mafini za otroke – recept prosim
Makovi mafini z limono
by admin · 0 Comments
Print FriendlyNatisni recept!
SESTAVINE
neškropljena limona
100 g masla
100 g sladkorja
2 jajci
150 g moke
2 jedilni žlici zmletega maka
2 kavni žlički pecilnega praška
1/2 kavne žličke sode bikarbone
sol
4 jedilne žlice sladkorja v prahu
PRIPRAVA
Pečico segrejemo na 180 °C. Limono operemo pod vročo vodo, nato pa jo zdrgnemo do suhega. S nožem iz lupine postrgamo za 2 kavni žlički nitk, drugi 2 kavni žlički pa napolnimo z nastrgano lupinico. Potem iztisnemo še sok in ga 2 kavni žlički prihranimo za preliv.
Na ognju raztopimo maslo, nato ga nekoliko ohladimo. V skledi zmešamo tekoče maslo s sladkorjem, jajci, limoninim sokom in nastrgano lupinico. V posebni skledi pa zmešamo še moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in ščepec soli. Jajčno maso dodamo mešanici moke in z metlico za sneg ali kuhalnico le toliko premešamo, da se vse sestavine navlažijo. S testom napolnimo vdolbinice v modelu za mafine (do 3/4). Mafine nato pečemo cca. 20 do 25 minut.
V gost preliv zmešamo sladkor v prahu z limoninim sokom, ki smo ga prihranili. S tem premažemo mafine ter jih potresemo z limoninimi nitkami in ostalim makom.
Vir recepta je knjiga Mafini od založbe Učila
moj skoraj 4-letnik si je zaželel, da bi svoje sovrtičkarje počastil za rojstni dan z mafini. rad bi sam miksal, pa gor dal barvaste mrvice.
brezveze ali ne, na brzino ali ne…so za 2-4 let stare otročke in mislim, da ne gre za hude gurmane, tako da bodo mafini cisto vredu. poleg tega si jih je zaželel slavljenec.
@pri nas, kakšni pa so narkočoko mafini?
hvala vsem.
ja, v bistvu ne živimo v sloveniji, tukaj pa se ne komplicira glede tega. pač starši dajo navodila, če česa njihov otrok ne sme (zaradi alergij – čeprav so zelo redke).
še nikoli ni bilo težav s kakšnimi zastrupitvami, sem ravno prejšnjič govorila z ravnateljico.
ponavadi otroci prinesejo doma spečene zadevščine, tukaj so nasploh zelo proti predelanim izdelkom, vse mora biti sveže:) tudi malico si morajo prinesti sami v lunchboxu in to mora biti sadje, doma narejen sendvič ali domač piškot, prepovedani pa so kupljeni rogljički, piškoti in sadni jogurti.
Saj vem, da se zgražate, ampak nam je to ok:)
Vprašanje je sicer s kakšnimi rokami, boleznimi in v kakšnih razmerah kdo doma paca hrano, a da bi bilo kakšne mega zastrupitve v SLo zaradi tega, ne vem. A smo pač strogi.
Kar se pa predelane hrane in zdrave hrane tiče, pa draga moja, ne sežeš do kolen sodobnim slovenskim mamicam :-)) Mafini za rojstni dan?? NEEEEEEEE! Mogoče, če so polnozrnati, zaslajeni le z medom (torej taki, ki jih povprečen otrok samo izpljune). Sladkarije so namreč skrajno nezaželene, bonboni, torte, kje pa, hudičeva iznajdba. Otroci za rojstni dan častijo s sadjem ali čem povesem naravnim in neužitnim :-))
Zato uživejte v doma pečenih sladkih mafinih v vrtcu :-))
ja, v bistvu ne živimo v sloveniji, tukaj pa se ne komplicira glede tega. pač starši dajo navodila, če česa njihov otrok ne sme (zaradi alergij – čeprav so zelo redke).
še nikoli ni bilo težav s kakšnimi zastrupitvami, sem ravno prejšnjič govorila z ravnateljico.
ponavadi otroci prinesejo doma spečene zadevščine, tukaj so nasploh zelo proti predelanim izdelkom, vse mora biti sveže:) tudi malico si morajo prinesti sami v lunchboxu in to mora biti sadje, doma narejen sendvič ali domač piškot, prepovedani pa so kupljeni rogljički, piškoti in sadni jogurti.
Saj vem, da se zgražate, ampak nam je to ok:)[/quote]
Jaz pa samo podpiram take zadeve!!
Mi smo v petek delali muffine po tem receptu:
http://www.kulinarika.net/recepti/1334/sladice/bananini-muffini/
S tem, da je bil ena runda po receptu (edino dodali smo koščke čokolade) in so ratali odlični.
Druga runda je pa bila brez čokolade ter banan, namesto tega smo pa dodali sok 3 limon in malo limonine lupinice. Meni so bili super, ker imam rada limono.
he he, hvala.
saj vem, da je takšna v sloveniji zakonodaja in škodi sigurno ne.
hm, veš kako bi šele slovenske mame komplicirale pri kosilih v vrtcih tukaj:)
izmenujejo se namreč samo te jedi:
fižolova juha tipa pasulj/lečina enolončnica/kokošja obara/makaroni z mleto govedino/polnjeni paradižniki in paprike z mletim mesom in rižem/piščanec s krompirjem/špinačna rižota
– zraven vedno kos ovčjega svežega sira in solata, vedno pa samo olivno olje.
pa radi jejo in se doma pritožujejo, da je v vrtcu boljše.
kdo ve, verjetno bi tudi jaz bolj komplicirala, če bi živeli v sloveniji in bi pričakovala ne vem kakšne menije in vsak dan v mesecu drugega.
sicer pa hvala za recepte, ta kombiniran z banano in nutelo bo super.
Muffini so zakon :)) Sploh če jih potem, ko so spečeni okrasiš bodisi s stopljeno čokolado, posuto s pisanimi mrvciami, bodisi s kakšno kremo.. in otroci to obožujejo! 🙂
Če imaš čas in voljo, ti predlagam da narediš kaj takega:
cupcakes
zuzu, bi vsaj malcek namignila kje si? lahko za zacetek S, J V Z od Slovenije. Da nisva slucajno sosedi in se ne poznava. Ali pa, si v Europi?
Drugace pa, lahko naredita testo za limonin kolac in mal moke nadomestis s skrobom, da bo testo rahlo in to speces v modelckih za muffine in se s tistimi barvnimi mrvicami potreseta in bo njamiii. V tem primeru veliiiiiko limoninega soka notri. Moj mali to obozuje.
meni so tile najboljsi http://www.catcancook.com/awesome-banana-muffin-recipe/
Forum je zaprt za komentiranje.