zlati maturanti
Berem spodnje poste, berem v časopisu, kakšna fama se danes dela iz zlatih maturantov. Matura je danes samo nabiranje točk, znanja pa dvomin. Vsi ti zlati potem več ali manj poniknejo na fakultetah, ker uspešnost v srednji ni premo sorazmerno z uspešnostno na fakulteti.
Najboj pa so smešne mamice z svojimi zlatimi sončki.
Matura je pisanje nalog in njihovo ocenjevanje, enotno za celo državo. In če se kje vidi primerjalno znanje, se tu. Ne vem zakaj je treba uspehe dajati v nič, v stilu saj to ni nič takega, saj s tem ne pokažeš znanja, saj potem kasneje pa ponikneš……zakaj? Raje čestitejmo tej mladini, da je bila tako pridna!
Aja, pa moji otroc še niso maturanti.
Moje osebno mnenje je, da jih je preveč za to našo malo državo. ker na žalost gredo vsi v znanost, ki je naše gospodarstvo ne more podpirati. Moj mož ima magisterij (zelo specifično področje, bi dobil v tujini delo na univerzi brez problema), je uspešen vodja tima v velikem podjetju, pa je bil dober/pravdober v tehnični srednji šoli. Seveda so bili to še cajti, ko ti ni bilo treba na gimnazijo, če si želel na faks in nekaj doseči. Moji sošolci s faksa, ki so bili zlati maturantje, so šli skoraj vsi v tujino delat kariero na univerze. tako, da je to za našo državo samo velika izguba denarja. Dejansko podpiram uvedbo šolnin in štipendij za nadarjene. ker sedaj gre praktično vsakdo na faks.
V mojih časih, pred več kot 30 leti, še ni bilo zlatih maturantov. A verjameš, da smo tud postali zdravniki, pravniki, učitelji in podobno? Pa ne nujno ravno odličnjaki…[/quote]
Zdaj si povedala le, da ni treba biti zlat maturant, da postaneš zdravnik, pravnik, učitelj. Nikoli nisem trdila, da smo samo zlati maturanti kaj dosegli. Odzvala sem se le na pripombo, da se porazgubimo po fakultetah in nas pozneje nikjer ni. To ni res. Smo povsod, tudi na zelo pomembnih položajih, le da tega ne veste, ker nam uspeh na maturi ni vtisnjen na čelo.
Moje osebno mnenje je, da jih je preveč za to našo malo državo. ker na žalost gredo vsi v znanost, ki je naše gospodarstvo ne more podpirati. Moj mož ima magisterij (zelo specifično področje, bi dobil v tujini delo na univerzi brez problema), je uspešen vodja tima v velikem podjetju, pa je bil dober/pravdober v tehnični srednji šoli. Seveda so bili to še cajti, ko ti ni bilo treba na gimnazijo, če si želel na faks in nekaj doseči. Moji sošolci s faksa, ki so bili zlati maturantje, so šli skoraj vsi v tujino delat kariero na univerze. tako, da je to za našo državo samo velika izguba denarja. Dejansko podpiram uvedbo šolnin in štipendij za nadarjene. ker sedaj gre praktično vsakdo na faks.[/quote]
Meni je pa ta slovenska mentaliteta z zaničevanjem vsakega uspeha obup od obupa!
Dejstvo je, da so zlati maturanti dosegli nek uspeh. Pika. Kako bodo to izkoristili v naprej, je njihov problem. Če bi bilo tako lahko postati zlati maturant, bi bili potem vsi dijaki med njimi, pa žal niso!
Slovenska mentaliteta je tudi razmišljanje, da je preveč možganov. Haloooo! Možganov in pameti ni nikoli preveč! Kako bo to naša država izkoristila, je pa njen problem! Kaj naj zdaj, ker država ne zna izkoristit intelektualcev zapremo fakultete? Svašta, kakšne neumnosti enim padejo na pamet!
Popolnoma se strinjam z “eowin” da je treba čestitat vsem, ki so opravili maturo in posebej še vsem, ki so jo opravili z odličnim uspehom! To je za te otroke velik dosežek!
Ko bomo enkrat znali iskreno sprejeti in se veseliti dosežkov drugih, bomo znali tudi sami ceniti svoje delo in svoje uspehe! Do takrat bomo pa mentalni hlapci…
Forum je zaprt za komentiranje.