Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Neznosne bolečine v križu

Neznosne bolečine v križu

S 5. vretencem imam težave. Opravila sem termo, telovadno in magnetno terapijo, pa imam še vedno težave. Telovadim po navodilih firioterapevtke, sicer težko, a se trudim. Včeraj sem želela v sedečem položaju prekrižati nogo, pa sem skoraj s stola padla od bolečine. Ko vstanem, se mi zdi, kot da mi rit obtiči na stolu, trup se dvigne, vmes pa bolečina za sesesti se.

Kako ste si pomagali? Do sedaj sem bila le na RTG. Ali MR pokaže kaj bolj natančno, kaj se dogaja. Počutim se ujeto in počasno, ker pazim na vsak gib. Kot da bom vsak hip ohromela. Ta teden sem se naročila k splošni za kakšne tbl proti bolečinam.

Če ti finance dopuščajo pojdi na MR samoplačniško, ni vredno trpet toliko časa. A na prste in pete lahko stopiš?

RTG pokaže eno figo. MR veliko več pokaže. Najbrž imaš vnet (vkleščen) živec. Ko te bolečine minejo poskusi počasi z jogo – ojača mišice okoli hrbtenice (del opore, ki jo opravlja skelet prevzamejo mišice) in telo postane bolj gibčno – kakšno kilo je dobro tudi shujšati. Meni je joga pomagala. Vedeti moraš, da se to ne zgodi čez noč ampak recimo v času enega leta lahko že opaziš pozitivne učinke. Le vztrajati moraš in ne smeš pretiravati. Priključi se kakšni skupini, ki ima učitelja, ki ve katerim vajam se moraš v začetku izogibati in katere so še posebej blagodejne za hrbtenico.

maš mravljince po nogah?

Jaz sem si pomagal tako, da sem si kupil napravo za elektrostimulacijo.Edino kar je res pomagalo.

Jaz sem imel mravljince v desni nogi in bolečine v križu med sedenjem. Po enem mesecu raziskav in slikanj pri uradnih medicincih ni bilo napredka, pa sem šel h kiropraktiku. Po treh obiskih (3x 25€) bolečine in mravljinci čudežno izginili.

živjo jaz imam velikokrat neznosne bolečine tako kot ti, poglej naj ti osebni zdravnik napiše tablete ketonal ali katere druge bolj močne naredi eno kuro s tabletami kakšen teden da to popusti in tudi bo, potem ko te ne bo več bolelo pa samo migaj migaj migaj hodi telovadfi pa bo

Na pete in prste lahko stopim, po prednji strani stegen me je nehalo po fizioterapiji trgati, občasno imam kakšne mravljince, pa minejo. Zdaj bi rada shujšala na itm 18, imam normalno težo, vendar drobne kosti, tako da nočem imeti preveč teže na kosteh. Za trenutek se mi je svet kar sesul, ker imam še toliko načrtov in sem bolj živec, pa tako obtičala. Res je, da sem zadnja leta malo opustila aerobiko, zdaj pa razmišljam o body-balancu ali pilatesu. Imam orbitrek, samo trenutno ne morem nič. Razmišljam o ribstolu in blazini.

Kiropraktikov se bojim, ker sem šla na darilno masažo (ni bil kirokpraktik, le maser) hrbta in me je začel lomiti. Mislim, da je bila takrat prelomnica in začetek težav.

Naklofen sem dobila na zadnje proti bolečinam, zdaj pa razmišljam, če bi vzela eno rundo antibiotika, ker ga nisem že več kot 10 let oz. se ne spomnim kdaj, ker se mi mogoče kakšen virus pase po telesu.Kakšen Sumamed?

Ta teden bom prosila za napotnico za MR. Skrbi me, kako bom delala tako zlomljena?!

Hvala vsem in se še priporočam za kakšno mnenje, nasvet, izkušnje…

Priporočam masažo s Turbo gelom, ti fajn segreje mišice in takrat se lahko razmigaš. Dokler te boli, ne pretiravaj. pri meni so ponavadi bolečine po 3 dneh popustile in sem potem lahko telovadila. Zjutraj preden vstaneš iz postelje naredi par vaj za hrbet (verjetno ti je fizioterapevtka kej povedala). Pa potem zvečer spet par vaj.
Potem pa, redna vadba za krepitev mišic trupa. Pilates je baje fajn, greš za par mesecev na organizirano vadbo, da se naučiš pravilno izvajanje in potem lahko to delaš doma. Jaz sem se lotila vadbe kar doma, sama. Kmalu bo eno leto, kar vadim vsak dan po 20-30minut (vadba za celo telo), in bolečin ni več. So me doma že večkrat vprašali kaj pa križ in to… Super! So pa seveda šli tudi kilogrami (nekje 10 kg) in sigurno tudi to ni zanemarljivo. Aja moj ITM je zdaj 20. Torej nisem bila ravno velik pretežka.

Drugače imam pa s kiropraktikom fajn izkušnje, do njega sem so komaj privlekla, šla pa kot da ne bi bilo nič 😉 Imela sem 3 obiske in potem brez težav zvozila ostalih 6 mesecev do poroda…

Sama sem po nekajletnih težavah nazadnje pristala na manualni terapiji in po dolgem času (nekaj letih) se spet lahko uležem na tla, brez da bi me zvilo in zjutraj me hrbet ne boli. Čaka me vsakodnevna telovadba do konca življenja ter verjetno še kakšna terapija (na katero pa grem z veseljem, če vem, da mi bo pomagala), saj so moje težave posledica degenerativnih sprememb ter načina življenja (veliko sedenja, vožnje z avtomobilom ter tudi nekaj prirojenih nepravilnosti).

Opazila sem, da te pri telovadbi boli – taka telovadba je zate popolnoma neprimerna in jo takoj nehaj izvajati. Moje telovadne vaje, ki mi jih je dal zdravnik, so prilagojene BOLNI hrbtenici in pri izvajanju me ne boli popolnoma nič, bolečine, ki so se nabrale preko dneva, pa izginejo.

Tako je z mano, kako je s tabo, kakšne imaš težave in možnosti, pa ti mora povedati tvoj zdravnik (in mi je zelo čudno, da ti nič ni rekel). Sama sem se ob izvidu svojega RTG zgrozila, zdravnik pa je zamahnil z roko, da ni na izvidu nič posebnega 🙂 Očitno imamo hrbtenice (v moji starosti) degenerirane skoraj vsi…

A ja, še to, zakaj sem šla na “zdravljenje” stran od uradne medicine: ker mi je moja zdravnica iskreno povedala, da mi lahko sicer da napotnico za ortopeda, vendar bom verjetno razočarana, ker ne bo naredil ničesar 🙁

Enako kot nekateri predhodniki toplo priporočam obisk pri kiropraktiku. Kljub res mladim letom sem večkrat na leto pristala na blokadah. Ortopedi so me “potolažili”, da bo še samo slabše, ali mi rekli, da sem premlada za bolečine v križu :/ Po šestih terapijah pri kiropraktiku dve leti nisem imela nič težav, potem so se tu in tam občasno spet pojavile. Malo manj uspešna je bila terapija mojih vratnih vretenc, ampak je bila kljub vsemu najučinkovitejša, če jo primerjam s fizikalno terapijo.

Kiropraktiki znajo biti zelo škodljivi, sama sem našla precej negativnih primerov, ko sem raziskovala na netu in se odločala, komu se bom “prepustila” v zdravljenje… Že slab fizioterapevt ali maser zna biti kočljiv (in v njenem primeru je bil, tudi mene je fizioterapevt že precej napačno zdravil), kaj šele kiropraktik, ki mu nekateri pravijo kar kostolomec … Če se ne motim, je tudi sama avtorica povedala, da se kiropraktika boji…

Vidim, da ste bile kar disciplinirane in ste prišle stvari do dna. Sama sem na začetku, tako da bom najprej povprašala v uradni medicini, potem pa bom šla po poti vaših zapisov. Zgrozila sem se, ko sem kihnila in sem mislila, da bom od bolečine padla po tleh. Nizkih stolov me je pa sploh groza.

Pogledala bom za Turbo gel. Zanj še nisem slišala. Soseda mi je dala nek kitajski obliž, dvostranski, s tigrom na vrečki, proti bolečinam. Diši po zeleni. Doma imamtudi rdečo obsevalno lučko. Je primerna za hrbtenico?

Hvala za nasvete in mnenja. lp

Sploh nočem nič vsiljevati – saj se vsak odloči za to, kar sam hoče. Sama sem dala skozi uradno medicino, razna zdravila, kreme, masaže, fizioterapije, ergonomske pripomočke in ne vem še kaj. Očitno sem imela srečo, da sem naletela na dobrega kiropraktika (tega gospoda sicer ni več v Sloveniji), ki mi je resnično pomagal.

Nekaterim pomaga tudi Perskindol. No, meni ni. Pri protibolečinskih tabletah pa pozor: če je težava dolgotrajna, začnejo te tablete hitro nagajati želodcu. Meni je bilo nekako svetovano, da naj vzamem tablete takoj, ko začutim, da bi me zagrabilo v križu. V takem primeru naj dva dni jemljem protibolečinske tablete in bo bolje. Ko enkrat res zagrabi, se protibolečinskih tablet ne rešiš tudi po teden dni in več. Kaj v tem času naredijo želodcu, se raje ne spominjam…

Avtorici pa želim čim hitrejše okrevanje!

malamamca, hvala tudi za tvojo izkušnjo, ki mi je razsvetlila en problem. Prejšnji teden sem imela občutek, da imam v želodcu opeko. Počutila sem se kot želodec na dveh nogag. Verjetno zaradi naklofena, ki sem ga začela prepozno jemati in ni pomagalo. Perskindol je pre malo zame.

Verjamem, da so nekateri kiropraktiki super. Trenutno se še ne upam. Kot sem rekla, grem 1. rundo klasično, pa bom videla, kaj bo.

Mogoče ni nepomemben podatek, preživljam težje obdobje v mojem življenju, skrbi me ohramljajo…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close