včasih sem še ful komplicirala z merenjem pH, pa trdoto vode, pa nitrati in nitriti, pa kaj jaz vem kaj še vse, zdaj jih pustim na gmah in one uspevajo.[/quote]

Katere ribe imaš? No, če se ribe vrne v sciklano vodo z dodatkom nove je ok, pa še filter pustite pri miru…, no sedaj mi je jasno zakaj preživijo..:).

Pridi in jih odpelji, vsaj 25.

Uh ne toliko, max deset bi jih vzel, iz kje si?

Pa kje si prebral samo svežo vodo, valda da ne, saj se mora frišen akvarij sciklat, kaj mislš, da jih imam tri tedene v hobuku? Ne zraven dajo tisto vodo v kateri so tačas ribe, samo dodajo frišno vodo, plus tist preparat, kolk je pa mešanica, tam nekje 1:1 stara in nova voda. neumnost al pa ne, ampak ribice tropske preživijo:) Včasih sem še ful komplicirala z merenjem pH, pa trdoto vode, pa nitrati in nitriti, pa kaj jaz vem kaj še vse, zdaj jih pustim na gmah in one uspevajo.[/quote]

Moram priznat, da ravnam podobno.
V začetku smrt na smrt, sem že hotela vse skupaj opustit, zdaj pa na cca. 3 tedne en del vode zamenjam, 3x na leto pa popolno čiščenje (v bistvu tud pesek zavržem in kupim novega). Pol leta brez smrt, ribe krasne, živahne. Dodajam in menjam pa kar postano (3 dni) vodovodno vodo, pa nobenemu nič en fali. Prav ali narobe, žive so vse.

Aja, jaz bi ti pa lahko dal kake rastline….jih imam veliko…

Kaj jaz vem, ene tropske, možno da so cebrice, pa činklo al kako se napiše, pa en rumen čistilec.

Moram priznat, da ravnam podobno.
V začetku smrt na smrt, sem že hotela vse skupaj opustit, zdaj pa na cca. 3 tedne en del vode zamenjam, 3x na leto pa popolno čiščenje (v bistvu tud pesek zavržem in kupim novega). Pol leta brez smrt, ribe krasne, živahne. Dodajam in menjam pa kar postano (3 dni) vodovodno vodo, pa nobenemu nič en fali. Prav ali narobe, žive so vse.[/quote]

Saj jaz tud na začetku nisem verjela kolegu, da dela tko, ko sem sama bla poučena v nulo, mela preparatov za ceno pol akvarija, zdaj sem pa ista ko on:)

Cebrice so zelo neobčutljive…, činkjo dvomim da imate ker zraste do 30 cm….., rumen čistilec?

Cebrice so zelo neobčutljive…, činkjo dvomim da imate ker zraste do 30 cm….., rumen čistilec?[/quote]

Dej nehi al tolk una črno rumena zraste, to imamo že od začetka, se pravi ene štiri leta, je zrasla sam ne pa do 30cm, še:) Tam nekje 12cm po moje, se rada skriva, tko da skor ne veš, da je not:) Mrbit je pa un kao čistilec rumeno roza, rajš pustva, ko nimam pojma, ena bolj talna riba je.

Činklja v manjšem akvariju ne bo zrasla do 30 cm. Mi smo jo tudi imeli in je bila najbrž ene cca 10 cm.

Ja, mi tudi ne delamo vsega po pravilih. Enako kot 1raglja se tudi jaz umaknem, ko je to na vrsti:) Smrti pa je bilo največ od starosti ali od bolezni, ki so jih prinesle nove ribe (Tukano never again!).

Cebrice so zelo neobčutljive…, činkjo dvomim da imate ker zraste do 30 cm….., rumen čistilec?[/quote]

Dej nehi al tolk una črno rumena zraste, to imamo že od začetka, se pravi ene štiri leta, je zrasla sam ne pa do 30cm, še:) Tam nekje 12cm po moje, se rada skriva, tko da skor ne veš, da je not:) Mrbit je pa un kao čistilec rumeno roza, rajš pustva, ko nimam pojma, ena bolj talna riba je.[/quote]

Aha, potem je res činklja…., živi do 15 let…zraste pa res do 30 cm…

Ne vem, zakaj bi bilo potrebno tedensko dolivanje sveže vode, če je v akvariju filter pa nekaj rastlinja? To je tudi šok za ribe.
Mi smo naš 50-l akvarij čistili vsakih nekaj mesecev, cca 1/3 vode (in ribe) je ostala v akvariju, malo smo počistili steklo, če je bilo potrebno, očistili filter, dolili svežo vodo in to je bilo to. Brez dodajanja kakršnihkoli preparatov. Enkrat letno pa komplet vse ven in očistit, ribice smo skupaj z nekaj akvarijske vode preselili v lavor in jih s to isto vodo dali tudi nazaj v akvarij. Vse laufalo brez kakršnihkoli problemov vsa leta, dokler smo imeli akvarij.
Sicer se pa itak vidi, kdaj je potrebno čistiti.

Ja, itak, da ribe ne rastejo, če so v tako malih akvarijih.
Seveda jih večina tudi ne doživi pričakovane življenjske dobe.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close