vpis arhitektura
Končala sem šolanje, imam doktorat, delam na pogodbo (nimam redne zaposlitve), stara sem 32 let. Od nekdaj sem si želela študirat arhitekturo, vendar sem se takrat potem drugače odločila. Skratka, zanima me, ali se lahko zdaj še vedno vpišem na študij arhitekture in če da, na kakšen način: redno-izredno (koliko stane izredni?). Hvala za vsak nasvet.
Ne razumem, zakaj napadate nekoga, ki si želi ponovno študirati. Študirala je nekaj, kar ji ne leži, ali pa ne dobi primerne zaposlitve.
Arhitektov je res dosti, dobrih pa bore malo, ljudje zakaj ste tako negativno nastrojeni?
Diplomanti se vpisujejo po drugačnem ključu kot ljudje, ki še niso diplomirali, razpisanih pride manj mest, glede načina študija pa za arhitekturo ne vem ali se lahko še vpišeš redno.
Sama tudi razmišljam, da bi študirala ob delu, ker imam univerzitetno diplomo, so mi rekli, da bi mi prvi letnik priznali, bi šla direktno v drugi, takrat pa bi morala opraviti nekaj diferencialnih izpitov in vse izpite za drugi letnik, da bi lahko šla naprej v tretji.
Brez zamere, samo tale forum kuharije, nakladancij o taščah in pokakanih ritah ter onegavljenjih v krščanarskih ustanovah pa res ni primeren za takšna vprašanja. Naletiš na pa zdrizaste odgovore, kot so tile zgoraj.
In pač – pojdi na faks in se tam pozanimaj, če je to taka strast. Ne pa na MON:))))
Kar zadeva leta – če si bila do zdaj samo enkrat redno vpisana, se lahko še vedno redno vpišeš. Vsak ima pravico do dveh rednih vpisov, ne glede na starost. Seveda če se prej nisi že kaj prepisovala ali ponavljala, potem si te možnosti pokurila.
Na arhitekturi so seveda sprejemni izpiti. Tako da – pot pod noge in se pojdi vse pozanimat tja, kjer ti dejansko lahko dajo kake koristne informacije.
Diplomanti
Diplomanti visokošolskega študijskega programa po prejšnjih predpisih in diplomanti univerzitetnega in visokošolskega strokovnega študijskega programa pošljejo izpolnjen obrazec Prijava za vpis v študijskem letu 2012/2013 za vzporedni študij, za diplomante oziroma za nadaljevanje študija po merilih za prehode (obrazec DZS, 1,71/4) na Fakulteto za arhitekturo. Poslati ga morajo do 5. marca 2012. Diplomo in potrdilo o opravljenih izpitih pa pošljejo najkasneje do 17. septembra 2012.
Razpisanih je 6 vpisnih mest za vzporedni študij in študij diplomantov.
To je kopirano iz njihove spletne strani.
LP
Morala boš sedeti in hoditi na predavanja, doma delati – to je tak fax, ki ga moraš redno obiskovati, kar pomeni, da ne boš mogla zraven imeti še redno službo. Rajši si išči službo, tale fax ni z levo roko za nardit. In, če še podatkov o vpisu in faxu ne moreš sama izbrskati, kako misliš šele narediti fax?
Najprej ti svetujem, da se spoznaš s kom, ki študira arhitekturo ter ga malo povprašaš o samem študiju. Najmanj, kar lahko narediš, je, da prečekiraš predmetnik. Sicer pa – poznam več bodočih arhitektov in čeprav me dizajn zelo veseli, sem po eni strani ful srečna, da nisem takrat šla na arhitetkuro, ker je konkurenca hudo prehuda, ogroooomno truda je potrebno vložit, delat na projektih, za katere gre tudi precej denarja, kajti to je poklic, v katerem preprosto uspeš ali pa propadeš. Da si pridobiš renome, moraš biti kombinacija izrednega talenta in obilo dela (ti moji arhitekti so izjemni, priznam, občudujem njihove stvaritve), sicer pristaneš v sivem povprečju in mene bi bolelo se tolko trudit zato, da si potem nek povprečnež tam.
Vsekakor poskusi, no, če nisi totalno mimo, boš itak že na sprejemnih izvedela.
No, tole pa moram pokomentirati.
To je taj faks, kjer je res treba precej delati. Pa ne na faksu. Samih predavanj ni ne vem kako veliko.
Delati je treba POLEG faksa. To pomeni, da si je že tam nekje v 2. letniku potrebno oz. priporočljivo poiskati službo v biroju. To je dril dril dril.
Fakulteta ti da širino, te nauči razmišljati, delati pa ne. To dobiš v biroju. Leta in kilometrina, izkušnje.
Pa hoditi po svetu z odprtimi očmi.
Če greš v projektivo, potrebuješ cca 8 let, da si dober projektant, da lahko obvaduješ večje projkete, ki jih vodiš.
Drug vidik pa je ta, da šele 3 leta po diplomi lahko pristopiš k izpitu za odgovornega projektanta, po 5 letih dobiš šele licenco za delo na zahtevnih objketih, po 8 letih po pridobitvi licence za delo na zahtevnih objektih pa lahko šele pristopiš k opravljanju revidentskega izpita.
Brez izpitov oziroma osebnega žiga pa v tem poslu nimaš kaj iskati.
Borba za delo je pa neizprosna.
Tako da razmisli, če se res splača.
Forum je zaprt za komentiranje.