Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Poznavalci olivnega olja

Poznavalci olivnega olja

Prosim poznavalce olivnega olja za mnenje, tako od daleč. Kupili smo domače olivno olje – slovensko iz manjše kmetije – v bistvu prvič. Običajno kupujemo deviško olivno olje v trgovini.
Razlika je zelo velika. To olivno olje diši zelo lepo, nič po žarkem – a ko ga ješ, peče. Npr. ko pri paradižnikovi solati pomakam kruh, je okus dober, zelo intenziven,a pekoč. Ga pa pri uporabi ne redčimo in zdi se mi tudi bolj masten, kot kupljeno olivno olje.
Prosim poznavalci kaj je s tem oljem? Ker sva z možem doma iz centralne Slovenije o olivnem olju nimava pojma. Ali je ta okus sploh pravi – da peče? Ali pa je mogoče celo pokvarjeno? Imava pa ga v plastenki, kljub temu, da so naju opozorili, naj ga pretočiva v steklenico je mogoče to težava?
Hvala za odgovore

Nič ni narobe, kakovostno oljčno olje iz slovenske istre zapeče. To je značilnost oljk, istrske belice.

Če vam tak okus olja ne ustreza, potem sezite pa olju toplejših predelov, npr. dalmacija ali pa Grčija, Španija, J Italija …

to je značilno baje za zelo sveže olje…

bo šavrinka povedala kaj več…

ali pa tu preberi

http://med.over.net/forum5/read.php?151,7489786,7489927#msg-7489927

Dejansko kot pravi zgoraj, bolj ali pekoč okus je značilnost vseh Istrskih sort

Kopiram http://www.brist-olive.hr/productshr.htm (tule mi občasno kupujemo)

Sorta masline: Vodnjanska buža 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

Okus: Izražen, skladno gorkast i intenzivan

Prijedlog sljubljivanja: Idealno se sljubljuje sa predjelima od mahunarki, mariniranom ribom, maneštrama, rižotima te glavnim jelima na bazi gljiva, mesom na žaru i svježim kozjim sirom.

Sorta masline: Buža, Leccino, Ascolana, Frantoio

Okus: Blag, lagano gorkast

Prijedlog sljubljivanja: Idealno se sljubljuje sa jednostavnim jelima, laganim proljetnim minestronima , lešadom od bijele ribe, mladim sirevima te kao zanimljiv začin sladoledu od vanilije.

Sorta masline: Žižolera, Buža, Karbonaca, Morasola, Rosulja

Okus: Izraženog okusa, intenzivne gorčine

Prijedlog sljubljivanja: Savršeno se nadopunjuje sa izraženim okusima jela na bazi tartufa, začinjenim salatama, teletinom na žaru.

Lani smo kupili nekaj vrst olja na Korčuli.

Eno od njih, tisto, ki naj bi bilo malo boljše kvalitete, je tudi malo zapeklo in zagrenilo.

Nismo pa poznavalci 🙂

Eden od načinov, da prepoznamo visoko kvalitetno oljčno olje je tudi ta, da nas olje s kakšno sekundo zakasnitve nizko v grlu zapeče. To so antioksidanti in druge zdravilne sestavine dobrega oljčnega olja zaradi katerega se pravzaprav oljčno olje kupuje in ceni. Olje, ki ne zapeče je le maščoba z okusom oljke in ne kaj dosti več.
Pazljivi morate biti le na to kje vas olje zapeče. Olje, ki peče v ustih, na jeziku, takoj, ko ga zaužijete je žarko. Olje mora zapečti v grlu!

Sklepam, da ste kupili dobro, kvalitetno oljčno olje, ki ga je v naši istri pravzaprav zelo veliko. Vsekakor primerjave z olji iz marketov praktično ni.

Sicer ne vem iz katere sorte oljk ste olje kupili vendar kakorkoli vsako olje s časom izgublja na vrednosti in postaja iz dneva v dan bolj milega okusa. Istrska belica počasneje, določene italijanske sorte kar hitro. Zato, če je olje prepikantno se preprosto počaka mesec ali dva in je težava rešena. Čeprav mislim, da je sedaj olje že dovolj odstalo, da je ravno pravo za uživanje. Mi recimo prve mesece vsakega kupca opozorimo naj olje poiskusi in če mu je premočno naj raje počaka ali kupi olje od prejšnjega leta, ki je še vedno odlično pa vendar ne več tako močno.

Seveda pa morate upoštevati, da ko začinite recimo solato s takim oljem je potrebno ostale začimbe prilagoditi in mogoče katero tudi lahko izpustite. poper recimo :)))

Hvala za odgovore.
Sva se z možem že pogovarjala, če ga vrževa, ker deviška olivna olja iz trgovine pa ne pečejo. Sva si mislila, da je ziher pokvarjeno in da so naju nategnili ko mačka, ker poceni pa res ni bilo 🙂

Se strinjam v vsem, razen anatomsko bi korigirala da gre za spodnji del žrela, ne grlo;) Če bi olje šlo v grlo, bi potem šlo v pljuča in to ne bi bilo ok. Tko, malo za hec, brez zamere.

Sicer pa ja, naše olje je pikantno in je prav hecno, ko je 1x ena ljubljančanka klicala, da smo ji prodali žarko olje, ker so ljudje vajeni tistih iz trgovin, ki praktično nimajo okusa.

Sicer pa v trgovinah tudi ni vse zanič, vendar je potrebno kupiti dobro olje, če pa kupite takega, ko stane 1 l kakšnih 5 Eur, pač dobite temu primerno kvaliteto. Sem že delala primerjave med domačim in kupljenim, da ne bo kdo rekel, da ne vem. Je pa pri hrani v glavnem tako, za malo denarja, malo muzike.

Torej je šla meni zdej kava v grlo, ker se mi je fajn zaletelo :))) Hvala za popravek.

No seveda se tudi v trgovinah dobi dobro olje. Obstaja pa ena večja težava pri trgovcih. Nepravilno hranjenje olja. Če že, se kvalitetno oljčno olje kupi v kakšnih butičnih trgovinah, ki so primerljive z recimo vinotekami. Olje pa naj bo še tako dobro, ki stoji na polici v nepravih pogojih bo kaj hitro izgubilo svojo vrednost. Žal kaj dosti takih trgovin v Sloveniji še vedno ni.
Cena je pa dejansko nekakšen pokazatelj kvalitete v smislu, da za 5€ ekstra deviškega oljčnega olja ni. Cene se pričnejo pri 10€ in visoko navzgor. Ekonomska cena letos je, če se ne motim 12€/l. To pa seveda ne pomeni, da je vsako drago olje visoko kvalitetno zato je malo previdnosti kar nujno potrebne. Idealno je, če se sami naučimo prepoznati dobro olje in so skrbi odveč. Dober oljkar bo namreč vedno dal olje pred prodajo na pokušino.

Mislim, da k razlagi šavrinke ni več kaj dodati.

Jaz sicer olivnega olja ne maram, ga pa občasno kupim, kadar pride hči na obisk. Mi je pa vseeno zanimiva pojasnitev poznavalke.

Morda kdo pozna oljčno olje iz hofferja, bio iz Grčije, za 7 eur cena 750 ml.

Več ali manj skrajno pretiravanje o čudežnih učinkih. Kot včasih o železu v špinači, pa o c vitaminu v limoni, pa kire limone imajo več, pa tiste iz neretve pa tiste iz španije, gor pa dol, v glavnem več ali manj produkt tisočerih projektov in brezplodnih raziskav, dokler je bil denar zanje. Eno samo pretiravanje, skratka.
Okus je pač različen glede na izvor oljke, peče zaradi same sorte, ene manj, ene več, normalno je tudi, da je cena nižja tam, kjer je produkcija večja, kakovost pa ni vedno odvisna od tega ali je domača istrska belica ali je pač Monini iz Italjie. In vse tisto grgranje in okušanje mi pade dol, ko se priznana poznavalka odloči za najboljše olje v skrito označenih kozarčkih različnih olj različnega izvora in se odloči za – enega iz hipermarketa….to ti pove vse.

Seveda na preizkušnjah domačega olja do tega ne more priti, ker je vse zmenjeno že prej.

Grolinda jaz mislim, da je vredno dati nekje 3€ več za visokokvalitetno slovensko oljčno olje. Olje, ki v Grčiji dobi naziv ekstra deviško le tega v Sloveniji ne bi dobil Njihovih standardov za bio/eko ne poznam. Vsekakor je pa že klima tista, ki južnim krajem ne omogoča pridelave tako dobrih olj kot recimo nam.

imam vodnjanskega, zelo zapeče in zagreni.
A je zelo dobro….
Nikoli pa si ne dam oljčno olje na paradajzovo solato!
Mi ne paše, pa je nekaj takega razlagala pozneje tudi ena Primorka.

Moji starši imajo doma oljke in uporabljajo to svoje olje za vse, od kuhe, praženja, pečenja, solat in za druga olja nočejo niti slišat.

Meni je poleg tega dobro tudi bučno olje, predvsem na paradižniku, kumarah, stročjem fižolu…

Tudi mi pridelamo domače olivno olje. Letos bo sama belica, zato predvidevam, da bo še bolj pikantno, nikakor pa žarko. Mislim pa, da je stvar okusa. To nas nikakor ne moti. Če olje pridelaš sam in veš, da je vse naravno, tudi pikantnosti se navadiš. Lp iz Obale

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close