Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pa kakša puščica…PERESNICA se reče!

Pa kakša puščica…PERESNICA se reče!

Da boste vedeli!

Zasavci rečejo puščica. Popravite me, če se motim.

Koji k… Mi smo vedno rekli puščica in bomo tudi naprej. Ti se pa požri.

jaz pravm puščica pa živim v Ljubljani :))

Lj – vsi okoli mene vedno rekli puščica (ja, peresnica je pa slovnično perfekt, a nihče meni znanih pogovorno te besede ne uporablja).

Puščico so uporabljali indijanci…lahko pa se z njo vstreliš v glavo :P…vanjo se ne odlaga pisal, pisala dajemo v PERESNICO!

…ki hoče postati grammar naci, ker je to moderno pa zaradi uniforme :))

Jaz sem hodila na obali v osnovno in srednjo šolo, pa smo vedno rekli puščica, še smo živi ;-)) Moja otroka ji pa pravita peresnica.

Moram priznat, da mi je pa sicer čist vseeeno…..

Pisala odlagamo v pisalnico, v PERESNICO gredo pa PERESA…

SSKJ:

pušica tudi puščica(!!!!!!!!) -e ž (u; u)

1. škatlica, posoda za hranjenje manjših predmetov: vzeti pero, svinčnik iz pušice; spraviti nakit v pušico; lesena pušica / pušica za igle

2. vrečica ali skrinjica za zbiranje denarja v cerkvi: dajati, metati denar v pušico

Pri nas smo vedno in bomo vedno rekli PUŠČICA. Peresnica – me res zanima, če kdo to besedo sploh uporablja. V svojih 50 letih še nisem slišala, da bi kdo.

pri nas se je vedno in se govori peresnica.

Vidiš, pri nas pa ravno obratno. In če bi v papirnici rekel, da bi rad puščico, bi te precej čudno mislili, ker te stvari se pa prej kupi v kaki lovski trgovini. 🙂

Mi smo na Primorskem tudi vedno rekli puščica.

Pri nas tudi, Eni se pač radi afnajo.

Na stajerskem, zmeraj peresnica, za puscico danes prvim slisim :/?…aja pa delam v soli

peresnica = puščica
kuli = kemični svinčnik
svinčnik = navaden svinčnik
korektor = belilo
kako ti je ime = kako se kličeš

Kakšna peresa pa nosite v peresnici? Kurja ali gosja?
Verjetno ime izhaja iz 50 let, ko se je še pisalo s peresi, zataknjenimi v peresnik. To so potem pomakali v črnilnik, ki je bil vgrajen v šolsko klop in reditelj je moral vsak dan na začetku pouka obhoditi vse klopi in dotankati črnilo, če ga je kje zmanjkalo. Zraven je pasal pa še pivnik, ki ga danes tudi ne poznamo več.
Vsi ti peresniki in peresa so bili različnih znamk in kvalitet, pa so se tudi takratni šolarji ločevali na revne in bogate. Pa kljub peresom se ni reklo peresnice ampak vedno puščice, pa še lesene in težke so bile in če si sošolca z njo po glavi, je bil zrel za urgenco, ki pa je takrat ni bilo.

Včasih so kuliju ponekod rekli MASA! Se spomni še kdo tega?

Kako se kličeš je pa po primorsko, ne po ljubljansko.

Pri nas pa nikoli nismo govorili ne puščica ne peresnica, ampak ŽOK. Pa smo tud kar preživeli.

Alo kaj te s tabo je, kaj se ni reklo?…se danes se reče
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=Peresnica&hs=1

Mi smo rekli peresnica. Šele na faksu sem debelo gledala, kaj je to puščica.

vsi pravimo peresnica.

Pa da se vam da kregat okol tega. A zdaj si pa že fin, če rečeš peresnica? Svašta.

Pri nas tudi, Eni se pač radi afnajo.[/quote]

Afnanje? O svašta….
No, mi dolenjci večinoma rečemo peresnica. Za puščico sem prvič slišala na faksu in seveda čudno pogledala.

isto kot selotejp

kdo pa uporablja lepilni trak. no ena moja kolegica prekmurka in je smešno ko reče ma kdo lepilni trak za posodit hahhahahah
selotejp po domače 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close