srbeči anus
Zadnejga pol leta se soočam s srbečico anusa. Nimam hemeroidov niti krvi v blatu, le srbi me. Včasih ne zdržim in se spraskam s tolaetnim papirjem in potem je seveda še slabše. Tudi poleti ni bilo nič bolje zaradi potenja.
Prehranjujem se zdravo, skoraj nobene hitre hrane in ne mesa, občasno jem ribe. Tako da pri hrani ni nobenega pretiravanja niti pri pijači, od alkohola pijem vino. Ne jemljem nobenih tablet in na splošno sem zdrava. Tudi na veliko potrebo grem redno, enkrat do dvakrat na dan.
Prosim za kakršenkoli nasvet.
Moj partner se s srbečim zadnjikom sooča že dobrih 5 let; med spanjem si ga velikokrat spraska do krvi.
Pregledi blata niso pokazali na podančice, osebni zdravnik mu je za mazanje odredil mazilo Lotriderm oz. kasneje Elocom, ki pa sta ga obe pekli.
Rektolog, pri katerem je bil pred dobrim tednom dni, mu je predlagal, naj si anus spira s kamilicami, maže pa z ognjičevo kremo.
Kakšni bodo rezultati, še ne morem reči, ampak za razliko od prejšnjih krem je ognjič baje prav blažilen 😉
Joj, se opravičujem. Začeti bi morala tako, da sem poguglala in pregledala, kaj se da storiti. Glist in tega zagotovo nimam. To vem zato, ker sem spomladi naredila post in klistir in če bi bilo kar koli takšnega, bi videla.
Poskusila sem tudi z domačo ognjičevo kremo, šentjanževim oljem, mokrim toaletnim papirjem, lanom namočenim v mleko – pa nič.
Trenutno se namažem z mandljevo kremo in nato popudram tazadnjo z otroškim pudrom. Kresnicica, naj tvoj poskusi še puder. meni trenutno najbolj odleže to.
Sem sem prišla po nasvet zato, ker verjamem, da nisem edina. In joj, ne morem se pripravit, da bi šla k zdravniku kazat rit. Kaj čem.
Hvala vsem za prijazne nasvete.
Ne uporabljajte odišavljenega in barvastega toaletnega papirja. Ko se brišete, bodite
nežni.
Spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov in ne pretesno. Kolikor je možno, bodite brez hlač,
Čez dan si lahko med ritnici položite gazo (vato) s hladilno kremo ali samo suho gazo.
Če preveč mažete tudi ni dobro. Ponoči se ne preveč mazat – naj bo anus suh.
Naj ne izpade smešno – spite na boku, s pokrčenimi nogami, da se anus ‘lufta’.
Še posebej pa bodite pazljivi pri higieni. Ne uporabljajte agresivnih mil (mogoče nekaj časa popolnoma nič, samo vodo), Za brisanje uparabljajte nežne brisače (oprane brez mehčalca, enako velja za sp.perilo). Kožo – anus samo dobro popivnajte – ne drgnite.
Umijte se samo po iztrebljanju – ker tudi preveč higiene kožo držai.
Imela isti problem nekje v najstniških letih. trajalo neskončno dolgo, meni pa nerodno in sm trpela dokler sem lahko. poskušala z neštero domačimi zdravili, pa ni nič omagalo. no, potem pa enkrat ni šlo več, zbrala sem ves pogum in šla osebni zdravnici pokazat rit. ne spomnim se kaj je bilo, vem pa da mi je dala recept za mazilo, ki so ga zmešali v lekarni in je vsebovalo kuterid (ne vem če je to čisto pravilen zapis).
no, to pa je pomagalo. vsaj za nekaj časa, potem pa se je ponovilo. jaz spet k zdravnici, takrat sem dobila recept brez pregleda 🙂
Najprej ugotovi, kaj ti tam draži kožo (mislim na odišavljen toaletni papir, ali čipke na spodnjicah…). To moraš nujno ugotoviti in se znebiti za vedno.
Predlagam bele (niso barvane) bombažne spodnjice in papir menjaj za vato (za odstranjevanje ličil) + otroško mandljevo olje. Dokler še srbi pa ribje mazilo+Bepanthen.
Pomaga zagotovo.
Če srbi okrog anusa zvečer in ponoči, so sigurno podančice, torej gliste, saj so zvečer in ponoči dejavne, ker odlagajo jajčeca okrog anusa in to srbi. Blato na parazite redko pokaže, da so podančice, potrebno je narediti pregled s celofanom, ki se ga zalepi na zadnjično odprtino.
Potrebno k zdravniku, tega se ne boste znebili brez tablet, hkrati jesti veliko česna in na tešče žlico sladkorja, politega z limoninim sokom in oljem. Poleg tega skrbeti za osebno higieno, stalno umivati roke, ne jesti neoprane hrane, tedensko ali še bolj pogosto menjavanje posteljnine, menjavanje spodnjih hlač 1-2x dnevno, če se le da, omenjeno prati na 90. Težko se jih je znebiti, ker se prenašajo, tako, ko se praskaš in ne opereš rok, nevede vneseš v usta.
Gliste niso, me srbi zelo različno; podnevi, ponoči. Tudi prašek uporabljam varčno, skoraj ne more biti. Hlačke imam bombažne, spim pa brez njih. Papir že nekaj let uporabljam čisto navaden, tako da to tudi ne more biti. Pa tudi mila imam čisto blaga in jih varčno uporabljam pri intimni negi. Česna in čebule pa tako pojem preveč, bi že vse pokrepalo.
Bom poskusila še s propolisom in ribjim mazilom. Kuterid pa dajejo za gljivična obolenja.
Hvala za kup uporabnih nasvetov. Če še to ne bom pomagalo, bo treba nesti sramežljivo rit k dohtarju.
Lep večer in hvala vsem.
Jaz sem si mazala Elocom (ki je sicer na recept, ampak sem ga imela doma) 5 dni po 2x na dan, nato 10 dni zvečer, nato na nekje dva, tri dni enkrat cel teden. In sem bila ozdravljena. Vmes pa večkrat še z mazilom Bepanthen, ker se z Elocomom tanjša sluznica ali koža. Ampak tako sem se uspešno znebila srbečice.
Forum je zaprt za komentiranje.